Of je nu kilometers wilt hiken of biken, de hele dag plat op het strand wilt liggen of elk etmaal wilt feesten: ongesteld zijn op vakantie is niet handig. Wat te doen als je je menstruatie wilt uitstellen?
Anticonceptiepil
Het ligt een beetje aan het type pil dat je slikt, maar in principe is de stopweek overslaan een geijkte manier om je menstruatie uit te stellen. Dat een stopweek niet per se nodig is, is een inzicht dat steeds breder wordt gedragen. Als je de pil (door)slikt is er altijd een kleine kans op doorbraakbloedingen.
Bij de eenfasepil – waarbij elke pil dezelfde dosering hormonen heeft – begin je gewoon meteen met de volgende strip. Bij een meerfasenpil ligt het een beetje aan de samenstelling. In de bijsluiter lees je het plan van aanpak. Vraag bij twijfel advies aan de apotheek of huisarts.
Nuvaring of anticonceptiepleister
Eigenlijk werkt het hetzelfde als bij de anticonceptiepil: sla de stopweek over. Plaats na drie weken meteen een nieuwe Nuvaring of plak een nieuwe Evra anticonceptiepleister.
Primolut, Norethisteron of Orgametril
Als je geen hormonen als voorbehoedsmiddel gebruikt, kun je eventueel tijdelijk pillen met vrouwelijke geslachtshormonen slikken waarmee je de menstruatie kunt uitstellen. Je moet dan wel inzicht hebben in je cyclus.
Orgametril-pillen, waarin lynestrenol zit, neem je bijvoorbeeld tot drie dagen voordat je ongesteld moet worden in. Afhankelijk van wanneer je ze begint te slikken, kun je je menstruatie één week of zelfs een aantal weken uitstellen. Stop je met slikken, dan kondigt je periode zich een paar dagen later aan.
Met Primolut N of Norethisteron (beide met norethisteron) begin je drie dagen voor de verwachte menstruatie. Deze kun je dan tot twee weken uitstellen. Dit soort pillen krijg je alleen op recept. En net als bij de gewone pil kun je last krijgen van bijwerkingen, zoals pijnlijke borsten, buikpijn of een onregelmatige cyclus. Dus overleg met de huisarts is altijd een goed idee.
Wat natuurlijk ook kan
Breng je menstruatiecyclus in kaart, bijvoorbeeld met behulp van een period tracker (app) en plan je vakantie om je menstruaties heen. Of ga gewoon ongesteld op vakantie, zonder je lichaam te foppen met behulp van hormoontherapie.
Happy Summer!
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
What’s app?
Spotlights on het sponsje
Hoe werkt een menstruatiecup?
Seks + ongesteld
Zwemmen + ongesteld
Oh nee, niet nu