Een schoon toilet. Water, zeep en voldoende menstruatieproducten. Volkomen normaal vinden we dat hier. Hoe anders is dat elders in de wereld. In veel landen is menstruatie namelijk een groot taboe.
Internationale Vrouwendag (8 maart) is een perfecte aanleiding om stil te staan bij de ongelijkheid die dat gebrek aan sanitaire voorzieningen oplevert. Ofwel: op hygiënische menstruatie als een fundamenteel recht van de mens.
Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag was het lanceringsfeestje van No More Taboo, een non-profit onderneming die het taboe op menstruatie wil tackelen. In de webshop worden herbruikbare producten als menstruatiecups en wasbaar maandverband verkocht. Met de opbrengst worden voorlichtingsprojecten in ontwikkelingslanden opgezet. Lees er meer over op Nomoretaboo.org.
De Zweedse multinational SCA (bekend van onder meer Libresse en Bodyform – inmiddels Essity) deed internationaal onderzoek naar het taboe rond menstruatie. In totaal werden 13.492 mannen en vrouwen in 13 landen ondervraagd. Een paar niet mis te verstane uitkomsten.
- In China, Brazilië, Rusland en Zuid-Afrika voelen vrouwen zich sociaal beperkt wanneer zij ongesteld zijn.
- Van de Indiase meisjes heeft 80% geen idee wat hen overkomt als zij voor het eerst ongesteld worden.
- Slechts 12% van de 335 miljoen Indiase vrouwen heeft toegang tot maandverband.
- Een derde van de meisjes in Zuid-Afrika kan niet naar school door het gebrek aan hygiëneproducten.
- In Bangladesh missen vrouwen hierdoor ongeveer zes dagen werk per maand.
- Maar liefst 8 van de 10 Chinese vrouwen vinden dat menstruatie hen een achtergestelde positie in de samenleving bezorgt en voelen zich zowel in het werk als privé benadeeld.
Vrouwen menstrueren zo’n 3.000 dagen in hun leven en zijn daardoor de belangrijkste gebruikers van water, sanitair en hygiënische producten. Toch hebben miljoenen vrouwen nog steeds geen toegang tot een schoon toilet, water en zeep en zijn ze gedwongen textielresten, krantenpapier of klei te gebruiken wanneer zij ongesteld zijn. Maandverband is onbetaalbaar of gewoonweg niet beschikbaar, met urineweginfecties en genitale aandoeningen als gevolg.
‘Een veilige en hygiënische menstruatie zou voor alle vrouwen ter wereld normaal moeten zijn. Om dit fundamentele recht veilig te stellen, is actie op elk niveau van de samenleving nodig. Van de meisjes en vrouwen zelf, tot aan politiek leiders en multinationals zoals SCA,’ aldus Gertie Eikenaar, directeur communicatie bij SCA Benelux. Met de Water Supply & Sanitation Collaborative Council (een VN-orgaan dat zich inzet voor sanitaire voorzieningen van kwetsbare bevolkingsgroepen) is SCA een samenwerking aangegaan om het taboe op menstruatie voor vrouwen en meisjes te doorbreken door onderwijs te geven.
Lees ook:
Wereldmeisjesdag
Nee tegen genitale verminking
De vreemdste vooroordelen
Menstruation matters
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.