Wasbare menstruatieproducten waarin je met een gerust hart ongesteld kunt zijn – ondergoed, badmode, sportkleding – hebben zo hun voordelen. Ze zijn in principe beter voor je budget en voor het milieu. Je voelt je wat minder on-gesteld als je niet met maandverband en tampons hoeft te stoeien. Niet voor niets veroveren period underwear, sportswear & swimwear in razend tempo het winkelschap. Een beetje winkelketen heeft minimaal één menstruatiebroekje in de collectie. Nadelen zijn er ook. Belangrijkste kritiekpunt: je moet ze wassen en dat is ‘vies’. Hoezo eigenlijk? Je wast je andere ondergoed toch ook? Doe je voordeel met deze een kind kan de was doen-wastips. Deze zijn trouwens ook bruikbaar voor wasbaar maandverband.
Stap 1: Verwisselen en bewaren
Voor ondergoed, badmode en sportkleding met een lekvrij kruisje geldt natuurlijk hetzelfde als voor maandverband en tampons: wissel op tijd om infecties of erger te voorkomen. Op de verpakking staat misschien dat je een en ander 8 tot 12 uur kunt dragen, maar als je flink ongesteld bent is dat natuurlijk alles behalve slim. Het kan dus zijn dat je je lekvrij menstruatie ondergoed op een andere plek moet wisselen dan thuis.
Daarvoor heb je allereerst een reserve exemplaar nodig en ook een lucht- en waterdicht zakje voor je gebruikte exemplaar. Want menstruatiebloed is in principe geurloos, maar als er lucht bij komt, kan het muf gaan ruiken. Een beetje menstruatie ondergoed-merk heeft daarom ook een lekvij bewaartasje in de collectie, dat je – net als het ondergoed – kunt wassen en hergebruiken. Deze Water Proof Bag in de maat Large (ook geschikt voor lekvrije zwemkleding) is van Modibodi.
Stap 2 Uitspoelen en/of weken en wassen
De wasvoorschriften zijn geen hogere wiskunde. Even uitspoelen en/of laten weken in een emmertje koud water (water wel elke dag even verversen als je niet meteen de volgende dag wast) en daarna lekker met de rest meewassen in de machine op maximaal 40℃ – zonder wasverzachter. Gebruik hiervoor een waszakje, zoals je ook voor je andere delicate wasgoed c.q. ondergoed zou doen. Programma klaar? Laat de period underwear goed drogen, hangend aan de waslijn of plat op een droogrek. Dat duurt ietsje langer dan bij gewoon ondergoed vanwege de vele laagjes waaruit het kruisje bestaat.
Heel soms kan drogen in de wasdroger ook, op een delicaat programma. Check sowieso altijd de wasvoorschriften. Er zijn verschillen tussen de merken, maar in principe kan een kind dus de was doen. Deze Laundry Bag is trouwens ook van Modibodi. Net als de katoenen shopper bovenaan dit artikel.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Podcastselectie
Playlist
Boekenoverzicht
Filmwijzer
Puberboekenoverzicht