Back to school? Zeker. Maar dat geldt niet alleen voor scholieren. Ook ouders, opvoeders en docenten hebben bijles nodig. Menstruatie is namelijk nog steeds een taboe. Daar krijg je op de basisschool soms al mee te maken. Steeds meer meiden worden daar namelijk al voor het eerst ongesteld. Ook op de middelbare school loop je de kans op pestgedrag en stomme vragen en opmerkingen. Van medescholieren – die niet zouden bestaan als er geen menstruatiecyclus was, maar dat terzijde. Maar ook door allerlei andere factoren. Denk aan: niet naar de wc mogen tijdens de les terwijl je echt Heel Erg Nodig moet om doorlekken te voorkomen. Of in een vergelijkbare categorie: helemaal geen menstruatieproducten hebben. Met een sok in je onderbroek naar school moeten. Hoe lekker is dat.
Superbelangrijk: menstruatie-educatie
Libresse zet zich op verschillende manieren in om het menstruatietaboe te doorbreken én de kennis te verbeteren. Kennis is belangrijk, want kennis is macht. Als je weet hoe de cyclus werkt, waarom je eigenlijk menstrueert én wat er allemaal bij komt kijken, dan krijg je er vanzelf respect voor. Daar komen die eerdergenoemde ouders, opvoeders en docenten weer om de hoek kijken. Die zijn immers verantwoordelijk voor de oh-zo-belangrijke menstruatie-educatie. Jammer genoeg weten veel volwassenen er ook niet zoveel van af. Zij blijven bijvoorbeeld rondlopen met ernstige menstruatieklachten vanuit het idee dat deze er nu eenmaal bij horen. Als je zelf niet weet hoe het hoort te werken, en wat normaal is, kun je dat ook niet aan anderen uitleggen natuurlijk.
Het ligt er nu dus maar aan waar je wiegje staat – en waar je naar school gaat – of je iets anders over menstruatie leert dan hoe het zo ongeveer biologisch werkt. Dat werkt niet. Maar liefst 75% van de jongeren weet nu bijna niets over menstruatie, kun je op de website van Libresse lezen. Preciezer: van de meiden tussen de 12 en 15 jaar geeft 61% aan dat zij niets tot weinig weten en bij de jongens is dit 89%. Terwijl 62% van de jongens en 73% van de meiden vindt dat jongens én meiden gezamenlijk les zouden moeten krijgen.
Menstruatieles als verplicht vak?
Om die menstruele revolutie in gang te zetten geeft Libresse in samenwerking met onderwijsinstelling edulin-Q jaarlijks 1.500 gratis gastlessen over menstruatie op middelbare scholen. Op Period! kon je hier al eerder over lezen. Dat lijkt superveel natuurlijk, 1.500 menstruatielessen, en dat is het ook, maar Nederland telt iets van 1.633 middelbare scholen. En die hebben allemaal meer dan één klas die (bij)les zou kunnen gebruiken. Los daarvan zijn er nog basisscholen waar menstruatieles een verplicht vak zou moeten zijn – voor meiden én jongens. Als je pas les krijgt als je al ongesteld bent, is dat mosterd na de maaltijd.
Sympathieke actie
Menstruatievoorlichting is een must als je gezond door het leven wilt gaan en als je wilt kunnen presteren in alle fasen van je cyclus (op school, op je werk, op het sportveld; waar dan ook). Daarom willen we je attent maken op deze superplus sympathieke actie 3 + 2 gratis bij drogisterijketen Kruidvat (t/m 8 september 2024). Je profiteert hier zelf van als je maandverband of inlegkruisjes nodig hebt (want bij aankoop van drie producten krijg je er twee gratis). Maar je helpt hiermee ook de algehele menstruatie-educatie. Bij elke aankoop stelt Libresse namelijk € 0,50 extra beschikbaar aan edulin-Q voor de gastlessen. Doel van de actie: die 1.500 lessen moeten er minimaal 2.000 worden.
PS Krijg jij geen menstruatieles op school maar zoek je wel informatie? Dan is dit Een handig boekje over menstruatie. De naam zegt het al. Dit is de gratis downloadlink.
Vrouwen+ Omdat niet iedereen die menstrueert een vrouw is én niet alle vrouwen menstrueren, voegen we in dit artikel het leesteken ‘+’ aan het woord ‘vrouwen’ toe.
Beeldmateriaal: Essity/Libresse.
Meer lezen?
Stomme vragen bestaan niet
De V van vaginale afscheiding
Deze bloedirritante vraag is echt een red flag
Cool: menstruatieondergoed van katoen
Je cyclus beïnvloedt je liefdesleven
Dé menstruatieles: gastlessen op middelbare scholen
Wat weet jij eigenlijk over de perimenopauze?
Meer of minder maandverband: wat is er aan de hand?
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.