De pil die eind jaren vijftig in de Verenigde Staten op de markt kwam als een nieuw middel tegen menstruatiestoornissen, was wel degelijk bedoeld als voorbehoedmiddel. Maar het medicijn zo presenteren, durfde men nog niet.
Daarom werd de belangrijkste werking – tijdelijke onvruchtbaarheid – als bijwerking in de bijsluiter vermeld. Behoefte aan anticonceptie was er wel degelijk. Steeds meer vrouwen meldden zich met ernstige menstruatieklachten in de hoop dat ze de wonderpil kregen voorgeschreven.
In Nederland werd de anticonceptiepil in 1962 geïntroduceerd door het farmaceutische bedrijf Organon uit Oss, onder de merknaam Lyndiol. Het middel, dat was ontwikkeld door de Nederlandse scheikundige Max de Winter samen met de Belgische gynaecoloog Ferdinand Peeters en andere chemici, werd een wereldwijd succes. Voor het eerst hadden vrouwen de vrije keuze: zwanger worden of niet. Dat was van grote invloed op de emancipatie en de seksuele revolutie die in de jaren zestig uitbrak.
Lees ook:
Ongesteld + de pil (2)
Ongesteld + de pil (3)
Voor het overzicht:
Period Podcastselectie
Period Playlist
Period Boekenoverzicht
Period Filmwijzer
Period Puberboekenoverzicht
Illustratie: Shutterstock
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.