Licht bloedverlies tussen twee menstruaties in wordt meestal met de Engelse term ‘spotting’ aangeduid, heviger bloedverlies met de tem doorbraakbloeding. Spotting of tussentijds bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben.
Hormoonschommelingen. Halverwege je cyclus, zo’n twee weken voor de volgende menstruatie ofwel tijdens de eisprong, daalt de hoeveelheid hormonen in het bloed. Dat kan tussentijds bloedverlies triggeren.
Pilgebruik. Als je net begint met de anticonceptiepil, ermee stopt of deze juist voor langere periodes, dus zonder stopweek, doorslikt kun je last krijgen van tussentijds bloedverlies. Datzelfde kan gebeuren als je de Nuva-ring zonder stopweek gebruikt. Ook een spiraaltje kan tot spotting leiden.
Bij de eerste keer seks kun je licht bloedverlies hebben. In sommige culturen is dit zelfs een must; het ‘bewijs’ dat je nog maagd bent. Maar niet alle maagden bloeden en met het doorprikken van het maagdenvlies heeft het niks te maken. Het maagdenvlies is namelijk niet helemaal dicht, anders zou het menstruatiebloed niet naar buiten kunnen.
Spotting kan ook ontstaan als je nog nooit ongesteld bent geweest. Meestal is deze bruinige afscheiding een vooraankondiging van de eerste menstruatie. Het kan zelfs voorkomen tijdens je zwangerschap. Bloedverlies in het begin van de zwangerschap wordt innestelingsbloed genoemd.
De oorzaak van spotting of een doorbraakbloeding is meestal onschuldig. Het gaat om een beetje bloedverlies en het duurt maar 1-2 dagen. Maar soms is het een signaal dat er iets aan de hand is. Stress, medicijngebruik en wondjes (bijvoorbeeld door ruwe seks) kunnen een oorzaak zijn. Datzelfde geldt voor poliepen in de baarmoeder. Maar ook seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), vaginale infecties, baarmoederhalskanker, schildklierproblemen of bijvoorbeeld endometriose kunnen tot doorbraakbloedingen leiden.
Moraal van het verhaal: twijfel je over de oorzaak, ga dan naar de huisarts.
Lees ook:
Te weinig: kan dat ook?
En toen ging het mis
Niet meer ongesteld
Niet grappig: PMS
Wanneer is veel teveel?
Illustratie: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.