Natuurlijk word je ongesteld als je wilt gaan zwemmen of watersporten (of iets dat daar op lijkt). En natuurlijk is het ook code rood tijdens je vakantie of weekend weg. Jammer, maar geen reden om mokkend langs de kant te gaan zitten. Vijf tips voor een frisse duik.
1 Kies het juiste materiaal
Dat je menstruatie stopt als je in (koud) water zwemt, is helaas een fabeltje. Dat lijkt misschien even zo door de tegendruk van het water, maar zodra je de kant op klimt, begin je weer te bloeden. Een ‘vangnet’ is dus geen overbodige luxe. Handigste producten om mee te zwemmen zijn uiteraard de inwendige producten, zoals een tampon, sponsje of menstruatiecup. Ook handig: oefen voordat je naar het strand/zwembad gaat een paar keer met inbrengen en verwijderen. Doe dat zeker met een menstruatiecup zodat jullie even aan elkaar kunnen wennen. Dat scheelt stress als je niet in de vertrouwde omgeving van je eigen badkamer zit (denk ‘openbaar toilet’ met een rij wachtenden).
2 Verschoon gelijk na het zwemmen
Wegwerp menstruatieproducten zijn gemaakt om te absorberen wat inhoudt dat niet alleen bloed, maar ook zwemwater wordt opgenomen. Zwemmen met maandverband en/of inlegkruisjes is om die reden niet het beste idee. Doe je dit per ongeluk (expres) toch, verwissel je maandverband dan meteen na het zwemmen. Verwissel ook je tampon met touwtje na een duik, om infecties te voorkomen. Als je een sponsje heel diep inbrengt, zo dicht mogelijk tegen de baarmoedermond aan, blijft de vulva/vagina gesloten en is verwisselen in principe niet nodig. Een menstruatiecup hoef je niet per se direct na het zwemmen te legen, maar er is een kleine kans dat het vacuüm verbreekt in het water zodat je iets kunt doorlekken. Naderhand even checken dus.
3 Investeer in period swimwear
Sommige fabrikanten van menstruatieondergoed maken ook badmode waarin je zonder tampon, cup of sponsje kunt zonnebaden en zwemmen. Het vochtabsorberende kruisje van period swimwear is iets dunner dan bij gewoon menstruatieondergoed. Shopping inspiratie nodig? Kijk eens in de collectie van Modibodi. Dit merk heeft superleuke badpakken, bikini’s en zwemshorts in alle maten en kleuren in de collectie. Klik op de foto’s hieronder voor verkoopinformatie op kijk hier voor de hele online collectie.
4 Zorg voor back up
Als je uit je ritme bent (door jetlag, ander eten en een ander klimaat op je vakantie adres) kan het zijn dat je eerder dan gedacht, heviger of langduriger menstrueert. Nu is een doorlekvlek natuurlijk niet iets om je voor te schamen, maar extra menstruatieproducten meenemen is om die reden een goed idee. Vooral als je naar een land gaat waar ze je favo merk niet verkopen. Check voordat je op je strandbedje plaatsneemt, waar de dichtstbijzijnde wc (met wastafel) is.
5 Zwem extra veel
En duik vooral vaak het water in. Door te sporten maak je endorfine aan en voel je je beter: gewoon lekker baantjes trekken dus. Nog twee zaken om je vooral géén zorgen over te maken: het hele zwembad kleurt niet gelijk rood door een druppeltje bloed en nee, ongesteld in zee zwemmen betekent niet dat je automatisch als haaienvoer eindigt. No worries. Geniet van je extra frisse zomerse duik!
Foto opening: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Ongesteld op vakantie
Wel/niet* plassen met tampon?
Period proof survival tips