Een man betalen voor seks met meisjes die voor het eerst ongesteld zijn geworden. Zonder condoom. Het is een inmiddels verboden traditie in Malawi. November 2016 werd er voor het eerst iemand voor veroordeeld. Hij verdwijnt voor twee jaar achter de tralies, maar er zijn meer mannen actief die dit soort ‘diensten’ verlenen. Kusasa fumbi is een overgangsrite; een menstruatieritueel waarbij meisjes ‘seksueel gereinigd worden’ en leren hoe ze bij mannen in de smaak moeten vallen. Met alle risico’s van dien.
Welke rituelen voor de eerste menstruatie of menarche zijn er nog meer in de wereld? En zijn die net zo barbaars? Spoiler: in veel culturen is het gelukkig feest als meisjes voor het eerst ongesteld worden.
Groot feest in Papoea Nieuw-Guinea
Verschillende stammen in Papoea-Nieuw-Guinea vieren juist feest na de menarche. Het meisje wordt bij het eerste teken van bloed naar een speciale hut gebracht en daar blijft ze terwijl haar moeder en de rest van de vrouwen in de familie het feest voorbereiden. De mannen helpen, maar zodra hun taak is volbracht laten ze de vrouwen alleen. De vrouwen vieren feest, maar het meisje is er niet bij. Die blijft in de hut, pas de volgende dag wordt ze eruit gehaald en door de vrouwen overladen met cadeaus. Ze wassen haar, geven sieraden en maken tekeningen op haar huid. Die tekeningen waren vroeger nog snijwonden, die na genezing littekens werden, maar dat gebeurt nu bijna niet meer.
Dagen druk bij indianen
Bij de Navajo, de grootste Amerikaanse indianenstam, heet het inwijdingsritueel na de menarche Kinaalda. Zodra een meisje haar eerste bloeding heeft gehad, begint een meerdaags feest waar iedereen welkom is en helpt bij de voorbereidingen, net als bij de feestelijkheden in Papoea Nieuw-Guinea. De Kinaalda ceremonie kan tot wel zeven dagen duren, en al die tijd wordt het meisje goed beschermd. Ze wordt verzorgd, er wordt voor haar gekookt en gezongen. Want hoe gelukkiger het meisje tijdens de Kinaalda, hoe gelukkiger de rest van haar leven zal zijn, is de gedachte.
De Apache-indianen voeren jaarlijks in juli een vergelijkbaar ritueel uit, waarbij verschillende meisjes tegelijk worden geëerd. De Apache-meisjes hebben het iets zwaarder; zij moeten de laatste nacht van de vierdaagse ceremonie wakker blijven én dansen. National Geographic maakte er een video over, bekijk hem hier.
First Moon Party
Inwijdingsrituelen zijn van alle tijden. De Oude Grieken bouwden bijvoorbeeld een tempel voor de menarche, de Hebreeën vierden het met een oliezalfsel. Allemaal heilige en gewaardeerde rituelen dus, waar de hele gemeenschap aan bijdraagt. Ze zijn bedoeld om meisjes voor te bereiden op de puberteit en om ervoor te zorgen dat ze weten wat het betekent dat ze vruchtbaar zijn.
Ook in de moderne westerse wereld worden First Moon-feestjes gehouden of krijgen meiden die voor het eerst menstrueren bijvoorbeeld een mooi sieraad cadeau om de overgang van meisje naar vrouw te vieren, met slingers, taart, cadeautje en meer.
Meer?
Ondertussen in Nepal
De vreemdste vooroordelen
Niet alleen voor meiden
Vraagbaak voor meisjes
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan op onze contactpagina.