Koffers ingepakt? Collega’s en buren gedag gezegd? Lees dan alleen nog even deze tips voor een kramp- en lekvrije vakantie. Want tijdens je vakantie word je natuurlijk altijd ongesteld. Dat lijkt misschien pesterij van hogerhand, iets dat uitgerekend jou altijd overkomt, maar het is gewoon pure menstruatiekansberekening. Want stel, je hebt een cyclus van 28 dagen (maar heel weinig vrouwen hebben die) en je menstrueert 7 dagen. Dan is de kans dat je tijdens een drieweekse vakantie minimaal één dag menstrueert maar liefst 96,4% en is de kans dat je één hele week van de drie weken ongesteld bent nog altijd 50%. Scroll/swipe naar beneden voor verdere uitleg. Nu eerst: tips voor een lek- en krampvrije vakantie.
Je menstruatie managen
Een slimme meid is op haar cyclus voorbereid. Want al menstrueer je normaal gesproken in een ijzeren ritme; het doorkruisen van tijdzones – met een partijtje jetlag tot gevolg – gecombineerd met een portie vakantiestress: het is een beproefd recept om de cyclus eens lekker te ontregelen. Je menstruatie kan vroeger komen en heviger zijn dan normaal of juist langer uitblijven.
Een ontregelde biologische klok, andersoortig eten, minder of juist meer bewegen, een warmer klimaat: ze kunnen de bekende menstruatieklachten (denk aan krampen plus een opgeblazen gevoel door vocht vasthouden en obstipatie) fiks verergeren. Probeer daarom toch een beetje verstandig te eten (niet al te veel zout, wel veel groenten) en te drinken (matig cafeïne en alcohol, maar veel water) en verruil dat strandbed zo nu en dan voor een stukje wandelen of zwemmen.
Je menstruatie uitstellen/overslaan zodat je niet ongesteld bent op vakantie is een optie. Dat kan bijvoorbeeld door de anticonceptiepil zonder stopweek in te nemen of met behulp van speciale hormoonpillen, zoals norethisteron (Primolut) of lynestrenol (merknaam Orgametril). En dat is meteen ook het nadeel: er is geen andere optie dan hormonen slikken (of zwanger worden). Vraag de huisarts ruim voor vertrek om advies. Of breng je cyclus in kaart en plan je vakanties zoveel mogelijk om je menstruatie heen. Als je zoveel last van je menstruatie hebt dat je je agenda om je ongesteldheid heen moet plannen, is een bezoek aan de huisarts of hormoondeskundige trouwens sowieso een goed idee.
Niet vergeten
Het lijkt een open (hotel)deur, maar neem voldoende menstruatieproducten mee. Je favoriete merk is niet overal even goed verkrijgbaar. Daarbij: vakantie vieren ontregelt je lijf en dus ook je cyclus waardoor je misschien eerder, langer of heviger menstrueert. Prop daarom ook wat extra ondergoed in je weekendtas/rugzak/koffer. Stop voldoende maandverband en tampons in je handbagage om 24 uur te overleven. Dit voor het geval je koffer niet volgens planning van de bagageband rolt. Medicijnen en belangrijke papieren doe je natuurlijk ook in je handbagage.
Een groter absorptievermogen in de vorm van een superplus tampon of XXL maandverband betekent niet dat je minder vaak hoeft te verschonen. Verwissel maandverband om de 4-5 uur en houd tampons nooit langer in dan 8 uur om infecties te voorkomen; ook niet als ze nog niet zijn verzadigd. Sponsjes ofwel soft tampons kun je tot 8 uur inhouden. Deze hebben als voordeel dat het touwtje ontbreekt, wat makkelijk is met sporten en zwemmen. Je kunt er zelfs mee vrijen zonder dat je partner er iets van merkt. Een menstruatiecup kun je tot 12 uur inhouden en heeft als voordeel dat je er maar één nodig hebt.
Ook al ben je geen fan van reinigingsdoekjes en desinfecterende handgel; misschien is dit het moment om deze producten te omarmen. Neem minimaal een flesje water mee. Want handen wassen doe je natuurlijk vóór en nadat je een tampon wisselt of menstruatiecup leegt. Ook als je in de rimboe bent of boven een hurktoilet langs de snelweg hangt. Neem ook wat (plastic) zakjes mee, waarin je afval naar de eerstvolgende afvalbak een paar (kilo)meter verderop kunt vervoeren.
Gewoon lekker zwemmen…
Dat de menstruatie stopt zodra je het water induikt is helaas een fabel. Het kan zijn dat het bloeden even stopt door de invloed van koud water. Maar … garantie geldt tot het zwembadtrapje. De kans dat het bloeden weer begint zodra je het water uitkomt is minstens zo groot. En knijpen helpt alleen psychologisch, maar dus niet echt.
De handigste menstruatieproducten om mee te zwemmen zijn inwendige producten: een tampon, sponsje en/of menstruatiecup. Tampons en sponsjes zijn gemaakt van vochtabsorberend materiaal wat inhoudt dat ze niet alleen bloed, maar ook zwemwater opnemen. Verwissel tampons daarom na elke duik om infecties te voorkomen. Bij sponsjes is dit niet per se noodzakelijk, omdat er geen touwtje bungelt. Voorwaarde is wel dat je deze zo diep mogelijk inbrengt. Een menstruatiecup hoef je in principe niet na elke duik om te spoelen. Er is wel een kleine kans dat in het water het vacuüm verbreekt. Na het zwemmen even checken om doorlekken te voorkomen.
Veel leveranciers van menstruatieondergoed hebben ook varianten in de collectie waarmee je kunt zwemmen: bikinibroekjes of badpakken dus in alle maten en kleuren. Mét een vochtabsorberend kruis dat je zonder verdere bescherming kunt dragen. Maandverband of inlegkruisje zijn van alle varianten het minst geschikt om mee te zwemmen: deze zuigen te veel water op en ook de plakstrip verliest zijn werking. Wil je per se geen inwendig product gebruiken als je ongesteld op vakantie gaat, kies dan de kleinste en dunste variant die je kunt vinden en verschoon voordat je het water in gaat en meteen erna weer.
Oppassen bij het survivallen?
Dat je haaienvoer bent als je menstrueert, is een oeroude menstruatiemythe. Dat wil zeggen: haaien kunnen inderdaad (menstruatie)bloed ruiken, maar ze ruiken ook transpiratie en urine. Dus haaien kunnen sowieso mensen ruiken. En ze kunnen ze ook zien.
Dat beren extra dol zijn op menstruerende mensen is ook nog nooit onomstotelijk bewezen. Maar beren worden door alle geurtjes aangetrokken die ze met mensen en dus met gratis voedsel associëren. Daarom wordt in berengebied geadviseerd extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door ongeparfumeerde, inwendige producten te gebruiken en deze in een beerbestendige verpakking te bewaren, zoals je dat ook met etenswaren doet.
Laat gebruikte tampons en maandverbandjes nooit achter in de natuur. Het duurt honderden jaren voordat ze zijn afgebroken, ook al doet de tekst op de verpakking soms anders vermoeden. Niet-duurzaam maandverband kan wel 90% plastic bevatten. Bewaar afval in luchtdicht afsluitbare zakjes. Wil je niet met gebruikt materiaal rondsjouwen, dan heeft verbranden in een loeiheet kampvuur de voorkeur boven begraven.
Menstruatiekansberekening
Stel, je hebt een cyclus van 28 dagen (slechts 1% van de vrouwen menstrueert in zo’n ijzeren ritme) en een menstruatieduur van 7 dagen. Als je niet wil menstrueren tijdens je vakantie van drie weken, moet je dus precies één week voor vertrek ongesteld worden (begin je later, dan ben je immers nog aan het menstrueren als je op vakantie gaat).
Binnen een cyclus van 28 dagen is er dan maar één begindag die ervoor zorgt dat je niet ongesteld bent op je vakantieadres. De menstruatiekans is dus 27/28 = 96,4%. De kans dat je een hele week ongesteld bent is zelfs 50%. Zie schema: V zijn vakantiedagen, N niet-vakantiedagen. De rode vakjes spreken voor zich. Het goeie nieuws: menstrueer jij korter dan 7 dagen, of heb je een cyclus van meer dan 28 dagen, dan valt het dus al snel een paar dagen mee. Fijne zomer!
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Foto’s: Shutterstock & Modibodi.
Leesvoer voor de vakantie?
Beste Ongesteldheid, door Yayeri van Baarsen
Eisprong, Sperma, Penis. Getver!, door Mary Novaria
Gooi weg die onderbroek, door Luisa Maria van Lieshout
Bloody Sunday, door Sarah Sahagian