– DOOR AMY VERKERK –
‘De uitdrukking ‘dat is andere koek’ betekent zoveel als ‘dat is een ander verhaal’. Nou, dit is mijn andere verhaal…’ Een gastblog van de Britse docente en moeder Amy Verkerk (foto) over écht andere koek: moederkoek en menstruatiebloed.
De placenta. Negen maanden lang voorzag deze moederkoek mijn baarmoeder-bewonende zoon van voeding, zuurstof en andere levensbelangrijke stoffen. Op D-Day (zijn eigen persoonlijke Brexit…) werd mijn bloederige pasgeboren zoon al spoedig gevolgd door het eerdergenoemde rode koekje (waar ik, na een tien uur durende bevalling, niet naar wilde kijken, nee) en een hele stroom bloed die de komende paar maanden zou blijven vloeien.
Een baby ter wereld brengen is confronterend genoeg, vol ongecontroleerde oergeluiden en gekronkel waarvan ik niet wist dat mijn lichaam ertoe in staat was, maar deze periode na de bevalling is een enorme klap in je gezicht (denk: worstelshow WWF SmackDown). Niet alleen was ik van binnenuit opengescheurd, Alien-stijl, ook bleef het bloed maar vloeien, een herinnering aan de gapende wond in mijn uitgerekte baarmoeder. Waar ik ook pijnlijk aan wordt herinnerd als mijn kleine mensje aan mijn borsten zuigt alsof zijn leven ervan afhangt. Daar komt nog bij dat ik uit elke porie vloeistof lek: plas, melk. Het is bijna primitief.
‘Het vrouwenlichaam is gemaakt om leven te geven. Vanaf de puberteit begint het naar dit wonder toe te werken’
En toch, hoewel ik met mijn eigen lichaam een 3,6 kilo zware baby ter wereld heb gebracht, voelde en voel ik schaamte. Schaamte toen ik voor de eerste keer opstond van mijn ziekenhuisbed (voor de ogen van mijn man) met een bloedgolf als resultaat, schaamte om mijn lekkende borsten, in feite kleine fabrieken die magische melk produceren, te ontbloten, en schaamte bij het zien van dat menstruatie-achtige bloed, elke keer als ik naar het toilet ga. (Ik schaam me ook elke keer dat ik een maandverbandje weggooi dat er twintig jaar over doet om biologisch te worden afgebroken, maar dat is een ander verhaal.)
Waarom schaam ik me zo? Waarom kan ik deze vloeistoffen en ongecontroleerde lichaamsfuncties niet als iets moois en wonderbaarlijks beschouwen, in plaats van iets dat vies is en verborgen moet blijven? Wanneer is het raar geworden in het openbaar je borsten te ontbloten zodat je je kind kunt voeden? Waarom voelen winkels zich geroepen door een raamsticker duidelijk te maken dat borstvoeding geven geen probleem is? Wanneer is bloed, het teken van leven, zo verstopt en onbesproken geworden?
‘Die rode vloed die we elke maand doorstaan, is onze erepenning’
In de laatste dagen zijn mijn hoofd en hart veranderd door dit piepkleine mensje, dat zo hard zuigt dat ik soms denk dat mijn tepels er afvallen. In plaats van schaamte en verlegenheid over deze vrijvloeiende vloeistoffen (oh, en mocht je het nog niet weten…. en vrijkomende gassen na de bevalling), voel ik me krachtig en trots. Het vrouwelijk lichaam is gemaakt om leven te geven. Vanaf de puberteit begint het naar dit wonder toe te werken: kleine borsten die groeien met de mogelijkheid melk te produceren, ontluikende eierstokken die eitjes loslaten in de groeiende baarmoeder, elk eitje gevuld met het potentieel om nieuw leven te starten, en menstruatiebloed dat ons elke maand opnieuw herinnert aan onze krachten en mogelijkheden.
Dames: wij zijn krachtpatsers, of je het nu beseft of niet. Wij kunnen ongelooflijk veel en die (soms vervelende, vaak ongelegen en geregeld pijnlijke) rode vloed die we elke maand doorstaan, is onze erepenning. Want we zijn sterk.
En dat is géén lariekoek.
Over de auteur
Britse expat Amy Verkerk woonde in Vancouver, Canada en leeft nu in Zwolle, Nederland. Overdag is ze een mummy/mama, kledingwasser, peuteroppakker en docente Engels, maar ’s avonds is ze sportliefhebber, racefietser, chocoholic, bakker en soms (als het juiste moment daar is) blogger.
Lees ook:
Beste Ongesteldheid, door Yayeri van Baarsen
Bloody Sunday, door Sarah Sahagian
Mijn Cyclus & ik, door Mariette Reineke
Menstruatievakantie na chemo, door Cruz Santana
Reden voor een feestje, door Robyn Jones
Gooi weg die onderbroek, door Luisa Maria van Lieshout
Eisprong, Sperma, Penis. Getver!, door Mary Novaria
Zelf een gastblog schrijven? Kijk voor de spelregels hier
Foto’s; Amy Verkerk (privébezit)
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.