Niet zeuren en gewoon doorlopen? Dat is niet altijd een goed idee. Een en een is twee. Ofwel: vijf menstruatieklachten waarmee je beter wél naar de huisarts kunt gaan.
1 Plotselinge menstruatiestop
Niet meer ongesteld worden als er wel een normale cyclus is geweest (amenorroe) kan natuurlijk een voor de hand liggende oorzaak hebben. We noemen zwangerschap en menopauze. Weet je zeker dat daar geen sprake van is, dan is er waarschijnlijk sprake van een gezondheidsprobleem. Hormonale disbalans, schildklierproblemen, vervroegde overgang, topsportbeoefening, sterke gewichtsveranderingen (anorexia nervosa) of plotselinge stress kunnen oorzaken zijn. Al heb je misschien geen heimwee naar je menstruatie: niet menstrueren terwijl dat eigenlijk wel zou moeten kan weer tot andere klachten leiden, zoals botontkalking.
2 Heftige pijn
Hoeveel vrouwen er precies last van hebben? De schattingen lopen uiteen van 50 tot zelfs 90%. Het ligt er maar aan welke leeftijdscategorie wordt ondervraagd: jonge meiden klagen er vaker over. Kortom: de zeurende pijn die wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder is op zich niks bijzonders. Maar extreme pijn kan het signaal zijn dat er iets aan de hand is. Hevige menstruatiepijn is een van de symptomen van endometriose. Een ernstige aandoening waarbij op baarmoederslijmvlies lijkend weefsel buiten de baarmoederholte wordt opgebouwd. Endometriose is een veel voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen.
3 Tussentijds bloedverlies
Bloedverlies tussen twee menstruaties in wordt een doorbraakbloeding of ‘spotting’ genoemd. De oorzaak is meestal onschuldig. Maar soms is het een signaal dat er iets aan de hand is. Stress, medicijngebruik, wondjes en poliepen in de baarmoeder kunnen een oorzaak zijn. Maar ook seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), vaginale infecties, baarmoederhalskanker, schildklierproblemen of bijvoorbeeld endometriose. Heb je er geregeld last van en twijfel je over de oorzaak, ga dan naar de huisarts.
4 Extreme PMS-klachten
De term Pre-Menstrueel syndroom (PMS) is bij de meeste mensen wel bekend. Het extreme zusje van PMS heet Premenstruele Dysfore Stoornis (PMDD). De klachten zijn niet kinderachtig: depressiviteit, prikkelbaarheid, angsten, stemmingswisselingen, woedeaanvallen, slapeloosheid, zwaarmoedigheid en een breed scala aan lichamelijke klachten tot en met suïcide neigingen. Geen wonder dat vrouwen die eraan lijden soms ten onrechte een diagnose als bipolaire stoornis krijgen opgeplakt. Het verschil met psychische stoornissen is dat PMDD door de hormonale cyclus wordt beïnvloed en dus niet ‘tussen de oren’ zit. Denk je dat je PMS hebt of PMDD? Houd dan om te beginnen een paar maanden lang een menstruatiedagboek bij. Dat helpt inzicht te krijgen in maandelijkse patronen en is meteen ook een goede voorbereiding op een gesprek met je (huis)arts.
5 Hevig menstrueel bloedverlies
Hevig is natuurlijk een subjectief begrip. Maar als je op hoogtijdagen om het uur van maandverband of tampon moet wisselen, vaak dubbele bescherming nodig hebt, last hebt van een menstruatie die langer duurt dan 7 dagen en/of van een cyclus die korter duurt dan 21 dagen, dan heb je waarschijnlijk hevig menstrueel bloedverlies (HMB, ook wel menorragie genoemd). De oorzaak is niet altijd te achterhalen, maar om risico’s uit te sluiten is het wel belangrijk om medisch onderzoek te doen. Hevig bloedverlies is een medisch erkende aandoening waarvoor meerdere, soms eenvoudige oplossingen bestaan.
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
5 Redenen om je wel te schamen
10 Redenen om wel blij te zijn met je menstruatie
10 Dingen die je zou moeten weten over … je baarmoeder
10 Dingen die je zou moeten weten over je vagina