– DOOR HANNAH WHELAN –
Ongemak, gefluister en heel veel eufemismen: de overeenkomsten tussen menstruatietaboes in India en de UK. – Een gastblog door Hannah Whelan.
Na twee maanden onderzoek in India was het een opluchting naar Europa terug te keren. Het begin van mijn reis liep niet zo soepel; ik vond het moeilijk overeenkomsten te vinden tussen de twee gebieden. Indiase straten zijn een permanente stroom van brommers die je bijna van je sokken rijden, met Tamil muziek op volume maximum en de geur van koeienpoep op de achtergrond – een wereld van verschil met de fietspaden en schone stoepen die ik gewend ben. Maar al snel realiseerde ik me dat sommige aspecten van Tamil Nadu’s kleurrijke cultuur vrijwel hetzelfde waren als thuis: de menstruatietaboes.
‘Slecht bloed’
Tijdens mijn reis interviewde ik Indiase vrouwen op het platteland over hun ervaringen met menstruatie. Wat ik daar leerde, shockeerde me behoorlijk. In de Indiase cultuur wordt menstruatie als een onrein proces gezien dat omgeven is door schaamte. Als een vrouw ongesteld is, mag ze geen Hindoe tempel betreden. Vaak vermijden vrouwen ook het aanraken van bepaalde etenswaren. Vreemde objecten die de vagina ingaan, zoals tampons, zijn al helemaal ondenkbaar. Hoewel ik voor mijn reis al over deze opvattingen gelezen had, was het bizar ze van de vrouwen zelf te horen. Hoe kan ‘slecht bloed’ zo erg met de menstruatiecyclus zijn verbonden?
Ander land, dezelfde zorgen
Na een tijdje begon ik de belevingswereld van de deelneemsters aan mijn onderzoek te begrijpen. Net zoals mijn Britse medestudenten, klaagden sommige Indiase vrouwen over de kosten van sanitaire wegwerpproducten. Een andere overeenkomst tussen mijn ervaringen thuis en die van de Tamil vrouwen werd duidelijk toen ze het ongemak en negatieve zelfbeeld tijdens hun ongesteldheid beschreven; gevoelens die hen in de dagelijkse bezigheden buitenshuis belemmeren. Ook de fluistertoon, de walging bij de gedachte met mannen over menstruatie te moeten praten en de vele eufemismen, zijn vrijwel gelijk aan de manier waarop we in Europa over ongesteldheid spreken – of het juist verzwijgen. De menstruatietaboes vloeien tussen Oost en West.
Menstruatie-conversatie
Een vrouwelijk biologisch proces als menstruatie negatief beschrijven, is niet direct vrouwenhaat. Maar toch, gesprekken die zulke culturele normen en waarden aanmoedigen, legitimeren mijns inziens de minderwaardige positie van vrouwen in de maatschappij. De (mis)communicatie over menstruatie en het vrouwelijk lichaam, de nieuwsgierigheid over de menstruatiecup, het drama dat PMS heet en het vieren van een lichaam dat gezond is – en in staat zich voort te planten. Al deze zaken zouden luid, duidelijk en openlijk beproken moeten worden. Want om het menstuatietaboe een halt toe te roepen, is dialoog nodig. Waar dan ook in de wereld.
Over de auteur: Hannah Whelan woont in Amsterdam en heeft een Master in International Development Studies. Voor haar onderzoek naar menstruatie-ervaringen in India werkte ze samen met Eco Femme, een organisatie die vrouwen op het Indiase platteland van wasbaar maandverband en voorlichting over menstruatie voorziet. Meer info? Lees over Hannah’s werk met Eco Femme.
Lees ook:
Rein of onrein: that’s the question
Eer je menstruatie
Merkwaardige en mooie menstruatierites
Waarom schaam ik me zo?
De vreemdste vooroordelen
Ook voor Period! bloggen? Kijk voor de spelregels hier
Illustratie: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.