Wat zeg je als je door je ongesteldheid minder goed presteert? Van ‘Meidenzaken’ tot ‘Lekker laten bloeden en gewoon rennen’ – deze topsporters praten over de invloed van menstruatie op hun prestaties. Klik op de foto’s om deze sporters op social media te volgen.
Het was al zo in 1996, en nu, in 2022, is er nog niets veranderd: topsporters die over hun menstruatie praten, kunnen op een hoop mediabelangstelling rekenen. Het begon allemaal met Uta Pippig.
‘Ik had wat problemen met mijn ongesteldheid’ – marathonloper Uta Pippig
Uta Pippig (Duitsland) had te kampen met diarree en menstruatiekrampen toen ze in 1996 de Boston Marathon won. Ze finishte met bloed op haar benen. Mannelijke verslaggevers negeerden de bloedvlekken en ook verslaggeefster Katherine Switzer sprak alleen over de diarree. ‘Ik had wat problemen met mijn ongesteldheid,’ verklaarde Pippig zelf. Later viel in de media te lezen dat de atlete last had van ‘lichamelijke problemen’, ‘vrouwendingen’, ‘kramp’ en ‘buikpijn’. (Foto: Twitter).
‘Ik denk dat het gewoon aan meidenzaken ligt’ – tennisser Heather Watson
Tennisser Heather Watson (UK) verloor in de eerste ronde van de 2015 Australian Open en weet dit verlies aan haar menstruatie. Ze vertelde BBC Sport dat ze zich duizelig, misselijk en rot voelde: ‘Ik denk dat het gewoon aan meidenzaken ligt.’ Watson’s openhartigheid zorgde ervoor dat ook andere vrouwelijke atleten zich over hun ongesteldheid uitspraken, zoals de Britse tennisser Tara Moore en de Britse marathon wereldrecordhouder Paula Radcliffe. (Foto: Twitter).
‘Lekker laten bloeden en gewoon rennen’ – marathonloper Kiran Gandhi
Kiran Gandhi (USA) besloot gewoon helemaal niets te doen aan haar menstruatie toen ze in 2015 de London Marathon rende. ‘Als er iemand is waar de maatschappij niet mee kan f*cken, dan is het een marathonloper. Ik besloot pijnstillers te nemen, hoopte dat ik niet te veel last zou hebben van krampen, en voor de rest lekker laten bloeden en gewoon rennen.’ Hoewel ze net 42kilometer gerend had, zorgde alleen het feit dat ze dat menstruerend gedaan had en hierdoor een bloedvlek op haar kleding had, voor een heleboel media-aandacht. (Foto: Twitter).
Pippig, Watson en Gandhi effenden het pad: in de laatste paar jaren spraken meer atletes openlijk over hun ongesteldheid. Voor de meesten van hen is het niet de beste tijd van de maand om een belangrijke wedstrijd te hebben…
‘Ik kon niet tegen mijn natuur ingaan’ – tennisser Zheng Qinwen
Tennisser Zheng Qinwen (China) gaf haar ongesteldheid de schuld van haar verlies in de vierde ronde van Roland-Garros 2022. Qinwen’s uitleg: ‘Ik kon mijn tennis niet meer spelen, mijn buik deed te veel pijn. Meidenzaken, weet je. De eerste dag is altijd zo zwaar, vooral als ik moet sporten, dan heb ik heel veel pijn. Ik kon niet tegen mijn natuur ingaan.’
‘Een heel echt probleem’ – zwemmer Libby Trickett
In 2015 zei voormalig wereldkampioene zwemmen Libby Trickett (Australië) tegen de Australische media: ‘Het vergt enorm veel energie. Uiteraard heb je tijdens het zwemmen erg weinig kleding aan, wat het tot een heel echt probleem maakt.’ (Foto: Twitter)
‘Trainen in een bikini als je ongesteld bent: een prestatie op zich’ – strandvolleyballer Becchara Palmer
Ook Olympisch strandvolleyballer Becchara Palmer (Australië) is niet erg te spreken over de weinig verhullende sportoutfits. In 2022 verklaarde ze: ‘Jarenlang heb ik in een bikini getraind en wedstrijden gespeeld terwijl ik ongesteld was; een prestatie op zich!’ (Foto: Twitter)
‘Gisteravond ben ik ongesteld geworden en ik ben erg moe’ – zwemmer Fu Yuanhui
Zwemmer Fu Yuanhui (China) hield haar buik vast na een wedstrijd tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Toen verslaggevers vroegen waarom ze dat deed, was haar antwoord: ‘Ik heb het gevoel dat ik niet goed gezwommen heb vandaag. Ik heb mijn teamgenoten teleurgesteld. Gisteravond ben ik ongesteld geworden en ik ben erg moe. Maar dat is geen excuus, ik heb niet zo goed gezwommen als ik zou moeten.’ (Foto: Facebook).
‘Beide malen toen ik viel was het die tijd van de maand’ – voormalig tennisser Anne Keothavong
Voormalig tenniskampioen Anne Keothavong (UK) liep blessures aan haar knieën op toen ze speelde terwijl ze ongesteld was. Keothavong, inmiddels gestopt met tennissen, claimt dat haar menstruatie haar coördinatie beïnvloedt: ‘Geen twijfel mogelijk. Ik had ACL-blessures (voorste kruisbandletsel) aan beide knieën en beide malen toen ik viel was het die tijd van de maand.’ (Foto: Twitter).
‘Mijn krampen zijn vaak zo erg dat ik niet kan bewegen, dus ik probeer op dag één altijd een rustige dag of rustdag te plannen’ – marathonloper Aly Dixon
Marathonloper Aly Dixon (UK) zegt dat ze geluk heeft; haar wedstrijden vallen vaak in de juiste cyclusfase: ‘Op dag drie race ik best goed, maar de vier dagen daarvoor zijn niet zo goed. Mijn krampen zijn vaak zo erg dat ik niet kan bewegen en alleen maar opgerold op de bank kan liggen, dus ik probeer op dag één altijd een rustige dag of rustdag te plannen.’ (Foto: Twitter).
‘Het verschil tussen de eerste en de laatste plaats’ – midden afstandsloper Jessica Judd
Midden afstandsloper Jessica Judd (UK) merkte maar liefst een verschil van 15 seconden op haar 3.000 meter tijd, afhankelijk van haar cyclusfase. Tijdens haar menstruatie rende ze veel langzamer dan de week daarna, terwijl ze geen extra trainingen gehad had. Judd: ‘Het is eng dat het zoveel invloed kan hebben, want dat is het verschil tussen als eerste en als laatste eindigen.’
‘Als je zoveel pijn hebt dat je niet meer dan een paar stappen kan zetten en je benen onder je eigen gewicht bezwijken, dan kun je gewoon niet springen’ – verspringer Jazmin Sawyers
In 2017 besloot Rio 2016 Olympische verspringer Jazmin Sawyers (UK) niet mee te doen aan een wedstrijd in Boston. De reden? Ze was net ongesteld geworden. Op Twitter schreef ze hierover: ‘Ongeveer een uur voordat ik naar de baan moest vertrekken, werd ik ongesteld – de eerste 1-2 dagen heb ik VEEL last van mijn menstruatie. Niet kunnen lopen, pijnscheuten in mijn benen, duizelingen in mijn hoofd, zweten over mijn hele lichaam, schreeuwen, huilen, zo erg is het. Vijf minuten voordat ik de baan op moest gebeurde al het bovenstaande. Als je niet menstrueert, of geen last hebt van je ongesteldheid, is het moeilijk te begrijpen waarom ik niet gewoon door kan zetten en aan de wedstrijd mee kan doen. Maar als je zoveel pijn hebt dat je niet meer dan een paar stappen kan zetten en je benen onder je eigen gewicht bezwijken, dan kun je gewoon niet springen.’ (Foto: Twitter).
Het is niet alleen maar kommer en kwel. Sommige atleten merken dat ze tijdens hun menstruatie juist beter presteren.
‘Ik ben ongesteld, dus dat is super’ – voormalig wielrenner Leontien van Moorsel
Wielrenner Leontien van Moorsel (Nederland) hoopte juist dat een belangrijke wedstrijd wél met haar menstruatie zou samenvallen, omdat haar pijngrens dan hoger lag. ‘Ik ben ongesteld, dus dat is super,’ vertelde ze in 2003 aan Trouw, vlak voordat ze inderdaad een nieuw wereldduurrecord neerzette. (Foto: Twitter).
‘Als het eenmaal zover is, ga ik als de brandweer’ – wielrenner Marijn de Vries
Ook wielrenner Marijn de Vries (Nederland) presteert beter wanneer ze ongesteld is: ‘De dag ervoor ben ik vaak hangerig en wat humeurig. Maar als het eenmaal zover is, ga ik als de brandweer,’ schreef ze in haar column in Trouw. (Foto: Twitter).
‘Cijfers liegen niet: ik kan meer gewicht heffen in die fase’ – rugbyer Rachael Burford
Rugbyer Rachael Burford (UK) ziet eveneens de voordelen van haar menstruatie. ‘Cijfers liegen niet: ik kan meer gewicht heffen in die fase. Ik zie het als een aanmoediging, in plaats van als iets negatiefs.’ valt te lezen op HuffPost. (Foto: Twitter).
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Menstruatie als topsport
Menstruatie: 5 legendarische quotes
Je cyclus beïnvloedt… strijdlust
5 Tips voor (wel) lekker sporten tijdens je menstruatie
Ach en wee: menstruatiepijn
Intro foto: Shutterstock