Beyoncé zong het al: ‘Who run the world? Girls!’ Misschien is het toeval, maar in het jaar dat de popdiva haar hit uitbracht, lanceerden de Verenigde Naties (VN) Wereldmeisjesdag ofwel Day of the Girl Child. Doel: meisjes over de hele wereld mondiger maken. Door ervoor te zorgen dat ze beter onderwijs en betere gezondheidszorg krijgen en dus betere overlevingskansen hebben en door ze te beschermen tegen kindhuwelijken en seksueel misbruik.
Meisjes nemen het over
International Day of the Girl Child is elk jaar op 11 oktober. Wereldwijd worden dan bijeenkomsten en evenementen georganiseerd. Een van die events, aan de vooravond want al op 10 oktober, is Plan International’s Global Girls’ Summit 2018. In Brussel komen dan experts op het gebied van overheid, ondernemerschap, wetenschap, sport, kunst en media bij elkaar om de positie van meisjes een extra boost te geven. In New York City is er een 2018 Girls Speak Out event op het hoofdkantoor van de VN.
Daarnaast organiseert Plan International #GirlsTakeover-acties in verschillende landen, waaronder Australië, Ecuador, Honduras, Frankrijk, Noorwegen én Nederland. Meisjes nemen dan symbolisch belangrijke posities over. In de politiek, in het bedrijfsleven, in de journalistiek, in de sport, enzovoort. Sectoren waar meisjes, met name in ontwikkelingslanden, vaak minder snel toegang toe hebben. De voorgaande edities waren een groot succes. In Nederland wordt dit jaar onder meer de voorzittershamer van de Eerste Kamer-voorzitter overgenomen.
With Her: A Skilled GirlForce
Thema van de zevende editie van #Wereldmeisjesdag: With Her: A Skilled GirlForce. De nadruk ligt dit jaar op het bevorderen van de opleiding van meisjes wereldwijd. Onderwijs is een belangrijk wapen in de emancipatiestrijd, maar in veel landen missen meisjes school vanwege hun menstruatie. Wereldwijd gaan 65 miljoen meisjes nog steeds niet naar school. Zonder opleiding is hun kans op betaald werk verkeken en dat betekent levenslang achterstand.
Lokale taboes en vooroordelen en het gebrek aan sanitaire middelen om de menstruatie te kunnen managen leiden overal ter wereld tot achterstand. Bijvoorbeeld in Oeganda, dat een van de hoogste schooluitvalcijfers in Oost-Afrika heeft. Van de menstruerende schoolmeisjes mist 28% gemiddeld vier schooldagen per cyclus, waardoor velen uiteindelijk helemaal van school gaan. In Kenia missen meisjes gemiddeld 4,9 dagen per maand vanwege hun menstruatie – wat neerkomt op 20% van het schooljaar. De situatie is vooral slecht in plattelandsdorpen, bijvoorbeeld in het westen van Nepal waar nog steeds de verboden Chaupadi-traditie wordt beoefend: meisjes worden dan uit huis verbannen als ze ongesteld zijn, laat staan dat ze naar school mogen of kunnen.
School missen door menstruatiearmoede komt niet alleen voor in ontwikkelingslanden. Het komt ook voor in de westerse wereld. Ook meisjes uit gezinnen met een laag inkomen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben niet genoeg geld om tampons of maandverband te kopen. Omdat ze bang zijn voor lekvlekken en niet willen dat hun leerkrachten of klasgenoten weten dat ze menstrueren, verzuimen ze school. In bijvoorbeeld Schotland heeft dat geleid tot een wetsvoorstel dat regelt dat menstruatieproducten door de school beschikbaar worden gesteld.
Lees ook:
Menstruation Matters
De vreemdste vooroordelen
Maandverband met klei
Ondertussen in Nepal
Wereld Vluchtelingen Dag
Beeldmateriaal: Plan.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.