Check voordat je gaat winkelen eerst even je cyclus. Thomas Buser, onderzoeker en docent Economie aan de Universiteit van Amsterdam, heeft bewezen dat de hormonale schommelingen invloed kunnen hebben op de beslissingen die we nemen. Ze kunnen, door mee te spelen in ons shopgedrag, zelfs impact hebben op de economie, omdat shoppen nog steeds een populaire ‘vrouwenbezigheid’ is.
Onderzoekers van de Concordia University in Canada deden een experiment. Onder leiding van marketingdocent Gad Saad werd 56 vrouwen gevraagd 35 dagen lang een dagboek bij te houden over hun consumptiegedrag. De deelneemsters moesten dagelijks noteren hoe groot hun interesse was in bepaalde activiteiten, zoals het eten van calorierijk voedsel, het kopen van beautyproducten of het dragen van sexy kleding. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen tijdens hun menstruatie minder geld uitgaven, terwijl ze tijdens hun ovulatie juist makkelijker geld spendeerden aan luxegoederen en verzorgingsproducten.
Impulsaankopen
Volgens consumentenpsycholoog Kristina Durante hebben vrouwen inderdaad meer controle over hun uitgaven als ze ongesteld zijn, door de relatief lage hoeveelheid oestrogeen in verhouding tot het progesterongehalte. Eerste levensbehoeften worden dan als aantrekkelijker gezien dan impulsaankopen. Vrouwen zijn vaker geneigd calorierijk voedsel te kopen tijdens hun menstruatie. Van oudsher hielden zij zich dan namelijk niet bezig met voortplanten, maar met praktische zaken als voedsel verzamelen, wat voor moderne dames neerkomt op het eten van een doos donuts en series kijken op Netflix.
Innerlijke aap
Tijdens de ovulatie, wanneer de hoeveelheid oestrogeen het hoogst is, spenderen vrouwen meer tijd en geld aan hun uiterlijk, zo bleek uit het onderzoek. Biologisch gezien is dit namelijk de beste tijd om je voort te planten; onze innerlijke aap wil zich zo mooi mogelijk maken en zo laten zien dat ze in is voor seks. Ook Durante meent dat vrouwen tijdens de vruchtbaarste fase van hun maandelijkse cyclus eerder iets speciaals kopen om op te vallen, met het uiteindelijke doel een partner aan de haak te slaan. Doordat je in deze fase niet erg in voedsel bent geïnteresseerd, is de ovulatie de perfecte tijd voor verantwoord supermarktbezoek, omdat je dan minder de neiging hebt je winkelwagen vol te laden met chocolade en pizza’s.
Het lijkt dus een goed idee om bepaalde shopmomenten op je menstruele cyclus af te stemmen. Betuttelend? Niet volgens professor Saad. Hij denk dat inzicht in het feit dat je maandelijkse cyclus je consumptiegedrag beïnvloedt, juist macht geeft en het je bijvoorbeeld kan behoeden voor miskopen.
Lees ook:
Je cyclus beïnvloedt …creativiteit
Je cyclus beïnvloedt … strijdlust
Je cyclus beïnvloedt … schoolprestaties
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.