Hoe vaak moet je maandverband wisselen? Goeie vraag. Vaker dan je denkt waarschijnlijk. En niet alleen als je op het punt van doorlekken staat.
Maandverband gebruik je in de eerste plaats om menstruatiebloed op te vangen. Tot zover niks nieuws. De meeste vrouwen weten uit ervaring wanneer het tijd is voor een wissel. Omdat er een bepaald aantal uren is verstreken, omdat je jezelf hebt voelen vloeien of omdat het verbandje ‘vol’ aanvoelt. Producten van de gevestigde merken hebben bijna altijd een toplaag die droog blijft aanvoelen. Nat aanvoelen is dus geen graadmeter.
Extra absorptievermogen
Maandverband is meestal voorzien van een vochtabsorberende kern en een geplastificeerd laagje om doorlekken te voorkomen. Maar ook als daar nog lang geen kans op is, is het nodig om geregeld te verschonen.
Bloed dat in aanraking komt met zuurstof kan namelijk gaan ruiken. Door dat antidoorleklaagje kan bovendien een broeierig klimaat ontstaan en bacteriën en schimmels zijn gek op vochtige warmte. Dat is meteen ook de reden dat op tampons, die inwendig worden gedragen, doorgaans meer bacteriën zitten dan op een maandverbandje.
Verschoon maandverband dus geregeld. Ook als op de verpakking staat dat het product antibacteriële eigenschappen heeft en/of als de toplaag nog hagelwit en schoon oogt. Een goeie vuistregel: een keer in de vier uur. Een product met meer absorptievermogen kiezen zodat je minder vaak hoeft te verschonen, is géén goed idee.
Toch last van irritatie?
Zelfs het zachtste maandverband kan gaan irriteren, ook als je je geregeld verschoont. Bijvoorbeeld omdat je elke dag maandverband of inlegkruisjes gebruikt, slecht ademende en strakke kleding draagt of aan ‘contactsporten’ als spinning, mountainbiken of paardrijden doet. Of omdat er plastics, parfums en vochtabsorberende en/of geurneutraliserende korrels inzitten waardoor het meest absorberende stukje huid van je lichaam uitdroogt of er allergische reacties ontstaan.
Fabrikanten zijn niet verplicht te melden waar producten precies van worden gemaakt, waardoor je niet precies weet welke stoffen er wel en niet inzitten. Heb je last van huidirritatie, probeer dan eens een biologische variant of een heel ander product, bijvoorbeeld wasbaar maandverband, een cupje, een (spons)tampon of een menstruatieslip.
En verder
- Was na het verschonen altijd je handen. Al deed je dat natuurlijk al na elk toiletbezoek, toch?
- Maandverband mag je natuurlijk nooit door de wc spoelen. Dat geeft gigantische verstoppingen. Gooi het in de speciale afvalbak. Of rol het zo klein mogelijk op in een wc-papiertje of in het folie van je nieuwe verbandje en gooi het in de eerstvolgende prullenbak. Er zijn ook speciale zakjes op de markt voor dit doel. Leuk bedacht, maar misschien kun je dan net zo goed een boterhamzakje van huis meenemen.
- Gehorige wc en last van schaamte? Get over it. De halve wereldbevolking krijgt lijfelijk met menstruatie te maken. Dus weersta die neiging om discreet te kuchen. Trek die wikkel gewoon ratsj los. Ook al zit je op een genderneutraal toilet.
Lees ook:
Wel/niet* plassen met tampon?
Help mijn tampon doet pijn!
Kan een tampon zoekraken in je lijf?
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.