– DOOR CLARE KNOX –
REPOST – omdat april PMDD Awareness Month is.
Jankend, als een hoopje ellende op de vloer van mijn slaapkamer, gehuld in een zwarte wolk van depressie en verdriet. Mijn geduld verliezend in een woedeaanval, schreeuwend tegen de mensen van wie ik hou. Slapend, midden op de dag, overmand door vermoeidheid. Huilend achter het stuur op weg naar mijn werk of geparkeerd aan de kant van de weg, proberend mezelf weer in de greep te krijgen. Twee jaar geleden had je me zo kunnen aantreffen.
‘Voor mij was dit ‘normaal’. Want het gebeurde elke maand’
Ja, je had zelfs zo’n 25% kans me in een van bovenstaande situaties te zien. Maar voor mij was dit ‘normaal’. Want het gebeurde immers elke maand. Ik was eraan gewend geraakt. En had geleerd mezelf voor te bereiden op de hevige golf die me overspoelde in de tien dagen voor mijn menstruatie. Ik beleefde elke maand als een halve maand, aan de hand van de extreme eb en vloed-bewegingen van mijn cyclus. Van de meest euforische hoogtepunten in de dagen net na mijn ongesteldheid, tot de diepste dieptepunten in de dagen ervoor. Het was net zo vermoeiend als het verschrikkelijk was.
Na een uiterst slechte episode was ik zo bang over wat er elke maand met me gebeurde, dat ik eindelijk medische hulp zocht. Nu terugkijkend weet ik niet waarom dit zolang geduurd heeft. Waarom heb ik die stap niet eerder gezet? Maar ik hoor hetzelfde verhaal van veel andere vrouwen. Jammer genoeg lijkt het alsof extreme lichamelijke en emotionele pijn nu eenmaal bij menstruatie hoort. Het wordt gezien als ‘normaal’. Daarom bijten veel vrouwen de kiezen op elkaar en zetten ze door, ook als ze het verschrikkelijk zwaar hebben.
‘De meeste vrouwen bijten de kiezen op elkaar en gaan door’
Twee jaar nadat ik bij de dokter aan de bel trok, zijn mijn symptomen gelukkig onder controle. Voor nu althans. Ik ben erachter gekomen dat ik aan Premenstruele Dysfore Stoornis ofwel Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD) lijd. Een syndroom dat door de hormonale cyclus wordt beïnvloed.
PMDD komt best veel voor; het treft 1 op de 20 vrouwen. Waarschijnlijk zelfs meer, want bij veel vrouwen wordt het niet geconstateerd, of ze krijgen onterecht de diagnose bipolaire stoornis opgeplakt. Studies hebben aangetoond dat PMDD tot ver in de perimenopauze kan duren. Ook belangrijk: er bestaat een link tussen PMDD en gebeurtenissen zoals zwangerschap en bevalling (bron: Freeman, Sammel, Rinaudo & Sheng, 2004).
PMDD: de symptomen
Al met al is PMDD een complexe en zeer individuele aandoening. Geen twee gevallen zijn hetzelfde en er is een breed scala aan symptomen, waaronder:
- Somberheid, depressiviteit of zelfs suïcideneigingen
- Angsten en spanning
- Paniekaanvallen, stemmingswisselingen of huilbuien
- Prikkelbaarheid of woedeaanvallen
- Gebrek aan interesse in het dagelijks leven en relaties
- Moeite met nadenken en focussen
- Vermoeidheid en gebrek aan energie
- Vreetbuien
- Slapeloosheid
- Het gevoel geen controle meer te hebben
- Lichamelijke klachten zoals een opgeblazen gevoel, gevoelige borsten, hoofdpijn en spierpijn
Geschat wordt dat vrouwen met PMDD tijdens hun vruchtbare periode bijna 3.000 dagen ernstige klachten ervaren (bron: Rapkin & Winer, 2009). Maar met de beschikbare behandelingsmethoden hoeven deze symptomen niet meer geaccepteerd te worden als iets dat er nu eenmaal bij hoort. Met de juiste informatie, adviezen, ondersteuning en een op maat gemaakt behandelingsplan kunnen PMDD-klachten verminderd worden.
Als je vermoedt dat je PMDD hebt (in Nederland ook wel PMSS genoemd), kijk dan eens op de website van de Nederlandse Stichting PMDD. Ook op de website van de internationale organisatie IAPMD.org is veel nuttige informatie te vinden. Begin vervolgens je symptomen in kaart te brengen. Hiervoor zijn verschillende apps beschikbaar, of je kunt een geschreven dagboek bijhouden. En merk je dat je last hebt van hevige veranderingen in je energielevel, stemming en gedrag in de luteale fase (de weken na je ovulatie) van je menstruatiecyclus? Ga dan naar de dokter. Vandaag nog; stel het niet twee jaar uit.
Over de auteur
Clare Knox (foto links en bovenaan) is een bedrijfspsycholoog met een passie voor vrouwengezondheid. Ze heeft onderzoek gedaan naar PMDD op de werkvloer en is ook oprichtster van SEE HER THRIVE, een organisatie die aandacht vraagt voor reproductieve gezondheid op de werkvloer. Clare: ‘Het wordt tijd dat we stoppen reproductieve gezondheidsproblemen te beschouwen als ‘vrouwenproblemen’ en ze in plaats daarvan zien als serieuze gezondheidsproblemen op de werkplek.’
Foto’s: Clare Knox.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
PMDD? Je bedoelt zeker PMS?
En toen ging het mis
5 Redenen om wél naar de (huis)arts te gaan
Ook voor Period! bloggen? Kijk hier.
april 25, 2023 at 5:25 pm
Clare, it is like you described my worst period in my life..the whole first paragraph is me..with also PMDD. And everytime I read other women stories, I am amazed…
So thank you for your story. Mine will be posted in a short time. Maybe you will recognize yourself in my story.
Warm regards, Alice