Een film over menstruatieschaamte. Jazeker. Meer aandacht voor dit onderwerp is essentieel. Hier in de westerse wereld, maar vooral ook in afgelegen gebieden. Bijvoorbeeld in Kenia, waar nog maar vijf jaar geleden de 14-jarige Jackline Chepngeno zelfmoord pleegde nadat ze door de hele klas werd uitgelachen over een doorlekvlek op haar schooluniform.
Een verhaal over schaamte
Impure van de Duitse schrijver/regisseur Rico Herre is gebaseerd op het tragische verhaal van Jackline Chepngeno. In dit coming-of-age drama volgt de kijker June Mbugua (gespeeld door Eunice Ruwa), een jong Keniaans meisje. Nadat ze op school voor de eerste keer ongesteld wordt, wordt de 12-jarige June gepest door haar klasgenoten, gekweld door haar leraar, en blijft ze achter met veel onbeantwoorde vragen. Onzeker of ze zich ooit nog op school kan vertonen, loopt ze weg van huis…
Wereldwijde problemen
Voordat hij een krantenartikel over Chepngeno las, had de Duitse schrijver/regisseur Rico Herre zelfs nog nooit van het woord menstruatieschaamte gehoord. Herre: ‘Als filmmaker, en ook als man uit Europa, had dit verhaal niet verder van mij af kunnen staan.’ Door wat onderzoek te doen, leerde de regisseur echter al snel over de problemen waarmee vrouwen te maken hebben. ‘Het is een wereldwijde ramp die niet erg zichtbaar is en dus met een enorm gebrek aan aandacht kampt.’
Landelijk Keniaans leven
Om aandacht te vestigen op een onderwerp dat te lang over het hoofd is gezien, begon Herre al in 2019 met de opnames van Impure, een project dat hij uitsluitend met zijn eigen geld financierde. Het resultaat, een 83 minuten durende film in het Swahili met Engelse ondertiteling, ging op zaterdag 7 september in Nairobi (Kenia) in première.
Impure is niet alleen het bekijken waard vanwege het verhaal, maar ook vanwege de beelden. Voor een realistische weergave van het landelijke leven in Kenia werd de film volledig gefilmd in Kwale County (Kenia), een prachtige omgeving. Kijk zelf maar – bekijk hier de trailer.
Ook geïnspireerd door Jackline Chepngeno
Klinkt bovenstaande synopsis bekend? Dat komt waarschijnlijk omdat het niet de eerste keer is dat het verhaal van Jackline Chepngeno filmmakers inspireert. Ook de documentaire A Journey With A Hope, het resultaat van een drie jaar durend onderzoek naar de dood van het meisje door documentairemaker Amelié Truffert, richt zich op deze tragische gebeurtenissen en wil zo de cyclus van menstruatieschaamte doorbreken.
Meer menstruatiefilms
Menstruatie op het witte doek komt niet alleen in Kenia voor. In India, bijvoorbeeld, zijn er ook (korte) coming-of-age-drama’s over dit onderwerp. Masoom Sawaal (vertaling ‘Een onschuldige vraag’, geregisseerd door Santosh Upadhyay) gaat over een jong meisje dat vraagtekens zet bij eeuwenoud menstruatiebijgeloof. In Kanya (van regisseur Apoorva Satish) moet een getalenteerde tiener haar dromen om nationaal zwemkampioen te worden opgeven na haar menarche. En A bloody Mess (van filmmaker Asis Sethi) gaat over een meisje dat door haar ouders gedwongen wordt de conservatieve Indiase menstruatietradities te volgen terwijl ze in Canada woont.
More about Impure? Volg de makers via X, Facebook, Instagram of YouTube.
Meer films over menstruatie? Bekijk het overzicht hier.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.