Let op: er is een nieuwe(re) versie van dit verhaal! Zie Vasten-als-ongesteld-bent
In de negende maand van de islamitische maankalender wordt tussen fajr (zonsopkomst) en maghrib (zonsondergang) door moslims wereldwijd traditioneel gevast. Vasten wordt gezien als een manier om zelfdiscipline te leren, de ziel te zuiveren en Allah te danken. De traditionele vastenperiode wordt afgesloten met het Suikerfeest (Eid ul-Fitr).
Haa’idh?
Menstruerende vrouwen (haa’idh) mogen niet vasten, maar moeten de gemiste dagen wel inhalen. Dat is aan strikte regels gebonden. Stopt de menstruatie ’s avonds, dan moet je die avond de intentie doen om de volgende dag te vasten. Een intentie doen mag alleen als je rein bent. Stopt de menstruatie overdag, dan mag je nog de hele dag eten en drinken en begint het vasten pas de volgende dag.
Volgens de Islam moeten menstruerende vrouwen (en hun echtgenoten) zich aan meer regels houden. Zo is seks verboden. Elkaar omhelzen, kussen en aanraken buiten de genitale zone mag wel. Menstruerende vrouwen worden over het algemeen als onrein beschouwd. Ook in Nederlandse moskeeën kom je notities op het prikbord tegen waarin menstruerende vrouwen wordt gevraagd de gebedsruimte niet te betreden.
Ramadan menstruatiestudie
In 2013 werd in het Iraanse Journal of Reproductive Medicine een studie gepubliceerd over het effect van vasten op de menstruele cyclus. Voor die studie werden de cycli van 80 vrouwelijke studentes in kaart gebracht. Onderzoekers ontdekten dat menstruatiestoornissen als oligomenorroe (een onregelmatige menstruatie), polymenorroe (een cyclus van 25 dagen of korter) en menorragie (hevig of langdurig bloedverlies) vaker voorkwamen tijdens de Ramadan, vooral bij vrouwen die langer dan 15 dagen aan het vasten waren.
Op Patheos.com beschrijft Rana S. hoe vervelend het is als je tijdens je menstruatie door een neef/broer/buurman/vage kennis wordt aangesproken op het feit dat je wél eet of drinkt. Er wordt al gauw gedacht dat je smokkelt. Nog eens extra als je een hoofddoek draagt. Na wat ongemakkelijke voorvallen gooit ze het nu over een andere boeg: ze vertelt luid en duidelijk wat de reden voor haar vasten-break is. Negen van de tien keer neemt het gesprek daardoor een ongemakkelijke wending voor de vraagsteller. Die zou ook beter moeten weten, want de kans dat je als moslima in de vruchtbare leeftijd het vasten moet onderbreken is natuurlijk behoorlijk groot: de ramadan duurt 29 tot 30 dagen en de complete menstruele cyclus beslaat gemiddeld 28 dagen; daarvan ben je er zo’n vijf ongesteld.
Lees ook:
Ten strengste verboden
Godin is ongesteld
Wel/lniet naar de kerk
Menstruatie en het Jodendom
Menstruatie en het Boeddhisme
Menstruatie en Hindoeïsme
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.