Lezersvraag: kun je je maagdelijkheid verliezen ofwel ontmaagd worden door een tampon? Lang verhaal kort: nee. Dat is een hardnekkige fabel. Ontmaagd word je alleen als je de eerste keer seks hebt. Seks met penetratie bedoelen we dus. Niet door gebruik van een tampon.
Het maagdenvlies (ook wel hymen genoemd) is anders dan je zou denken geen gesloten vlies, maar meer een soort kraagje rond de ingang van de vagina. Er zit dus een opening in. Logisch, anders zou menstruatiebloed er niet uit kunnen.* Het vlies is bovendien rekbaar. Dus als je met een tampon het maagdenvlies raakt, zal dat niet 1-2-3 beschadigen. Zeker niet als je kleine tampons gebruikt. De tampon kan makkelijk door die opening. Hooguit wordt het vlies iets opgerekt. Dus ook als je maagd wilt blijven kun je tampons gebruiken.
Nog een fabel
Mocht het vlies door het gebruik van een tampon toch scheuren – iets dat ook andere oorzaken kan hebben, bijvoorbeeld door intensieve vormen van sport of door een val – dan ben je natuurlijk nog steeds maagd. Want maagd is de aanduiding voor meisjes en vrouwen die nog geen geslachtsgemeenschap hebben gehad. Om nog een fabel uit de wereld te helpen: het is niet zo dat je tijdens je ontmaagding altijd gaat bloeden. Sterker: bij slechts de helft van de vrouwen is dat het geval. Het kan ook best zo zijn dat je de eerste keer niet bloedt en een volgende keer wel. Als je gespannen bent maakt de penis soms schaafwondjes in je vaginawand, vandaar.
Bloed is geen bewijs
Bloeden of niet bloeden tijdens de eerste keer seks: het is dus geen bewijs van maagdelijkheid. Dat is lastig in culturen waarin bebloede lakens als het bewijs van kuisheid worden gezien. Niet bloeden kan dan problemen geven, denk aan eerwraak of verstoting. Geen wonder dat vrouwen een heel scala aan trucs hebben bedacht: van pillen met nepbloed (carmijnpil) en sneetjes in bijvoorbeeld een vinger tot het plannen van de menstruatie met behulp van de anticonceptiepil. Nog een stapje verder: reconstructie van het maagdenvlies door een plastisch chirurg. Een nogal rigoureuze ingreep voor een vliesje dat met een hoop mythes en misverstanden is omgeven.
* Heel soms is het maagdenvlies wél gesloten en zit er dus geen opening in. Dat kan vervelende buikklachten geven als je menstrueert. Het bloed kan dan immers nergens heen. Daardoor kan het bovendien lijken alsof de menstruatie maar niet op gang komt, als je in de puberteit zit. De gynaecoloog kan dit eenvoudig vaststellen én herstellen. Vragen over pijn en/of een uitblijvende menstruatie zijn dus wél een goede reden om naar een medisch specialist te gaan. Period!
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Meer tamponkwesties:
Wel/niet* plassen met tampon?
Help mijn tampon doet pijn
Tamponles voor beginners
Kan een tampon zoekraken in je lijf?