Hindoes in Zuid-India en Nepal houden een groot feest als een meisje voor de eerste keer ongesteld is. De menarche (de eerste menstruatie) is reden voor vreugde: het nu vruchtbare meisje wordt verwelkomd met een ceremonie en cadeautjes. Maar tijdens al haar volgende menstruaties wordt ze gezien als onrein en wordt ze soms zelfs uit huis verbannen.
Het begrip reinheid telt zwaar bij hindoes. Voedsel dat in contact is geweest met onreinheid, mag niet worden geconsumeerd. Aangezien menstruerende vrouwen volgens de hindoeleer onrein zijn, is de keuken voor hen verboden terrein. In het verleden ging deze afzondering nog verder; ongestelde vrouwen werden uit hun huis verbannen en moesten in aparte hutjes leven. Dit gebeurt nog steeds in afgelegen gebieden, hoewel een uitspraak van het Hof in Nepal het in 2005 verboden heeft.
Een vloek
In sommige hindoemilieus wordt menstruatie ‘een vloek’ genoemd. Volgens de reinheidsvoorschriften leven vrouwen tot 7 dagen per week in afzondering. Zolang ze bloeden mogen ze geen andere mensen aanraken, wassen, douchen of zelfs hun haren kammen. Bidden of autorijden als je ongesteld bent is ook verboden. Hindoes geloven dat alles wat een onreine vrouw aanraakt, zelf ook onrein wordt.
Tegenwoordig worden deze regels niet meer zo strikt gevolgd; het taboe op menstruatie verdwijnt langzaam. Ongestelde vrouwen mogen mediteren en daarbij rituelen uitvoeren. Wel wordt hen geadviseerd tijdens de menstruatie nog meer aandacht aan hygiëne te besteden. Ondanks dit alles heeft menstruatie binnen het Hindoeïsme ook een positieve lading: de periode wordt beschouwd als een mogelijkheid om op een hoger niveau in verbinding te komen met het goddelijke. In de Kasjmir regio worden menstruerende vrouwen niet als onrein beschouwd, maar worden ze goed verzorgd omdat ze door het bloedverlies zwakker zouden zijn.
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Menstruatie en het Jodendom
Menstruatie en de Islam
Menstruatie en het Boeddhisme
Menstruatie en het Christendom