Menstruatieproducten zijn niet goedkoop, maar je hebt ze wel nodig als je aan het openbare leven wilt deelnemen. Bijvoorbeeld als je naar school wilt of naar je werk. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil daarom nu dat minima menstruatieproducten voortaan gratis krijgen. Het voorstel – dat werd ingediend door D66 en Volt – kon dinsdag 6 december op bijval rekenen van PvdD, SP, CDA, CU, PvdA en GroenLinks. Minister voor Armoedebeleid Carola Schouten steunt het voorstel. De VVD stemde tegen de motie.
De bedoeling is dat menstruatieproducten via Voedselbanken en bijvoorbeeld het Rode Kruis worden verstrekt aan eenieder die deze zelf niet kan betalen. Op veel plekken in Nederland gebeurt dat al of zijn er andere initiatieven van particulieren, scholen en universiteiten en NGO’s als ADRA, het Armoedefonds en Kinderhulp om menstruatiearmoede tegen te gaan.
Menstruatie is geen keuze
De maatregel, die volgend jaar in zou moeten gaan, zal waarschijnlijk zo’n twee miljoen euro kosten. Gekeken wordt of dit uit het Europees Sociaal Armoedefonds (ESF) kan worden betaald. ‘Menstruatie is geen keuze,’ zei D66-Tweede Kamerlid Hülya Kat tegen onder meer RTL-Nieuws. ‘Het is iets heel normaals. Het kan niet zo zijn dat meisjes daardoor niet naar school gaan en een proefwerk of examen missen. Met gratis menstruatieproducten zorgen we ervoor dat zij weer mee kunnen doen.’ Voor Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek is deze maatregel een begin. ‘We willen naar een structurele oplossing voor het probleem: dat menstruatieproducten gratis worden voor iedere persoon.’ zei zij tegen de media.
Nederland is niet het eerste land waar menstruatieproducten gratis worden om te voorkomen dat mensen hun toevlucht moeten nemen tot wc-papier of oude lappen of activiteiten moeten verzuimen. In veel landen zijn al soortgelijke regelingen. In bijvoorbeeld Schotland, Engeland en Nieuw-Zeeland zijn scholen verplicht om maandverband en tampons te verstrekken aan leerlingen en studenten.
In Nederland pleitte eerder het College voor de Rechten van de Mens voor het gratis verstrekken van menstruatieproducten. Ook waren er verschillende petities. In 2021 deed de PvdA een poging. Toen vond het kabinet dit nog een taak van de gemeenten. Inmiddels ziet men dit dus als onderdeel van het algemene armoedebeleid. Tijd voor de volgende stap: gendergelijke gezondheidszorg.
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
More?
Meer horen? Check onze podcastselectie
Meer zien? Check onze filmselectie
Meer lezen? Check onze boekenselectie
Muziekje erbij? Check onze playlist