Hoe werkt de menstruatiecyclus precies? Aan die uitleg kun je heel veel woorden vuil maken. Maar soms werkt beeld gewoon beter. Voorbeelden van lange en korte menstruatieanimaties. Ter lering en vermaak. Voor sommige filmpjes: vergeet het geluid niet aan te zetten 🙂
Menstruatieanimaties ter lering….Â
Bellen met je eierstok
Ova en Ovy. Zo heten de twee eierstokken in deze supercorrecte educatiefilm van 5:49 minuten die Mahalingaiah Lab voor het Museum of Science in Boston maakte. Het menselijk lichaam wordt daarin met een gebouw vergeleken. Logisch dus dat die eicellen in de keuken worden klaargestoomd nadat ze een telefoontje van Pituitary (hypofyse) hebben gekregen. Daarna worden ze door Fallopia of Fallopio (de fallopian tubes ofwel eileiders) naar de baarmoeder gebracht. De baarmoeder bereidt zich ondertussen voor op haar zware taak – het baarmoederslijmvlies opbouwen en weer afstoten – door aan gewichtheffen te doen.
Een doodsbang eitje
Menstruatie vanuit het perspectief van een eicel. Deze grappige video van Koit Studios legt de gang van zaken glashelder uit met behulp van een bloeddruppelkoor, een klappertandende eicel én een pakkend deuntje. En dat in slechts anderhalve minuut.
Waar blijft de eicel?
Op het Instagram-pagina van het Canadese Design_Cells vind je prachtige 3D-animaties over allerlei biologie-onderwerpen. Waaronder dit ultrakorte filmpje over menstruatie waarin de eicel aan een  ouderwetse flipperkastbal doet denken. PS Het antwoord op een van de vragen in de commentaren geven we bij deze: de onbevruchte eicel gaat nergens naar toe en komt ook niet met het menstruatiebloed mee naar buiten; deze wordt door het lichaam opgenomen.
Menstruatieanimaties ter vermaak…Â
Rode draad in de Amerikaanse comedyserie Big Mouth: de verschrikkingen en de onvoorspelbaarheid van het puberleven. Geen verrassing dus dat het onderwerp menstruatie in verschillende afleveringen een thema is. Zo wordt Jessi Klein voor het eerst ongesteld tijdens een schoolreisje. Natuurlijk draagt ze dan net een witte broek. Naast Jessi’s First Period (2017), zijn ook Meet The Hormone Monstress  (2017) en The Hugest Period Ever (2020) een aanrader. De evergreen Everybody Bleeds krijg je nooit meer uit je hoofd.
Meer animatieseries met een hart voor de feestweek? Het satirische South Park natuurlijk, waarin geen onderwerp onbesproken blijft. Vanwege de klassieke oneliner ‘I just don’t trust anything that bleeds for five days and doesn’t die’ uit de mond van Mr. Garrison (de sneue leraar van groep 6 van de South Park Elementary school).
Of anders om de afleveringen Does Cartman Have a Period? of Are You There God? It’s Me, Jesus. De aflevering van Family Guy – waarin de familie Griffin een maandverbandreclame zonder blauw bloed ziet, verdient ook een eervolle vermelding.
Over eervolle vermeldingen gesproken: de animatiefilm Turning Red (2022) van Pixar Animation Studios voor Disney+ gaat in zijn geheel over pubertopics als een veranderend lijf, verliefdheden en… menstruatie. Hoofdpersoon Mei Lee verandert in een gigantische rode panda als ze gestrest raakt. ‘Red panda’ is een metafoor voor puberteit en voor zaken die van generatie op generatie worden doorgegeven, zoals menstruatieschaamte.
Had Disney met Turning Red de primeur als het gaat om publieksfilms en -series met een hoofd- of bijrol voor ongesteldheid? Ja en nee. Disney maakte de allereerste gesponsorde voorlichtingsfilm over menstruatie die aan scholieren werd vertoond. In 1946. Maar als het gaat om mainstream publieksfilms en -series, dan had Braceface de primeur. In de aflevering The Worst First Date Ever. Period uit 2001 van deze Amerikaanse serie voor Fox Family speelt de eerste ongesteldheid van ‘beugelbekkie’ Sharon Spitz de hoofdrol.
Menstruatieanimaties vergeten? Laat het weten!
Bonus Boekentip
Meer weten over menstruatie in de film en op televisie? Dan is het boek Periods in Pop Culture: Menstruation in Film and Television uit 2012, van Lauren Rosewarne, nog altijd hét standaardwerk. Onder meer te koop via Bol.com. De prijs (109 euro) is helaas geen tikfoutje.
Lees ook:
Period Boekenoverzicht
Period PodcastselectieÂ
Period Playlist
Period Boekenoverzicht
Period FilmwijzerÂ
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan op onze contactpagina.