Bloedserieus: nog niet zo heel lang geleden was ‘de baarmoeder’ een weinig populair onderwerp. Om over de menstruatiecyclus nog maar te zwijgen. Terwijl toch iets meer dan de helft van de wereldbevolking een baarmoeder/menstruatiecyclus heeft en je daar veel interessants over kunt vertellen. Times are changing. Dat zie je bijvoorbeeld op de Dutch Design Week in Eindhoven. Vorig jaar kreeg het onderwerp Women & Design (lees: de verbeterpunten rond gynaecologisch onderzoek) daar al aparte aandacht. Dit jaar kun je er Baarmoedergeheimen bekijken.
Baarmoedergeheimen is een project rondom vrouwenemancipatie en gezondheidszorg van een gelegenheidsduo: sociaal ontwerper en illustrator Rosanne Martens (1992, foto linksboven) en interdisciplinair ontwerper Anna Musch (1987, rechtsboven). Baarmoedergeheimen wordt een visuele dialoog over de onbesproken klachten en ongemakken van het hebben van een uterus. Mensen die dit orgaan hebben worden nu nog te vaak niet serieus genomen, en klachten en ongemakken rondom de baarmoeder zijn nog altijd een taboe. Daar willen Martens en Musch dus verandering in brengen.
Vanwaar deze naam/dit onderwerp?
Rosanne Martens: ‘We vinden het blijkbaar nog altijd moeilijk om verhalen over de baarmoeder te delen. Daardoor heeft dit orgaan nog veel geheimen. Wat jammer is. Als je er meer van weet, weet je ook wanneer je professionele hulp moet zoeken als er problemen zijn. Vrouwen – mensen met een baarmoeder – blijven lang doorlopen met problemen en worden eigenlijk door andere vrouwen gediagnosticeerd.
Anna Musch: ‘Wat mij opviel is hoe weinig we eigenlijk van de baarmoeder en alles wat daarbij hoort weten. Zelf had ik bijvoorbeeld enorme cyclusgerelateerde buikpijn gehad. Van de gynaecoloog begreep ik dat deze pijn was gerelateerd aan de eisprong. Toen ik deze ervaring met anderen deelde, kwamen de verhalen los. Dan pas merk je hoe krachtig dit onderwerp eigenlijk is.’
Wat is tijdens de research opgevallen?
Rosanne Martens: ‘Dat klachten rondom de baarmoeder ontzettend vaak voorkomen en enorm heftig kunnen zijn.’ Anna Musch: ‘Dat je er je hele leven mee te maken hebt. En dat elke levensfase specifieke problemen met zich mee kan brengen. Dat was één van de vele eyeopeners.’
Wat is het idee?
In het pop-up museum van 3 x 2 meter – dat je op #DDW24 – en daarna waarschijnlijk ook op andere plekken in Nederland kunt gaan zien – worden acht baarmoedergerelateerde aandoeningen waarvan je zoal last kunt hebben gepresenteerd. Van hevig menstrueel bloedverlies, PMDD en endometriose tot en met de overgang. Ook is er ruimte om je eigen ervaringen achter te laten en kun je er uiteraard de illustraties van Martens bekijken.
De makers gaan tijdens #DDW24 in een zelfgemaakt baarmoederpak de straat op om mensen met een baarmoeder te interviewen over hun ervaringen. Hierna willen zij hun ervaringen bundelen in een boek. Wordt vervolgd.
Wat ook vervolgd wordt: in hun research kregen de makers support van voormalig hoogleraar, gynaecoloog en onderzoeker Marlies Bongers (die de informatie inhoudelijk checkt) en PhD-student Lisa Zuidema. Zuidema werkt momenteel aan het project Menstruatieverhalen, dat in januari 2025 wordt gelanceerd. Ook daarover later meer.
De Dutch Design Week wordt van 19 tot en met 27 oktober in Eindhoven gehouden. Baarmoedergeheimen vind je op Strijp T+R area, Kelderman en van Noort (KEVN), Galileistraat 2. Meer informatie en het complete programma vind je hier.
Foto’s: Evy-Hachmang.
Meer baarmoedergeheimen:
Podcastselectie
Playlist
Boekenoverzicht
Filmwijzer
Puberboekenoverzicht
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.