Wegwerp producten zijn – zoals de naam al aangeeft – niet geschikt voor hergebruik. Dus gooit een vrouw in de vruchtbare leeftijd per cyclus zo’n 25 sanitaire producten in de afvalbak. Dat zijn 325 tampons of maandverbanden op jaarbasis. Ofwel 13.000 producten per vrouwenleven. Alle vrouwen ter wereld samen mikken per jaar zo’n 45 miljard sanitaire producten weg. Wereldmilieudag is een mooie aanleiding om daar eens bij stil te staan.
Om al die tampons en maandverbanden te maken, zijn enorme katoenplantages en hele bossen hout nodig, plus grote hoeveelheden water en brandstof. Katoen is met meer dan 19 miljoen ton per jaar het meest geteelde niet-voedingsgewas. Het lijkt ecologisch en milieuvriendelijk, maar wordt bespoten met maar liefst 25% van alle jaarlijks gebruikte insecticiden wereldwijd. Dat zorgt weer voor gifstoffen in de voedselketen.
12 Keer op en neer naar de maan
Stel je eens voor: 45 miljard maandverbandjes. Als je 45 miljard maandverbanden achter elkaar legt, dan kun je een lijn spannen van 9 miljoen kilometer. De afstand naar de maan is 384.400 kilometer. Dat is bijna 12 keer op en neer naar de maan.
Het kost honderden jaren voordat wegwerpproducten biologisch zijn afgebroken, vooral wanneer ze per stuk zijn verpakt in plastic of vergezeld gaan van een plastic inbrenghuls. Op veel plekken in de wereld ontbreekt het aan goede afvalverwerking, met extra problemen voor de volksgezondheid tot gevolg. Denk aan stinkende open stortplaatsen vol rondslingerende maandverbandjes in een tropisch klimaat: een walhalla voor ongedierte en ziektekiemen. Doorspoelen is ook al geen goed idee (als er al riolering is). Geschat wordt dat 70 procent van de rioolverstoppingen wereldwijd door hygiëneproducten komt.
5 Juni is het Wereldmilieudag. World Environment Day is een initiatief van de Verenigde Naties, bedoeld om overheden en wereldburgers te laten stilstaan bij het milieu. Daarbij past ook nadenken over #menstruatietransitie.
Lees ook:
Doe eens duurzaam
Wat? Zoveel?
Hoe werkt een menstruatiecup?
Menstruatiecup: uitkomst voor vluchtelingen
Beeldmateriaal: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.