Alleen in sprookjes is de menstruatiecyclus zo regelmatig dat je er de klok op gelijk kunt zetten. In het echte leven laat je menstruatie soms dagen op zich wachten of barst deze enthousiast los als je het juist niet verwacht. Daarbij is bloed niet de enige afscheiding die je lijf produceert. Denk spotting. Lekkage-na-de-seks. Of als je soms onbedoeld een paar druppels plas verliest tijdens een lach- of niesbui of tijdens het sporten.
Allemaal niets om je voor te schamen. Maar het betekent allemaal wél dat je geneigd bent om vaker een inlegkruisje of maandverbandje voor-de-zekerheid te dragen. Terwijl je daar sowieso al best veel van weggooit in het leven. Reken maar mee: met een gemiddelde menstruatieduur van 5 dagen per cyclus en 13 cycli per jaar ben je zo’n 65 dagen per jaar ongesteld. Stel dat je per dag drie maandverbanden in je slip plakt. Dan heb je het al over 195 stuks per jaar, minimaal. Je vruchtbare leven duurt gemiddeld 40 jaar. En menstruatiebloed is dus niet de enige afscheiding waar vrouwen+ mee moeten dealen.
Niet gek dat het onderwerp duurzaamheid ook als het op menstruatieproducten aankomt meer en meer in the picture staat. Bij consumenten én bij fabrikanten. Ook de gevestigde merken investeren in duurzamere materialen of zelfs in compleet andere menstruatieproducten. Kijk naar Libresse dat onlangs een zwart hipster broekje met een kanten tailleband in de maten S, M en L introduceerde. De verwachting is dat de collectie intimawear by Libresse™ binnenkort wordt uitgebreid met meerdere maten en modellen. Hipster broekje proberen? We geven er drie cadeau. Kijk verderop voor een mail & win actie.
5x Handig om te weten
1. Hoe werkt het?
Menstruatieondergoed ziet eruit als gewoon ondergoed, maar door de TriTech-technologie met een absorberende kern heb je geen andere menstruatieproducten, zoals maandverband, inlegkruisjes of tampons, nodig. Net als bij A-merken maandverband blijft de bovenlaag droog aanvoelen. Aan de buitenkant is het geheime wapen van je slip niet af te zien. Daardoor voel je je wat minder on-gesteld. Ook hoef je geen extra handelingen te verrichten: broekje aantrekken en go with the flow. Door het hogere inzetstuk van het kruisje is het absorptievermogen ook oké als je je in een horizontale positie bevindt. Perfect om mee te slapen dus.
2. Hoe lang kun je het dragen?
Het broekje absorbeert tot wel 12 uur lang bij een lichte tot normale menstruatie. Net als bij andere menstruatieproducten is het advies: draag deze niet langer dan 8 uur achter elkaar en verschoon zodra de absorptielaag verzadigd is. Om die reden is het handig om meerdere broekjes in huis te hebben, maar dat terzijde. Tip: probeer het absorptievermogen wel even uit voordat je de wijde wereld intrekt om uit te testen of die ‘tot 12 uur’ ook voor jou geldt. Als je heftig menstrueert is het een goed idee om wat extra hulptroepen in te schakelen (maandverband, tampon, cup, sponsje; jeweetwel).
3. Hoe bepaal je de maat?
Kies een maat die net iets nauwsluitender is dan je gewone ondergoed. Dit om onbedoelde lekkage via de zijrandjes te voorkomen. Check hiervoor de maattabel, online of op de verpakking. Geen zorgen wat betreft draagcomfort als de slip wat strakker zit. Het materiaal van het broekje beweegt soepel met elke lichaamsbeweging mee.
4. Hoe duurzaam is het?
Tja, het ligt er bij die berekening een beetje aan welke vergelijking je maakt. Doordat je menstruatieondergoed na het wassen steeds weer opnieuw kan gebruiken, bespaar je op grondstoffen, productie, transport, verpakkingsmateriaal en afvalverwerking. Je kunt menstruatieondergoed met de normale was meewassen, dus er is geen extra wasmiddel en energie en nauwelijks extra water nodig.
Volgens Libresse is dit menstruatieondergoed een duurzamere keuze die 68% minder impact heeft op het milieu, vermindert het broekje de ecologische voetafdruk tot ongeveer een derde van die van maandverband en wordt er 88% minder afval geproduceerd (in vergelijking met het gebruik van ondergoed en twee maandverbanden). Kijk voor een uitgebreidere uitleg en verantwoording op de website.
5. Hoe houd je menstruatieondergoed mooi?
Menstruatieondergoed wassen is geen hogere wiskunde. Uitspoelen in koud water. Meewassen met de normale machinewas op 40 graden. Geen wasverzachter gebruiken en niet in de droger, maar gewoon aan de lijn laten drogen. Da’s alles. Dat drogen duurt natuurlijk wel ietsje langer door het driedubbele laagje. Als je er goed voor zorgt, blijft het broekje minstens 50 wasbeurten goed.
MAIL & WIN
Overtuigd of gewoon nieuwsgierig? We geven drie broekjes van intimawear by Libresse™ cadeau. Mail je postadres voor maandag 21 februari 2022 o.v.v. ‘Libresse’ naar redactie @ period.nl. Vergeet niet de gewenste maat (S, M of L) te vermelden. Liever XL? Die maat ligt nog niet in de winkel, maar je kunt al wel een exemplaar winnen. De drie winnaars krijgen per email bericht. De cadeaupakketjes worden door Libresse thuisgestuurd. Niet gewonnen? Niet getreurd. Je vindt intimaWear by LibresseTM bij Kruidvat en Trekpleister. Deze week (van 7 t/m 13 februari 2022) krijg je bij Kruidvat 10 euro korting op de aanschafprijs. CLOSED
Beeldmateriaal: Libresse/Essity.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Meer lezen?
Wat weet jij eigenlijk over de perimenopauze?
Meer of minder maandverband: wat is er aan de hand?
Meer horen over menstruatie? Check onze podcastselectie
Meer zien over menstruatie? Check onze filmselectie
Meer lezen over menstruatie? Check onze boekenselectie
Muziekje erbij? Check onze playlist