In het originele Boeddhisme zijn er geen menstruele taboes. Menstruatie wordt gezien als een natuurlijke fysieke afscheiding die bij vrouwen op een maandelijkse basis voorkomt, niets meer of minder.
Het Boeddhisme beschouwt menstruatie als een natuurlijk en biologisch proces dat niet geassocieerd wordt met verboden of stigma’s. Vrouwen mogen tijdens hun menstruatie bidden, mediteren en offers brengen. Dat zoiets niet zou mogen omdat ze onrein zouden zijn, wordt gezien als puur bijgeloof.
Goeroes
Doordat ze zwanger kunnen worden en kinderen kunnen baren, maar ook door menstruatie en hormooninvloeden, staan vrouwen dichter bij het voelen van innerlijke energiestromen. Dit geloofden Garab Dorjé en Padmasambhava zo’n 1.500 jaar geleden. Deze twee goeroes beschouwden het vrouwelijk lichaam, met name de baarmoeder en vagina, als de ruimte waarin alle verschijnselen ontstaan. Tijdens de menstruatie zouden vrouwen krachtiger zijn en meer in contact staan met hun energie.
Door de grote invloed van het Hindoeïsme zijn er wel verboden ontstaan in Boeddhistische landen. Zo zijn in Taiwan en Japan menstruerende vrouwen uitgesloten van tempelbezoek. Ook bestaat het bijgeloof dat bepaalde geesten bloed eten en ongestelde vrouwen deze geesten zouden aantrekken.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Foto: Shutterstock.
Lees ook:
Menstruatie en het Jodendom
Menstruatie en de Islam
Menstruatie en Hindoeisme
Menstruatie en Christendom