Maandverband gebruiken. Dat is geen hogere wiskunde, toch? Gewoon een kwestie van de beschermstrip van de onderkant – en zijvleugels – trekken en de plakkant op het kruisje van je slip drukken. Onderbroek ophijsen en absorberen maar. Dus waarom zou je de gebruiksaanwijzing lezen? Nou, wel hierom. Check onze Minicursus Maandverband.
Les 1. Maakt het uit welke soort je gebruikt?
Serieus? Natuurlijk kun je voor normaal en niets anders dan normaal opteren. Zoals je ook elke dag havermout en niets anders dan havermout eet (not). Maar waarom zou je? ‘s Nachts is je flow anders dan overdag. Dat is onder meer een kwestie van zwaartekracht – als je ligt heb je meer kans op doorlekken. Als je lekker door wilt slapen zonder tussentijdse wisseltruc(s) is extra groot maandverband voor de nacht – met een speciale pasvorm en maximaal absorptievermogen, zodat je in elke slaaphouding wordt beschermd – een intelligentere keuze.
Iedere vrouw is uniek. Voor overdag is er daarom voor elke menstruatiefase en dus voor elke hoeveelheid bloedverlies een passende soort; variërend van normaal tot extra lang maandverband, mét en zonder zijvleugels. Als je twijfelt over het absorptievermogen, check dan de indicator op de verpakking even. Meer absorptievermogen is niet per se beter omdat je slijmvliezen dan kunnen uitdrogen, waardoor eerder huidirritatie ontstaat. Heb je daar sowieso snel last van – bijvoorbeeld omdat je houdt van urenlang fietsen of paardrijden – dan is extra zacht maandverband een goed idee. Stem je maandverband af op je persoonlijke flow én op het moment. Wel zo comfortabel en efficiënt.
Proefpakketje aanvragen? Kijk verderop!
Les 2. Jouw ideale variatie blijft je hele leven hetzelfde.
Niet waar. Omdat ook je menstruatie niet je hele leven hetzelfde blijft. Van de 40 jaar die je vruchtbare leven gemiddeld duurt, loopt het maar 25-30 jaar op rolletjes. Als je begint te menstrueren is je hormoonhuishouding nog niet warmgedraaid. Daardoor heb je soms geen eisprong, waardoor je onregelmatiger én heviger menstrueert.
In de perimenopauze (dit kan al beginnen rond je 40ste) gebeurt hetzelfde. Het kan dus heel goed zijn dat je dan maandverband met een hoger absorptieniveau nodig hebt. Zo’n 20% van de vrouwen tussen de 35 en 55 jaar heeft hevig menstrueel bloedverlies (HMB). In plaats van 4-5 eetlepels, verliezen zij soms wel driekwart longdrinkglas menstruatiebloed per cyclus. Het vinden van een goed absorberend menstruatieproduct kan dan een echte gamechanger zijn.
Les 3. Verschonen doe je pas als het verbandje ‘vol’ is en als je minder vaak naar de wc wilt dan kies je gewoon een hoger absorptieniveau…
Helaas. Veel mensen denken dat als maandverband nog hagelwit oogt, je het niet hoeft te verschonen. Maar ook dan moet je het overdag om de ongeveer vier uur vervangen. Zoals je ook elke dag een schone onderbroek aantrekt. Toch? Tijdens je menstruatie heb je een iets hogere kans op vaginale infecties. Dat is normaal. Maar dat is ook de reden dat je iets meer aandacht aan hygiëne moet besteden. Anders dan je misschien zou denken doe je dit:
- Door je V-zone (het deel van je lichaam met je vagina en je vulva en de V-vorm die je ziet als je voor de spiegel staat) – niet met zeep te wassen, lauwwarm water volstaat. Echt waar.
- Door je handen wel met zeep te wassen, voor- én nadat je menstruatieproducten wisselt. Sowieso was je je handen bij elk toiletbezoek, toch?
- Door om de paar uur van menstruatieproduct te wisselen (ook als maandverband nog hagelwit oogt).
- Door een absorptievermogen te kiezen dat bij je flow past, zodat de slijmvliezen in je V-zone niet uitdrogen of geïrriteerd raken.
- Door ervoor te zorgen dat de boel kan ademen – bijvoorbeeld door maandverband of inlegkruisjes te kiezen met een dunne toplaag die ademend is en parfumvrij, net zoals katoenen ondergoed.
Les 4. Hebben menstruatieproducten wel of geen maximale houdbaarheidsdatum?
Maandverband kun je superplus lang bewaren. Maar… het is daarbij wel belangrijk dat de verpakking onbeschadigd blijft. Karakteristiek voor menstruatieproducten is namelijk dat deze vocht absorberen – dat kan geen verrassing zijn. Dus als de verpakking is beschadigd én je de producten in een warm en vochtig klimaat bewaart (we noemen de badkamer) dan geef je schimmels en bacteriën de gedroomde overlevingskans. Om die reden is het ook verstandig om menstruatieproducten niet los in je tas te mikken, maar deze in een beschermend etui of iets dergelijks te bewaren zodat de wikkel onbeschadigd blijft.
Op de verpakking vind je trouwens wel een productiedatum – al dan niet als lotnummer of gecodeerd. De meeste fabrikanten adviseren om menstruatieproducten binnen de drie tot vijf jaar na de productie te gebruiken, zodat optimale kwaliteit kan worden gegarandeerd. Ons advies: gebruik je verstand, ogen en neus. Is het maandverband onbeschadigd, droog en niet verkleurd, dan absorbeert het nog altijd prima.
Les 5. Kun je ook tamponziekte krijgen als je maandverband gebruikt?
Dit is een instinker. Toxic Shock Syndrome (TSS) is de geschiedenisboeken ingegaan als ‘tamponziekte.’ Maar een kleine nuance is op zijn plaats. TSS is een zeldzame, acute bacteriële infectie die in principe iedereen kan treffen: ook mannen en kinderen. Je kunt dus ook TSS krijgen als je andere menstruatieproducten gebruikt dan tampons of als je helemaal niet menstrueert.
Er is wel een link met de menstruatiecyclus. Het risico op TSS wordt namelijk verhoogd door het te lang inhouden van tampons met een te hoog absorptievermogen of door het beschadigen van de slijmvliezen. Dus stem het absorptievermogen af op de hoeveelheid bloedverlies zodat de slijmvliezen niet uitdrogen, verschoon jezelf geregeld en herken de symptomen.
Les 6. Is de menstruatiecup het enige duurzame alternatief voor wegwerp maandverband?
Nee hoor. Om te beginnen is er wasbaar maandverband. Da’s geen recente uitvinding. Daarnaast is menstruatie ondergoed aan een enorme opmars bezig. Ook dat is geen nieuwe vinding, maar… innovatieve stoffen maken wel dat het draagcomfort heel veel beter is. Hetzelfde geldt voor het absorptieniveau.
Intimawear by LibresseTM menstruatieondergoed heeft hetzelfde absorptievermogen als Libresse Ultra maandverband en biedt dus tot wel 12 uur lang bescherming. Ook op de styling (denk: zwart hipsterbroekje, kanten tailleband) valt weinig af te dingen. Daarbij zijn ze duurzaam, doordat je ze wast in plaats van weggooit (in de afvalbak, niet in de wc – maar dat wist je gelukkig al).
Les 7. Past wegwerp maandverband bij een duurzame leefstijl?
Duurzaamheid is geen modewoord, maar een must om de opwarming van de aarde terug te dringen. Dat maakt dat ook de gevestigde maandverbandmerken naar nieuwe wegen zoeken om de ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te verkleinen. Die voetafdruk verwijst naar de totale hoeveelheid broeikasgassen – zoals kooldioxide (CO₂) en methaan (CH₄) – die vrijkomen in de atmosfeer bij het produceren, gebruiken én bij de afvalverwerking van een product.
Duurzaamheid begint bij verantwoorde grondstoffen – bijvoorbeeld houtvezels uit gecertificeerde productiebossen – en alternatieven voor milieuvervuilende plastics. Denk aan bio-plastics van suikerriet. De verpakking van Libresse maandverband is inmiddels voor 80% hernieuwbaar, dat van de inlegkruisjes voor 100%. Doordat maandverband dunner is, wordt in vergelijking met 15 jaar geleden sowieso 14% minder verpakkingsmateriaal gebruikt. Dunner is meteen ook comfortabeler. Dus less is hier inderdaad more.
Lees hier meer over wat Libresse al heeft gedaan op dit gebied: De aanpak van Essity voor duurzaamheid | Libresse
Transparantie is inmiddels – net als duurzaamheid – een toverwoord. Ook de gevestigde merken geven tegenwoordig openheid van zaken. Op de website van Libresse lees je precies welke stoffen je in je maandverband, inlegkruisjes of menstruatie ondergoed kunt aantreffen – en welke niet. Zo kun je eenvoudig checken of er allergenen, genetisch gemodificeerde of hormoon verstorende stoffen in de producten zitten, of deze vegan zijn, of er dierproeven zijn gedaan en aan welke veiligheidseisen wordt voldaan. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stel ‘m dan gewoon. Daar is niets ongemakkelijks aan. Het moet maar eens klaar zijn met die menstruatieschaamte. Period!
MAIL & WIN
Zelf ervaren welk maandverband het beste bij jouw flow past? Vraag dan voor 31 oktober een proefpakketje aan met het nieuwe Libresse Ultra Cour-V™ maandverband door je postadres te mailen naar redactie@period.nl o.v.v. ‘Libresse’. Het pakketje wordt door Essity naar je thuisgestuurd. CLOSED
Lees ook:
Period Podcastselectie
Period Playlist
Period Boekenoverzicht
Period Filmwijzer
Beeldmateriaal: Libresse/Essity.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.