Niet in elk beroep kun je om het uur naar de wc om je tampon te verwisselen om doorlekken te voorkomen. Dat kan niet als je ergens achter de kassa zit of in een winkel staat én het kan niet als je chirurg bent of piloot. Toch is dat de uitdaging waar vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies (HMB) voor staan. En dat is nog maar één praktisch aspect van een bloedserieus verhaal. Hieronder vind je zeven redenen om HMB voortaan wel bloedserieus te nemen.
1 Je wordt er lichamelijk en psychisch doodmoe van
Altijd beducht moeten zijn op doorlekken. Je agenda rond je menstruatie plannen. Een paar dagen per maand dubbelgevouwen liggen van de kramp. Slecht slapen in je menstruatiefase. Daar word je niet fit van. Voor vrouwen met HMB is dit bovengemiddeld vaak de realiteit. Zij hebben vaak een kortere cyclus (minder dan 21 dagen), een langdurige menstruatie (meer dan 7 dagen), last van tussentijds bloedverlies (spotting) én van bovengemiddeld veel bloedverlies (driekwart longdrinkglas of meer). Vermoeidheid door ijzertekort (‘bloedarmoede’) is niet voor niets een bekende klacht bij HMB.
2 Het zet je op achterstand
In heel veel (werk)situaties kun je gewoon geen last hebben van HMB. Omdat dat praktisch niet te doen is. Maar ook psychisch en lichamelijk niet. Vrouwen met HMB zijn inventief in het verzinnen van lapmiddelen die maken dat je gewoon je werk kunt doen, je gezin kunt laten draaien. Sporten, sociale activiteiten en seks schieten er wel vaak bij in. Best bijzonder dat we dat met zijn allen accepteren. De halve mensheid krijgt immers zo’n 40 jaar lang lijfelijk met een menstruatiecyclus te maken. En 1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar krijgt daarbij ook te maken met HMB.
3 Er kan sprake zijn van een onderliggend medisch probleem
Hormoonveranderingen in de premenopauze zijn een veel voorkomende oorzaak van HMB. Die oorzaak is in principe dus onschuldig. Maar HMB kan ook het symptoom zijn van een onderliggende aandoening. Denk aan endometriose, adenomyose, PCOS, stollingsstoornissen, een infectie of zelfs gynaecologische kanker. Ook myomen en poliepen kunnen hevige bloedingen veroorzaken. Om onnodige gezondheidsrisico’s uit te sluiten is het dus wel degelijk verstandig medisch onderzoek te laten doen.
4 Er zijn meerdere behandelopties bij HMB
Waarom zou je eigenlijk rond blijven lopen met klachten? Hormoontherapie (anticonceptiepil of spiraal met hormoonafgifte) is niet de enige behandeloptie bij HMB. Als myomen of poliepen de oorzaak zijn, kunnen deze vaak met een minimaal invasieve techniek (MyoSure) worden verwijderd. Afhankelijk van je levensfase – als je geen kinderwens meer hebt – zou je een endometriumablatie (NovaSure) kunnen overwegen. Ook die behandeling kan poliklinisch worden uitgevoerd. Er bestaat geen behandelmethode die voor iedereen het allerbeste is. Verdiep je vooraf goed in de opties en houd een tijdje een menstruatiedagboek bij zodat je goed beslagen ten ijs komt bij de huisarts. Kom je er samen niet uit, vraag dan om doorverwijzing naar een gynaecoloog.
5 De samenleving wint er niet mee
Nederland telt ongeveer 4,5 miljoen vrouwen die menstrueren. Uit een survey onder ruim 42.000 Nederlandse vrouwen bleek al eens dat meer dan de helft van de vrouwen haar menstruatie te heftig vindt. (1) Als je de leeftijdscategorie 35 tot 55 jaar bekijkt, dan gaat het om zo’n 500.000 vrouwen die statistisch gezien last hebben van de medisch erkende aandoening HMB. (2)
Als je HMB hebt, dan kun je soms niet anders dan je ziek melden. Meestal zonder de daadwerkelijke reden te durven noemen. Stel je voor dat die 500.000 vrouwen elke maand drie dagen thuis zouden blijven vanwege hun klachten. Dat zou een productiviteitsderving van 104 miljoen euro per maand ofwel 1,2 miljard euro per jaar betekenen, becijferde prof. dr. Marlies Bongers tijdens het symposium Menstruatie in rood op de agenda – dat werd georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA). Tijdens dat symposium werd over menstruatieleed op de werkvloer gediscussieerd.
6 Menstruatieproblemen negeren is niet meer van deze tijd
Door kennisgebrek en taboes is onvoldoende duidelijk welke klachten er ‘nu eenmaal bij horen’ en wanneer het gerechtvaardigd is om een afspraak met de huisarts te maken of om doorverwijzing te vragen naar de gynaecoloog. Bijna de helft van de vrouwen die hulp heeft gezocht, heeft hier langer dan een jaar mee gewacht, 17% wachtte zelfs langer dan 5 jaar, zo blijkt uit een recente peiling van Women Inc. Maar liefst een derde van de vrouwen met zeer veel klachten zoekt helemaal geen hulp. De gemiddelde diagnosetijd van aandoeningen als HMB, endometriose of het premenstrueel dysforie syndroom (PMDD) is dan ook 7 tot 12 jaar. (3)
Opvallend genoeg vinden vrouwen tussen de 18 en 24 jaar het vaker (26%) gênant om over menstruatieklachten te praten. Zij zijn ook vaker bang dat anderen hen een zeur vinden (30%) en dat zij niet serieus worden genomen (14%). Deze groep vrouwen zoekt ook minder vaak hulp als ze (zeer) veel last van klachten hebben. De helft van de wereldbevolking krijgt lijfelijk met menstruatie te maken, zo’n 40 jaar lang. Het moet maar eens uit zijn met die onterechte menstruatieschaamte, toch?
Tijdens de campagnemaand Bloedserieus worden vrouwen opgeroepen hun bloedserieuze verhaal te delen. Met elkaar én met de arts.
7 Het wordt tijd dat we vrouwspecifieke gezondheidsproblemen serieus nemen
Dat geldt niet alleen voor vrouwen zelf, maar zeker ook voor de wetenschap en de politiek. Het mannenlichaam is nog te vaak de standaard. In wetenschappelijk onderzoek is de menstruatiecyclus vaak buiten beschouwing gelaten omdat deze ‘ruis’ zou veroorzaken. Daardoor hebben we een kennisachterstand opgelopen die nadelig is voor de gezondheid van vrouwen. Daar is terecht meer aandacht voor. Omdat menstruatieproblemen- net als andere hormoon- en cyclus gerelateerde klachten – er nu eenmaal niet zomaar bij horen.
HMB op de agenda
Te hevig menstrueren is niet normaal. Door blijven lopen met hevige menstruatieklachten is dat ook niet. Om daar de aandacht op te vestigen is november campagnemaand Bloedserieus. Tijdens de campagnemaand wordt extra voorlichting gegeven over de oorzaken van HMB en de behandelopties die er zijn. Onder meer in ziekenhuizen. Kijk op voor meer informatie en agendatips op hevigbloedverlies.nl.
Bronnen & referenties:
1 Bron: Schoep M.E., Nieboer T.E., van der Zanden M., et al. The impact of menstrual symptoms on everyday life: a survey among 42,879 women. Am J of Obstet Gynecol 2019; accessed 18 March 2019. 2 Shapley M, Jordan K, Croft PR. An epidemiological survey of symptoms of menstrual loss in the community. The British Journal of General Practice: the journal of the Royal College of General Practitioners, 2004;54(502):359-363. 3 Gijsbers, L & Duist, L, van. (2022). Een onderzoek naar het effect van menstruatieklachten op het dagelijks leven. Motivaction, peiling in opdracht van WOMEN Inc.
Beeldmateriaal: campagne Bloedserieus/Hologic.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Meer feiten en cijfers?
1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar heeft HMB
1 op de 10 vrouwen heeft endometriose
1 op de 20 vrouwen heeft PMDD
1 op de 5 vrouwen heeft PCOS
Een derde van de vrouwen kan tijdens haar menstruatie niet normaal functioneren
De overgang kan wel 10 jaar duren