Sorry. Menstruatiekramp is in principe volkomen normaal. Je bent zeker niet de enige die er last van heeft. Het heet niet voor niks on-gesteld. Als er geen onderliggende medische oorzaak is (*lees het einde van dit verhaal even!) is het een kwestie van kiezen op elkaar en uitzitten (nog een keer sorry). Je kunt natuurlijk pijnstillers gaan slikken van de drogist of apotheek. Maar aangezien je als je een baarmoeder hebt zo’n 13 keer per jaar ongeveer 5 dagen menstrueert – en dat zo’n 40 jaar van je leven – gaat het al gauw om Heel Veel pillenstrips. Gelukkiger is er een bevredigendere manier om menstruatiepijn het hoofd te bieden. Lees maar.
1 Trakteer jezelf op een rustmomentje
Elke fase van de menstruatiecyclus (er zijn er vier) heeft eigen voor- en nadelen. Gebruik deze kennis, vecht er niet tegen. Karakteristiek voor de menstruatiefase is dat je meestal niet op je energiekst bent. Wees een beetje lief voor jezelf. Trakteer jezelf op een lekker warm bad of een warme douche om die verkrampte spieren van je baarmoeder te ontspannen. Lees een boek. Binge wat Netflix. Eet wél chocolade.
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een beetje bewegen (zwemmen/dansen/wandelen/biken) helpt ook. Dat remt namelijk de productie van prostaglandinen; hormoonachtige stofjes die ook een rol spelen bij het samentrekken van de baarmoeder tijdens de menstruaties en bevallingen. (Het is dus geen inbeelding dat de maandelijkse krampen kunnen aanvoelen als weeën, nog maar een keer sorry).
2 Trakteer jezelf op een orgasme
Mocht je hoofd niet staan naar zwemmen/dansen/wandelen/biken als je dubbelgevouwen ligt van de kramp: seks (beter gezegd: een orgasme) helpt ook. Beter zelfs en je hoeft er niet eens voor van de bank te komen. Jezelf motiveren kan een ding zijn als je eigenlijk verlangt naar oma-onderbroeken, oversized sweatshirts, chocolade/pizza/frietjes en een warmwaterkruik. Maar waarschijnlijk is het in deze menstruatiefase ook moeilijk om jezelf tot zwemmen/dansen/wandelen/yoga te bewegen. Je moet ergens beginnen als je tevreden wilt eindigen.
Seks – solo of samen – is een uitstekende manier om stress te verminderen en opgebouwde spanning in het lichaam los te laten. Tijdens het hoogtepunt spannen alle spieren zich samen, wat helpt om het hele lichaam te ontspannen. Niet alleen die van je baarmoeder. Ook op hormonaal niveau gebeurt van alles en nog wat in je lichaam.
Tijdens seks en/of een orgasme komen onder meer de natuurlijke, chemische stofjes endorfine, oxytocine en dopamine vrij. Endorfine staat te boek als pijnstiller. Dit ‘feel-good hormoon’ zorgt ook voor een gevoel van euforie, het vermindert stress en verbetert de algehele stemming. De beste boost voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Het ‘knuffelhormoon’ oxytocine heeft een kalmerende en ontspannende werking. Dat verklaart voor een deel waarom je na een hoogtepunt makkelijker inslaapt en beter doorslaapt. Nog niet overtuigd? Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat seksuele activiteit niet alleen goed is voor hart en bloedvaten omdat het de bloeddruk verlaagt, maar dat het ook het immuunsysteem kan versterken (1).
Bevredigende remedie tegen menstruatiekramp
Lang verhaal kort: een orgasme geeft niet alleen fysiek plezier, het heeft ook allerlei gezonde bijeffecten: het verbetert je welzijn. Lichamelijk en emotioneel. En het reduceert de kramp. Het is dus geen toeval dat je tegenwoordig vibrators en andere seksspeeltjes aantreft in de collectie van high-end menstruatiemerken. Een beetje hulp kan tenslotte helpen. Geef je (seks)leven een boost, investeer eventueel in een speeltje en satisfy your menstrual cramps.
Een speeltje dat momenteel de hemel in wordt geprezen in de mainstream media, is de Satisfyer. De naam van deze enorm populaire luchtdrukvibrator lijkt geen loze belofte te zijn. Wat we bij Period! handig vinden in dit maandverband, is dat er geen direct contact met de clitoris/vulva hoeft te worden gemaakt om toch (snel) tot een orgasme te kunnen komen. Dat is superfijn als je ongesteld bent, omdat je vulva/vagina in die periode nu eenmaal gevoeliger is voor infecties en irritaties. Wel goed schoonmaken na gebruik uiteraard, met warm water en een milde, antibacteriële zeep of een speciale toy cleaner. Maar dat moet sowieso. In alle fasen van je cyclus.
*Als je elke maand opnieuw ligt dubbelgevouwen van de hevige kramp, is er misschien iets anders aan de hand. Hevige menstruatiepijn kan het gevolg zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals endometriose. Menstruatieklachten die je in je dagelijks leven (werk, school, sport, sociale activiteiten) belemmeren, zijn altijd een goede reden om naar een huisarts of gynaecoloog te gaan. Period!
Bronnen
- Charnetski, C. J., & Brennan, F. X. (2004). Sexual Frequency and Salivary Immunoglobulin A (IgA). Psychological Reports, 94(3), 839-844. https://doi.org/10.2466/pr0.94.3.839-844
Photo by Kinga Howard on Unsplash
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.