Wanneer je voor het laatst ongesteld was. Normale vraag voor een arts, niet voor een eventuele nieuwe werkgever.
‘Heeft u last van de menstruatie? Moet u daar ooit voor thuisblijven?’ en ‘Wanneer had U de laatste menstruatie?’ Heel normale vragen, als ze tenminste gesteld worden door een huisarts of gynaecoloog. Niet zo normaal als vraag bij een selectieprocedure door een organisatie. Dat was ook de mening van de Commissie Gelijke Behandeling van Mannen en Vrouwen bij de Arbeid.
Bovenstaande vragen over het verloop van de menstruatie, die alleen voor vrouwen bedoeld waren, werden schriftelijk gesteld als deel van een aanstellingskeuring in de jaren ‘90. De reden hiervoor volgens de keuringsinstantie: vragen naar de menstruatie zou integraal deel uitmaken van een medisch onderzoek. Zo zouden ongesteldheidsproblemen artsen op het spoor kunnen brengen van andere medische kwesties. De specifieke vraag naar de datum van de laatste maandelijkse bloeding was erop gericht eventuele menstruatiestoornissen op te sporen en om vast te stellen of een aanstaande werkneemster zwanger is. Zwangerschap en/of menstruatieklachten die geen gevaar opleveren voor een werkneemster of anderen in haar omgeving, zouden de keuringsuitslag niet negatief beïnvloeden.
Geen vragen specifiek voor mannen
In het vragenformulier werden geen vragen opgenomen die specifiek voor mannen bedoeld waren. Ook werd bij andere vragen op het formulier niet naar eventueel verzuim gevraagd. Op 1 juli 1992 werd door de Commissie Gelijke Behandeling van Mannen en Vrouwen bij de Arbeid hierom vastgesteld dat dit onderscheid maken naar geslacht ten nadeel van vrouwen in strijd is met artikel 3, lid 1 van de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Onderscheid te maken bij de behandeling bij de vervulling van een openstaande betrekking, dan wel bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst is namelijk niet toegestaan.
Op Vrouwenrecht.nl, website van de Vereniging voor Vrouw en Recht, een platform van juristen met interesse voor vrouw en recht in Nederland, zijn deze en andere uitspraken en kwesties die vrouwen betreffen te lezen.
Foto opening: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Menstruatieverlof. Wel of niet?
Geschikt/ongeschikt
Je cyclus beïnvloedt … strijdlust
5 redenen om wel naar de huisarts te gaan