In een prestigieus museum, met een glas bubbels in je hand en desnoods gehuld in een little black dress naar menstruatieproducten kijken. Geloof het of niet, maar dat is superplus hip. Als een thema een enorme vlucht heeft gemaakt de afgelopen 10 jaar, dan is het (je) Period!
We kunnen je nu wel gaan spammen met feiten en cijfers om de importantie van het onderwerp aan te tonen (2 miljard mensen in de wereld menstrueren, zo’n 1,5 miljard hebben dit gedaan of gaan dit nog doen en toch is menstruatie nog steeds een taboe, blabla). Maar we kunnen natuurlijk ook meteen doorkomen met een agendatip.
Flow: The Exhibition on Menstruation
In het Museum Europäischer Kulturen (MEK) In Berlijn opent vrijdag 6 oktober Flow: The Exhibition on Menstruation. Een tentoonstelling die aan de hand van persoonlijke en historische menstruatieproducten, advertenties, interviews, muziek, film, foto’s, krantenartikelen, kunst, themabijeenkomsten en debatten laat zien hoe ‘dat wat niet genoemd mag worden’ vanaf het einde van de negentiende eeuw is geëvolueerd.
Met name de afgelopen tien jaar zijn historisch gezien interessant. Rond 2014 – niet geheel toevallig het jaar dat Period! Magazine het levenslicht zag – brak wereldwijd een menstruele revolutie uit; collectieve verontwaardiging over menstruatieschaamte, menstruatiearmoede, gebrek aan onafhankelijke voorlichting, gebrek aan wetenschappelijk onderzoek, gebrek aan adequate behandelmethoden voor cyclusgerelateerde klachten (anders dan de cyclus platleggen met hormonale anticonceptie), gebrek aan regelgeving over de samenstelling van menstruatieproducten enzovoort-enzovoort. Social media gaven die verontwaardiging zijvleugels.
Lees Period! maar. Of ga naar Flow. Van 6-10-2023 tot 6-10-2024. Museum Europäischer Kulturen (MEK) Arnimallee 25, 14195 Berlin. Een ticket bestellen kan hier.
Nog een menstruatie-expositie?
PS 1 Het Nederlands Openluchtmuseum is het museum over alledaagse cultuur in Nederland. Menstruatie maakt ook deel uit van het dagelijks leven. Maar daarover is nauwelijks iets terug te vinden in musea. Daar wil het Openluchtmuseum verandering in brengen. Jij kunt hier een bijdrage aan leveren door mee te praten. Welke verhalen en voorwerpen over hoe we in Nederland omgaan met menstruatie moeten we vastleggen en bewaren?
Vanaf half oktober staat er in het Openluchtmuseum een aantal bijeenkomsten gepland om over menstruatie in gesprek te gaan. Soms aan de hand van een thema. Zo worden nog vrouwen gezocht die cyclusgerelateerde klachten hebben, die bewust voor herbruikbare of biologische menstruatieproducten kiezen of die vanuit een bepaalde achtergrond met culturele restricties en taboes te maken hebben (niet naar de kerk of moskee kunnen, niet mogen koken – we noemen maar wat). Meepraten? Kijk hier.
Meer menstruatiecultuur
PS 2 Flow is natuurlijk niet de enige expositie/tentoonstelling die ooit is gewijd aan je feestweek. Sterker: er was ooit én er is nu opnieuw een heus menstruatiemuseum. Zoals er in Londen ook een Vagina Museum is. Daar is tot 3 maart 2024 een expositie over endometriose te zien: Endometriosis: Into The Unknown. Er is overigens ook een penismuseum (The Icelandic Phallological Museum), maar dat terzijde. Wie er het fijne van wil weten klikt hier.
LAATSTE UPDATE: 21-11-2023
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Podcastselectie
Playlist
Boekenoverzicht
Filmwijzer
Puberboekenoverzicht