Menstruatiebloed. De meesten deponeren het met tampon of maandverband en al in de afvalbak of legen de inhoud van hun menstruatiecup in de de wc. Maar er zijn ook andere opties. Je kunt er mee verven bijvoorbeeld. Of… Gespot voor jou: zes dingen die je er ook mee zou kunnen. We bewaren het lekkerste voor het laatst.
1. Monitor je gezondheid
Hoe het met je gezondheid gesteld is? Dat kun je deels zien aan je menstruatiebloed. Zo kan een plotseling andere kleur, geur of textuur een indicatie zijn dat er wat mis is. Een grijsrode kleur kan bijvoorbeeld een teken zijn van een SOA of infectie en veel grote klonten kunnen wijzen op een verstoorde hormoonbalans, al dan niet als gevolg van de premenopauze. Ook als je plotseling veel heviger of juist veel minder bloedt, ophoudt met menstrueren of tussen twee menstruaties in wat druppels verliest (spotting), kan het verstandig zijn om even naar de huisarts te gaan.
Zelf je gezondheid monitoren aan de hand van je menstruatiecyclus is een goed idee. Er zijn ook bedrijven die dit voor je willen doen aan de hand van je menstruatiebloed, zoals startup Droplet. Aangezien menstruatiebloed naast bloed ook andere cellen en weefsel bevat, onder meer van het baarmoederslijmvlies (endometrium), is je ongesteldheid als het ware een natuurlijke biopsie, met elke maand nieuwe data over je fysieke gesteldheid en vruchtbaarheid.
Daarom heeft Qurasense een Q-pad ontwikkeld en werkt NextGen Jane aan een Smart Tampon om aandoeningen als endometriose, baarmoederhalskanker en PCOS sneller op te kunnen sporen. De Duitse startup TheBlood (what’s in a name) werkt aan een testkit waarmee je menstruatiebloed kunt laten monitoren, voor je eigen gezondheid en voor de medische wereld. Vrijwel al deze femtech-projecten zijn nog in een testfase. Wordt vervolgd dus!
2. Giet het bij de planten
Kunnen je planten wel een oppepper gebruiken? Geef ze naast kunstmest ook eens wat anders. In aflevering 3 van de hilarische serie The Crimson Wave laten Jess Beaulieu en Natalie Norman zien hoe ze hun menstruatiecup leeggieten over de plantjes op hun balkon. Ook de Nederlandse doela Iris Verstappen, die in 2018 negatief in het nieuws kwam toen ze vertelde over free bleeding, gooit het bij haar planten, die daardoor ‘veel beter, sneller en gezonder groeien’. Dat zou best eens kunnen kloppen, want net als kunstmest bestaat ook menstruatiebloed onder andere uit stikstof, fosfor en kalium. Zorg er wel voor dat je genoeg water blijft geven, of nog beter: mix 9 delen water met 1 deel bloed.
3. Voer een magisch ritueel uit
In sommige culturen wordt gedacht dat menstruatiebloed magische eigenschappen heeft. Perfect spul dus voor maanrituelen, spirituele spreuken en natuurlijk voor liefdesdranken. Het schijnt dat in Japan meiden een druppeltje toevoegen aan de zelfgemaakte chocolade die ze op Valentijnsdag hun geliefden geven, in de hoop dat deze ‘honmei choco’ de liefde tot nog grotere hoogte brengt. Meer inspiratie nodig? Hedendaagse heksenfora staan vol met voorbeelden van rituelen en ceremoniën. Als je rond volle maan ongesteld bent, geeft dat je spreuk of ritueel extra kracht.
4. Fotografeer het…
Een Canon 5D Mk ll met een macrolens, een schone toiletpot en wat water. Plus natuurlijk een gevulde menstruatiecup. Meer hadden Jen en Rob Lewis niet nodig voor de serie Beauty in Blood. De afbeeldingen hebben wel wat weg van wolkenluchten, maar dan uiteraard in het rood. Menstruatiebloed wordt ook getoond in Arvida Byström’s fotoserie There Will Be Blood. Op het eerste gezicht beelden deze foto’s vrouwen in alledaagse situaties uit; joggen, lezen, wachten op de bus. Pas als je verder kijkt, zie je de rode vlekken. Natuurlijk kunnen zelfportretten niet ontbreken als het om fotografie gaat. Heleen van Royen gaf het begrip selfie een nieuwe dimensie met haar boek Selfmade: één van de 200 foto’s laat in close-up de verwijdering van een tampon zien.
… of kwast het op canvas
Geen verf bij de hand? Geen zorgen, menstruatiebloed doet het ook prima op canvas. Al raadt de New Yorkse Vanessa Tiegs aan het met acryllak te mixen ter voorkoming van geurtjes en verkleuring. Tiegs maakte 88 schilderijen met het goedje en doopte de collectie Menstrala, wat ondertussen een woord geworden is voor kunst gemaakt van of met menstruatiebloed.
Andere kunstenaars die hun eigen bloed verwerkten tot schilderij zijn Lani Beloso, May Ling Su en Sarah Levy. Beloso nam plaats boven een leeg canvas doek en bleef daar 12 uur zitten, wat het eerste werk uit The Period Piece opleverde. Daarna maakte ze nog een serie op plexiglas. Ling Su beschilderde zichzelf en drukte haar gebruikte maandverbandjes af op papier. Levy ging voor een portret en beeldde het hoofd van Donald Trump af. De titel van het werk, Whatever, verwijst uiteraard naar de opmerking van de president over Fox News Channel presentatrice Megyn Kelly: ‘There Was Blood Coming Out of Her Wherever.’
5. Maak een statement
Hoe trek je de aandacht? Door te shockeren. En aangezien er in de 21ste eeuw nog steeds mensen zijn die gruwen van het feit dat er maandelijks bloed (bah!) uit je vagina (iiiiieeeeew!) komt, heb je als menstrueerder een ideaal wapen om een statement te maken. Zo protesteerde in 2014 de Spaanse performance groep Sangre Menstrual tegen het patriarchaat door in het openbaar witte broeken met rode vlekken te dragen.
In 2015 liep Kiran Gandhi in 2015 ongesteld de London Marathon, zonder tampon of maandverband, om aandacht te vragen voor vrouwen die geen toegang hebben tot sanitaire producten. En in 2016 ging een filmpje de wereld over waarin yogalerares Stephanie Góngora in witte legging menstruerend haar yogaoefeningen doet. Góngora’s doel: bewustheid genereren voor het wereldwijde menstruatietaboe. Ook designer Chella Quint wil korte metten maken met de schaamte rond ongesteldheid en probeert met haar actie Leak Chic de doorlekvlek juist tot fashion statement te verheffen.
Op social media wemelt het tegenwoordig van de bevlekte slips, doordrenkte maandverbanden en tampons, volle cups en toiletpotten vol bloed. Allemaal van accounts die een statement willen maken. En dan te bedenken dat Instagram in 2014 nog een foto verwijderde van de Canadese kunstenares Rupi Kaur, die een rode doorlekvlek in haar grijze joggingbroek had. Tijden veranderen.
6. Smeer het op je gezicht
Op TikTok circuleren al enige tijd filmpjes van mensen die menstruatiebloed op hun gezicht smeren bij wijze van gezichtsmasker. Dit zou hét beautyrecept zijn voor een stralende – want goed doorbloede? – gezichtshuid. De filmpjes – hashtag #periodbloodfacemask – zijn al miljoenen keren bekeken. Andere platforms pikken dit inmiddels op onder het kopje ‘deze beautytrend gaat viral’. Deskundigen bemoeien zich er inmiddels mee (kort samengevat: niet doen, want er is kans op infecties). Al die aandacht leidt weer tot meer views en volgers. Zou het allereerste filmpje een prank zijn geweest? Dan staan alle adepten er wel gekleurd op nu 🙂 Storm in een menstruatiecup, denken we bij Period!
Illustratie: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
LAATSTE UPDATE: 21-11-2023
Nog steeds bloeddorstig?
Boeken over bloed
Een bloedserieus verhaal
Wat doe je met dat bloed?
Is menstruatiebloed gewoon bloed?
Fetisj voor menstruatiebloed
Blauw bloed