Ben je onregelmatig ongesteld? Is er geen peil op te trekken en heb je de ene maand wel je bloeding en sla je dan ineens een maand over? Of ben je nog niet ongesteld geworden sinds je bent gestopt met de pil? Dat is extra vervelend als je een kinderwens hebt.
Er zijn verschillende mogelijke redenen, maar een verstoorde hormoonbalans is er één van en hiervan is PCOS vaak de oorzaak.
Wanneer je in de vruchtbare leeftijd komt zorgen hormonen ervoor dat er elke maand een eicel vrijkomt en het baarmoederslijmvlies dikker wordt. Wanneer de eicel springt maar niet is bevrucht, wordt deze samen met het slijmvlies afgesloten. Dit is de eigenlijke menstruatie.
Oorzaak onregelmatige menstruatie
Er is sprake van een onregelmatige cyclus wanneer het aantal dagen tussen bloedingen per maand verschilt. Meestal wordt dit veroorzaakt door een tijdelijk verstoord hormonaal evenwicht. Hormonale schommelingen komen tijdens de puberteit en de overgang vaak voor, maar kunnen ook de kop opsteken in de periode hier tussenin.
Er zijn verschillende oorzaken voor hormonale schommelingen:
- Je bent zwanger. Natuurlijk is dit een duidelijke reden waarom je niet ongesteld wordt. Is dit een mogelijkheid? Doe dan voor de zekerheid een zwangerschapstest.
- Te veel stress. Wanneer je lichaam stress ervaart maakt het cortisol aan. Dit heeft grote invloed op de rest van je hormoonhuishouding.
- Je gewicht. Zowel overgewicht als ondergewicht kunnen ervoor zorgen dat je menstruatie wordt onderdrukt.
- Overmatig sporten. Heel veel sporten kan, hoe raar dat ook klinkt, juist niet goed zijn. Het zorgt voor stress in je lichaam en kan de reden zijn dat je menstruatie tijdelijk uitblijft.
- Bijvoorbeeld antidepressiva kunnen zorgen voor een onregelmatige menstruatie.
- Deze hormonale disbalans kan verstrekkende gevolgen hebben.
De laatste uit het rijtje, PCOS, komt steeds vaker voor. Zo’n 10 tot 15% van de vrouwen heeft PCOS waardoor de kans dus best aanwezig is dat dit bij jou de reden is van je onregelmatige of uitblijvende menstruatie.
Wat is PCOS?
PCOS is een afkorting voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Letterlijk betekent het ‘meerdere vochtblaasjes op de eierstokken.’ Het is een optelsom van verschillende symptomen. Wanneer er minimaal 2 van onderstaande symptomen bij je worden vastgesteld, is er sprake van PCOS.
- Geen of een onregelmatige menstruatie.
- Verhoogd vrij-testosteron in het bloed. Te meten via een bloedtest.
- Vochtblaasjes op de eierstokken. Dit wordt vastgesteld door het maken van een echo.
Symptomen van PCOS
De klachten waar vrouwen met PCOS mee te maken kunnen hebben, behalve een onregelmatige cyclus, zijn overbeharing (meer haargroei op de buik, borst of in het gezicht), haaruitval, acne die aanhoudt tot na de puberteit, makkelijk aankomen en moeite hebben met afvallen, stemmingswisselingen en depressieve gevoelens. Vervelende klachten die veel impact op je leven kunnen hebben.
Behandelingen
De meeste artsen geven het advies om de anticonceptiepil te (blijven) slikken. Wanneer je kampt met overgewicht zal men ook aanraden om af te vallen. Hoe, daar wordt vaak geen aandacht aan besteed. Dit terwijl het met PCOS dus juist zo lastig kan zijn om kilo’s kwijt te raken.
Deze adviezen alleen geven geen ideale oplossing. Als je stopt met het slikken van de pil zijn je klachten gewoon nog aanwezig. Daarnaast zijn er ook lange termijn risico’s zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten waar je op die manier niks aan doet.
Wat kun je er zelf aan doen?
Myriam Koning van Healthy Hormones (foto’s boven) begeleidt in haar praktijk vrouwen die op een natuurlijke manier hun PCOS-klachten willen aanpakken.
‘Zelf heb ik jarenlang last gehad van de gevolgen van PCOS. Toen ik stopte met de pil werd ik een jaar lang niet meer ongesteld. Door de aanpassingen die ik maakte in mijn voeding en levensstijl kwam mijn cyclus terug. Toen mijn partner en ik een kinderwens hadden was ik snel zwanger, zonder medische hulp. Inmiddels ben ik gelukkige moeder van twee zoons én ben ik van mijn klachten af.
Nu begeleid ik vrouwen die met dezelfde klachten rondlopen als ik toentertijd, en die een kinderwens hebben. Er is zo ontzettend veel zelf aan PCOS te doen. Ook als je wel een medisch traject volgt is het verstandig om dit met eigen acties te ondersteunen.
Er zijn drie punten waarop je je PCOS-klachten kunt aanpakken. Punt één is je voeding. Met de juiste gezonde voeding kun je de oorzaak van PCOS aanpakken. In veel gevallen is dit insulineresistentie. Daarnaast speelt ook stress een grote rol bij je hormoonbalans, vandaar dat het tweede deelgebied stressbeperking is. En tot slot zijn er specifieke supplementen zoals D-Chiro-Inositol en Tri Sense die het herstel kunnen bevorderen.
Duizenden vrouwen zijn al geholpen met de informatie op mijn site healthyhormones.eu. Ik hoop van harte dat ik met gerichte adviezen nog vele andere vrouwen van hun PCOS-klachten af kan helpen.’
Voor meer informatie over PCOS en het natuurlijk herstel van PCOS-klachten kijk op: healthyhormones.eu
Meer lezen?
Aandacht voor endometriose
Heb ik soms myomen?
Te weinig: kan dat ook?
Wanneer is veel teveel?
En toen ging het mis
Foto’s: Healthy Hormones.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.