Vrijen als je ongesteld bent? Daar is niks op tegen. Integendeel zelfs. Lees alleen eerst even deze drie best-wel-belangrijke tips over seks hebben + ongesteld zijn.
1. Doe alleen waar je zin in hebt
Er zijn vrouwen die seks tijdens de menstruatie geweldig vinden, omdat ze dan een aanmerkelijk hoger libido hebben. Er zijn natuurlijk ook menstrueerders die liever in een joggingpak op de bank voor Netflix hangen met een bak chocolade-ijs binnen handbereik, dan dat ze naakt de horizontale tango dansen. Hetzelfde geldt voor mannen; sommigen maken geen probleem van een potje aardbeien-met-roomseks. Anderen raken al overstuur van een druppeltje bloed als ze in hun vinger hebben gesneden en moeten er dus niet aan denken. Moraal van het verhaal: doe het alleen als je er allebei zin in hebt. En als alleen jijzelf er zin in hebt, doe het dan lekker solo. Voor seks tijdens de menstruatie is namelijk veel te zeggen.
Een orgasme is een geijkt middel tegen menstruatiekramp. Niets ontspant de spieren van de baarmoederwand beter. En het zijn juist die spieren die de kramp veroorzaken. Bovendien komt bij een orgasme endorfine vrij: een neurotransmitter die deel uitmaakt van ons beloningssysteem en die dus voor een goed gevoel zorgt. Het is hetzelfde stofje dat vrijkomt bij bijvoorbeeld sporten; een andere activiteit waarmee je menstruatiekramp te lijf kunt gaan. Ook handig: als je op het punt staat om ongesteld te worden kan seks (eigenlijk een orgasme) net dat laatste zetje geven en ervoor zorgen dat het bloedverlies op gang komt.
Nog niet overtuigd? Seks kan ook als natuurlijke pijnstiller fungeren in het geval van hoofdpijn, zo blijkt uit een Duitse studie onder migrainepatiënten en mensen met clusterhoofdpijn. Van de migrainepatiënten die tijdens een aanval de liefde hadden bedreven, rapporteerde 60% een verbetering van de klachten. Bij de mensen met clusterhoofdpijn was dat 37%. Helaas waren er ook vrouwen die van seks juist meer hoofdpijn kregen. Maar toch: het is het proberen waard. Een pijnstiller innemen is sowieso minder bevredigend en dat kan altijd nog.
2. Voorkom een bloody mess
Gedenkwaardige quote uit het nummer Period Seks van comedian Rachel Bloom (Crazy Ex-Girlfriend): ‘waren de lakens duur?’ Bloedvlekken laten zich niet eenvoudig uit textiel verwijderen. Voorkomen is beter dan genezen opruimen. Pak er een handdoek bij als je hevig menstrueert (dag twee en drie bij de meeste vrouwen) – liefst eentje in een donkere kleur – of gebruik een waterproof ‘menstruatie-onderlegger’. Serieus, die kun je online bestellen. Goed om te weten: deze dekentjes voor period sex verschillen weinig van andere waterpoof bedcovers, alleen is de kleur donkerder.
Wat natuurlijk ook kan: wissel wat minder vaak van standje. De good-old missionarispositie (vrouw onder, man bovenop) is praktischer dan de cowgirl (man onder, vrouw bovenop) omdat er door de zwaartekracht meer bloed vloeit (duh). Spoonen (lepeltje-lepeltje) is een optie. Menstruatieseks vraagt om onderling vertrouwen en respect en is om die reden een perfecte manier om je onderlinge band te verstevigen. Het is meteen ook een bescheiden middelvinger tegen menstruatieschaamte ofwel period shame.
Menstruatiebloed is in principe steriel en dus minder ‘vies’ dan bijvoorbeeld plas en poep; zaken die aantoonbaar bomvol bacteriën zitten. Niets om bang voor te zijn, al kun je als je ziek bent via bloed natuurlijk wél infecties doorgeven. Liever zo min mogelijk bloed zien? Gebruik een condoom, vrouwencondoom een menstruatiesponsje of een speciale menstruatiecup, bijvoorbeeld van EaseCup.
Trouwens, onderzoek van Peter de Jong en Charmaine Borg van de Rijksuniversiteit Groningen wijst uit dat seksuele opwinding ervoor zorgt dat natuurlijke afkeerreflexen ook bij vrouwen worden onderdrukt. Met andere woorden: als je opgewonden bent, zul je niet zo snel walgen van de mix van zweet, sperma en bloed. Sterker: er zijn mensen met een fetisj voor menstruatiebloed. Maar dat lees je in een ander verhaal.
3. Speel op safe
Ongesteldheid is geen voorbehoedsmiddel. Met andere woorden: je kunt gewoon zwanger worden als je ongesteld bent, ook al is de kans kleiner. Helaas weet niet iedereen dat. Uit onderzoek in opdracht van farmaciebedrijf Bayer HealthCare uit 2011 komt naar voren dat in Thailand en India meer dan 25% van de respondenten denkt dat seks tijdens de menstruatie een effectieve manier van anticonceptie is. Maar ook in Nederland schort er nogal wat aan de seksuele kennis.
Uit een onderzoek van de Rutgers Stichting (Kenniscentrum voor Seksualiteit) onder 954 kinderen tussen de 9 en 12 jaar, blijkt dat slechts 40% van de jongens en 53% van de meisjes correct aangaf dat de stelling ‘Vanaf haar eerste ongesteldheid kan een meisje zwanger worden’ waar is. Nog erger: slechts 43% van hun ouders had dit goed…
Nog een reden om condooms te gebruiken: er is een iets grotere kans op infecties en HIV-besmetting als je ongesteld bent. Naderhand wassen gaat infecties tegen, maar doet natuurlijk niets tegen geslachtsziekten. Omdat het HIV-virus via bloed overdraagbaar is, is voor mensen die seropositief zijn de kans op besmetting iets groter. Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wijst uit dat in Nederland zo’n 2.700 mensen met HIV niet op de hoogte zijn van hun status. Wil je geen kind en ook geen SOA, gebruik dan ook tijdens je menstruatie een condoom.
Illustratie: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Voor het overzicht:
Podcastselectie
Playlist
Boekenoverzicht
Filmwijzer
Lees ook:
Extreme trek als je ongesteld wordt
10 Redenen om wel blij te zijn met je menstruatie
5 redenen om je wel te schamen
Ongesteld en toch zwanger?