In veel culturen is het de gewoonte om na de menstruatie extra goed te baden. Een beter excuus voor een uitgebreid badritueel met alles erop en eraan is natuurlijk niet nodig.
Baden, stomen, scrubben, smeren: jezelf zo nu en dan onderdompelen in een uitgebreid wellnessritueel is altijd een goed idee. Nog eens extra aan het einde van je menstruatie. In veel culturen is dat sowieso de gewoonte. Uitgebreid baden heeft niet alleen het doel om schoon te worden, het heeft ook een psychische en symbolische werking. Wie een uitgebreid bad heeft genomen voelt zich vaak letterlijk als herboren. Geen wonder dus dat baden, met en zonder religieuze inslag, al duizenden jaren onderdeel is van religieuze en culturele rituelen.
Het bekendste voorbeeld van zo’n religieus reinigingsritueel is natuurlijk de mikwe, het rituele bad waarin orthodox Joodse vrouwen zich zeven dagen na hun menstruatie verplicht wassen. Daarvoor worden zij twee weken lang als onrein beschouwd en mogen zij van alles en nog wat niet aanraken. In de islam bestaat een vergelijkbare ritueel: ghoesl. Ook Hindoes gebruiken water voor zuiverende rituelen. In Japan is baden een ritueel voor bezinning. De oude Romeinen hadden hun thermen, de Inca’s hun temazcal en uit Islamitische landen kennen we de hammam. In de Surinaamse cultuur nemen vrouwen na hu menstruatie een stoombadje.
Elke maand naar een kuuroord loopt in de papieren, maar baden in de home spa kan natuurlijk ook
Een uitgebreid badritueel met alles erop en eraan na je menstruatie is een symbolische afsluiting van een bepaalde ‘periode.’ De hormonendip met alle PMS-klachten voorafgaand aan het bloeden is immers voorbij. De afvalstoffen zijn afgevoerd. Wat volgt is een energierijke(re) fase en dat mag best gevierd. Elke maand naar een luxe kuuroord loopt misschien wat in de papieren, maar gewoon thuis, in de home spa, lukt dit natuurlijk ook.
Doe de deur op slot, dim het licht of steek wat kaarsen aan, schakel de telefoon uit en zet eventueel een lekker muziekje op. Laat het bad vollopen en voeg wat zuiverend dode zee badzout toe. Dode Zee Zout hydrateert en verzorgt de huid en heeft een huidherstellende werking. Niet voor niets wordt het al eeuwen voor kuurrituelen gebruikt. Wil je liever iets anders, gebruik dan een lekkere badolie met aromatherapie. Bijvoorbeeld eucalyptus (ook fijn bij verkoudheid), voor concentratievermogen en creativiteit. Lavendel of sinaasappel om de innerlijke rust en harmonie te herstellen. Ylang Ylang voor de sensitieve werking. Rozemarijn of sinaasappel als je wat extra energie kunt gebruiken.
Na een tijdje dobberen in het hete water, of chillen onder de warme douche, staan de poriën mooi open en is het tijd voor een potje scrubben. Met zeezout bijvoorbeeld. Dode huidcellen verdwenen? Dan lauw afdouchen en lekker insmeren met lotion, crème of olie. Het is maar wat je zelf het lekkerst vindt. Alle drie smeren ze het best als je huid nét niet helemaal droog is. Dus niet te fanatiek met die handdoek. Maar wel zorgen dat je weer een beetje op temperatuur bent. Anders blijf je zweten en voel je dat fluweelzachte velletje niet.
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Menstruatie en het Jodendom
To wash or not to wash
Yayeri test… stoomkruiden