Met de algemene menstruatiekennis is het nog altijd droevig gesteld. Dat blijkt wel uit alle oeroude menstruatiemythes die maar blijven circuleren. We zetten er 7 op een rij en leggen daarna uit waarom deze misverstanden niet grappig zijn.
1 Vrouwen die samenleven gaan synchroon menstrueren
Het klinkt zo gezellig, maar het is helaas een broodje aap-verhaal. Omdat er zoveel variatie zit in de afzonderlijke menstruatiecycli, is het wiskundig gezien namelijk onmogelijk.
2 Je menstruatiecyclus volgt het ritme van de maan
Tja, wiskundig gezien kan ook dit dus niet. Al blijft dit vermeende bondgenootschap met de maan tot de verbeelding spreken. Ook onder wetenschappers. Niet zo heel lang geleden schreven we nog over een recent gepubliceerde studie.
3 Je verliest je maagdelijkheid als je een tampon gebruikt
Het maagdenvlies (ook wel hymen genoemd) is anders dan je zou denken geen gesloten vlies, maar meer een soort kraagje rond de ingang van de vagina. Er zit dus een opening in. Logisch, anders zou menstruatiebloed er niet uit kunnen. Het vlies is bovendien rekbaar. Dus als je met een tampon het maagdenvlies raakt, zal dat niet 1-2-3 beschadigen. Zeker niet als je kleine tampons gebruikt. De tampon kan makkelijk door die opening. Hooguit wordt het vlies iets opgerekt. Dus ook als je maagd wilt blijven kun je tampons gebruiken.
4 Als je ongesteld de natuur in gaat, ben je voer voor de wilde dieren
Dat haaien dol zijn op ongestelde zwemmers is een bekende mythe. Bloed kan inderdaad haaien lokken. Maar naast (menstruatie)bloed ruiken haaien ook transpiratie en urine. Dus haaien ruiken sowieso mensen. En ze zien ze ook. Dat je naar een rol in Jaws 5 solliciteert als je ongesteld in zee zwemt, is dus een fabel. Trouwens: haaien zijn met vijf tot zeven dodelijke slachtoffers per jaar niet bepaald het gevaarlijkste dier op aarde, zo blijkt uit de statistieken. Dat is de mug. En van alle mensen die door haaien worden aangevallen, is 90 procent man. Met beren moet je misschien wel oppassen. En dat geldt nog sterker voor komodovaranen. Lees maar.
5 Als je niet wilt doorlekken, maar ook niet steeds naar de wc wilt kies je iets met een hoger absorptieniveau
Nee! Het beste absorptievermogen van je menstruatieproduct is het laagst mogelijke absorptieniveau. Is het te hoog, dan droogt dit je vaginale slijmvliezen te veel uit. Dat kan irritaties en zelfs infecties geven. Om deze reden kun je dus ook niet vast met een tampon gaan oefenen als je nog niet ongesteld bent.
6 Voedsel dat door een menstruerende vrouw is bereid, bederft eerder
Dat de mayonaise schift, de wijn zuur wordt en het voedsel bederft – omdat menstruerende vrouwen een soort menstruatiegif zouden uitscheiden of anderszins onrein zijn – is een oeroud idee. Een onuitroeibaar idee ook. In sommige culturele en religieuze kringen leeft deze opvatting nog altijd sterk; wat je terugziet in allerlei ge- en verboden.
7 Als je ongesteld bent, kun je niet zwanger worden
Alarm, alarm! Zwanger worden kan op elk moment van de menstruatiecyclus. Tijdens je menstruatie is de kans weliswaar kleiner. Maar deze is wel degelijk aanwezig. Het is dus slim om ook tijdens je ongesteldheid voorzorgsmaatregelen te nemen. Vlak voor de eisprong ben je al vruchtbaar: sperma blijft namelijk zo’n drie dagen goed. Wie nu denkt ‘oh zie je wel’: alleen de ideale cyclus duurt 28 dagen. Als je een korte cyclus hebt, bestaat de mogelijkheid dat de eisprong zich alweer aankondigt terwijl je nog ongesteld bent.
Menstruatiemythes. We blijven er maar in geloven met zijn allen. En er zijn er nog veel meer dan deze 7. Denk aan ‘de menstruatiecyclus duurt 28 dagen’ (nee), ‘menstruatieproblemen horen er nu eenmaal bij’ (nee) en ‘je menstruatie blijft je hele leven hetzelfde’ (nee). Grappig? Nee. Want die mythes en fabels laten namelijk zien hoe slecht het is gesteld met de algemene menstruatiekennis. Dat werkt pestgedrag in de hand en is superslecht voor de gezondheid. Het wordt hoog tijd dat menstruatie-educatie een vaste plek in het lesprogramma gaat krijgen. Niet alleen over hoe het biologisch werkt, maar ook over hoe je goed voor jezelf zorgt, wanneer het code rood is en waarom menstruatietrots logischer is dan menstruatieschaamte. Ook in het basisonderwijs. Want meiden worden steeds jonger ongesteld. Dat is helaas geen fabeltje. Maar daarover later meer. Period!
Meer weten over menstruatie? Begin hier.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.