PMDD staat bekend als het extreme zusje van PMS. Hoe het syndroom precies ontstaat is onbekend. Ingrijpend zijn de gevolgen wel.
Naar schatting 3 tot 8% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd leidt aan een Premenstruele Dysfore Stoornis (PMDS). Een syndroom dat in het buitenland bekend staat als PMDD ofwel Premenstrual Dysphoric Disorder. Net als bij het bekendere PMS (Premenstrueel Syndroom) ontstaan de klachten in de week voor de menstruatie en nemen deze af zodra de bloeding begint. Om het extra verwarrend te maken: PMDD wordt in Nederland ook wel PMSS – ofwel Premenstrueel Spannings Syndroom) genoemd
Tussen de oren?
De klachten zijn niet kinderachtig: depressiviteit, prikkelbaarheid, angsten, stemmingswisselingen, woedeaanvallen, slapeloosheid, zwaarmoedigheid en een breed scala aan lichamelijke klachten tot en met suïcideneigingen. Geen wonder dat vrouwen die eraan lijden soms ten onrechte een diagnose als bipolaire stoornis krijgen opgeplakt. In het handboek voor de psychiatrie DSM-IV-TR staat deze aandoening nog altijd vermeld als ‘depressieve stoornis niet anders omschreven.’ Het verschil met psychische stoornissen is echter dat PMDD door de hormonale cyclus wordt beïnvloed en dus niet ‘tussen de oren’ zit.
Waarom de ene vrouw er nu wel last van krijgt en de andere niet is nog onbekend. Een snelle diagnose stellen is lastig en een adequate behandeling is er niet. Sommige vrouwen lijden er zo onder dat zij ervoor kiezen hun eierstokken te laten verwijderen. Onderzoek is dringend nodig. De International Association For Premenstrual Disorders (voorheen Gia Allemand Foundation)maakt zich sterk voor vrouwen met PMDD door voorlichting te geven en geld in te zamelen. Je kunt er terecht voor hulp van een vertrouwenspersoon via peer support en er is ook een lotgenotengroep op Facebook.
April is PMDD Awareness Month.
Lees ook:
Aandacht voor endometriose
Heb ik soms myomen?
Te weinig: kan dat ook?
En toen ging het mis