Zelfverwarmend maandverband. Opblaasbare menstruatiecups. Vibrerende tampons. De zoektocht naar het ideale menstruatieproduct leidt soms tot vreemde patenten. Een Top 10.
1. Combinatie van tampon en maandverband. Is het een tampon? Is het een maandverbandje? Ja, het is allebei tegelijk. Uitvindster Norma Brown heeft iets gecreëerd dat de twee populairste menstruatieproducten combineert. Dubbele bescherming dus. Met deze tampon met extra vleugels (of is het maandverband met een tampon in het midden?), zul je vast nooit meer doorlekken.
2. Gedraaide tampon inbrenghuls. Eigenlijk is het best logisch: je vagina is niet exact recht, dus waarom zou de inbrenghuls dan recht zijn? Uitvinders Susan C. Paul and Donald E. Sheldon konden deze vraag ook niet beantwoorden, dus kwamen zij met de gedraaide tampon inbrenghuls. Door de kromming zou de tampon makkelijker in te brengen moeten zijn. Denk aan een plastic banaan, maar dan kleiner en wit.
3. Vibrerende tampon. De meeste vrouwen voelen zich niet echt sexy als ze ongesteld zijn. Maar een orgasme kan er wel voor zorgen dat je minder last hebt van menstruatiekramp. Zou uitvinder Steven A. Kilgore daarom zijn vibrerende tampon bedacht hebben? Gelukkig heeft hij de tampon zo ontworpen dat de power supply unit buiten je lichaam zit zodat elektrische schokken in je vagina voorkomen worden.
4. Zelfverwarmend maandverband. Heeft je vagina het koud? Gelukkig is daar nu een oplossing voor: zelfverwarmend maandverband. Dit zou moeten helpen om gynaecologische ziektes tegen te gaan door ervoor te zorgen dat medicijnen en warmte zich beter door het lichaam verspreiden. Hoe? Door een mix van chemische ingrediënten (metaalpoeder, norit, waterabsorberende hars, vermiculiet en water om precies te zijn).
5. Maandverband voor mannen. Nee, ze menstrueren niet. Maar mannen ejaculeren wel. En meestal vallen ze gelijk daarna in slaap. Dus hoe houd je de onderbroek van je vriend schoon? Zorg ervoor dat hij dit maandverband speciaal voor mannen draagt. Na de seks om de penis wikkelen en de fris gewassen bedlakens blijven schoon. Geweldig!
6. Bloedzuiger. Wat doe je als je maandverband vol bloed zit? Verwisselen voor een nieuwe. Of toch niet. Virginio Marconato heeft namelijk een soort afzuigapparaat uitgevonden. Met dit slimme product creëer je een vacuüm en zuig je zo alle vloeistoffen van je maandverband in een bakje. Je kunt deze uitvinding keer op keer op keer gebruiken.
7. Opblaasbare menstruatiecup. Opblaasbaar ja, net zoals een ballon en een luchtbed. Deze opblaasbare menstruatiecup, een uitvinding van Filiberto P. Zadini en Giorgio C. Zadini, kan worden opgeblazen voor en na het inbrengen in de vagina. Volgens de uitvinders is het niet nodig hiervoor een ‘externe pneumatische bron’ te gebruiken; er zit een apparaatje in de menstruatiecup zodat deze zichzelf opblaast.
8. Splash-proof menstruatiecup. De grootste angst van menstruatiecupgebruikers? Dat er iets misgaat tijdens het verwijderen van de cup en je bloed over de hele badkamervloer vloeit. Deze angst is verleden tijd wanneer je de splash-proof menstruatiecup gebruikt. Het heeft niet alleen een ‘splash-proof separator’ en een ‘liquid discharge groove’, maar ook een ‘splash menstruation barrier.’ Oftewel: alles om bloederige badkamertaferelen te voorkomen.
9. Oplosbaar maandverband. Uitvinders K. Noguchi en M. Saburi hadden hoogstwaarschijnlijk genoeg van al die toiletverstoppingen veroorzaakt door vrouwen die hun maandverband door de WC spoelen. Dus kwamen ze met oplosbaar maandverband. Hoe het precies werkt? Het maandverband is gemaakt van korte carboxy methyl cellulose vezels die oplossen als ze samen met een alkalisch middel in water terecht komen.
10. Tampon monitoring systeem dat in verbinding staat met je mobiel. Met mobiele telefoons kun je bellen, appen, sms’en, fotograferen en internetten en je zou ze ook kunnen gebruiken om je menstruatie bij te houden. Uitvinder Kevin B. Larkin bedacht een systeem waarbij tampons een sensor bevatten. Deze sensor staat draadloos in verbinding met je mobiele telefoon, zodat je een seintje krijgt wanneer je je tampon moet verwisselen. Handig!
Illustratie: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Hebben menstruatieproducten een houdbaarheidsdatum?
Hoe werkt een menstruatiecup?
10 Dingen die je een keer met je maandverband zou moeten doen