Menstruatie normaliseren en een einde maken aan menstruatiearmoede en menstruatieschaamte. Voor 2030. Dat is – in een notendop – het doel van Menstrual Hygiene Day (MH Day). Niet te veel gevraagd, toch? De bittere waarheid: we zijn nog een eind van dit doel verwijderd. Dat menstruatie een normale fysieke functie is, zou inmiddels duidelijk moeten zijn. Toch worden vrouwen en meisjes nog altijd buitengesloten en gestigmatiseerd omdat zij ongesteld worden. Menstruatietaboes hebben ernstige negatieve gevolgen voor de gezondheid van vrouwen en meisjes; het onderwijs, de kans op een inkomen en gendergelijkheid. Niet alleen in ontwikkelingsgebieden, ook in welvarende delen van de wereld. Dus ja, een event als #MHDay2023 is nog steeds heel hard nodig.
Anno 2023 is Menstrual Hygiene Day een wereldwijde beweging van meer dan 900 organisaties die samenwerken om een wereld te creëren waarin niemand wordt tegengehouden vanwege die menstruatiecyclus. Period! Magazine steunt MH Day (een initiatief van Wash United) al sinds de allereerste wereldwijde actiedag op 28 mei 2014. Waarom deze specifieke datum werd gekozen? Nou, mei is de vijfde maand van het jaar en vertegenwoordigt de vijf dagen, of het gemiddelde aantal dagen dat een vrouw of meisje menstrueert. En 28 vertegenwoordigt het gemiddelde aantal dagen dat de menstruatiecyclus duurt.
Menstruatie normaliseren voor 2030
Vergeleken met de allereerste editie in 2014 is er al heel wat veranderd. ‘Menstrual day’ is uitgegroeid tot ‘menstrual may’. Steeds meer mensen (studenten, onderzoekers, auteurs, journalisten, ontwerpers, docenten, podcast– en filmmakers) en organisaties omarmen het belang van menstruele gezondheid en maken een vuist tegen menstruatieschaamte. Het onderwerp is bijna hip te noemen. Toch zijn we nog mijlenver verwijderd van het overkoepelende doel van MH Day in 2030. Namelijk van menstruatie een normaal feit maken en een wereld creëren waarin:
- menstruatie managen veilig, hygiënisch, met vertrouwen en zonder schaamte kan;
- iedereen toegang heeft tot veilige menstruatieproducten en deze kan betalen
- menstruatieschaamte tot het verleden behoort;
- iedereen minimaal basisinformatie heeft over menstruatie;
- iedereen toegang heeft tot schoon water en menstruatievriendelijke, sanitaire voorzieningen.
Hoe kun jij hierbij helpen?
#MHDay2023 supporten is supermakkelijk. Maak en draag een Menstruatie Armband, het wereldwijde symbool van MH Day. Symbolen, zoals het rode lint voor hiv/aids, het gele lint voor endometriose, het roze lint voor borstkanker en de regenboogvlag voor LGBTQ+-rechten, kunnen bewustzijn en verandering katalyseren. Het armbandje van MH Day bestaat uit 28 kralen, waarvan er vijf rood zijn. Door de armband te dragen, kun je laten zien dat menstruatie de normaalste zaak van de wereld is en het gesprek op gang helpen om eeuwenoude taboes voor eens en voor altijd uit te bannen, armbandje voor armbandje.
#MHDay2023: zet menstruatie op de agenda
Tandje erbij? Op het persoonlijke vlak: wees open over menstruatieproblemen en ga naar de huisarts als je klachten hebt; stop met het wegmoffelen van tampons en dergelijke in je mouw of tas op weg naar de wc; vraag om menstruatieproducten als je die nodig hebt; leer je kinderen (meisjes én jongens) op jonge leeftijd over menstruatie. Klaar voor het volgende level? Zet menstruatie op de agenda door het onderwerp op school, op het werk of op de vereniging tot een gespreksonderwerp te maken. Help bijvoorbeeld met het realiseren van menstruatievriendelijke toiletten. Nog een stapje verder? Organiseer een ‘Period Party’ in het kader van #MHDay2023. En draag die Menstruatie Armband met trots in plaats van schaamte.
- Benieuwd welke evenementen wereldwijd op de agenda staan? Check menstrualhygieneday.org/
- Support je MHDay2023 op social media? Gebruik dan de hashtags #WeAreCommitted #EndPeriodPoverty #EndPeriodStigma #PeriodEducationForAll #PeriodFriendlyToilets #MenstruationMatters en natuurlijk #MHDay2023
- Meer weten over awareness events, menstruatiearmoede of menstruatietaboes? Bekijk de categorieën Global of Cultuur. Of begin bij de eerste blogpost op de homepage – want feitelijk is het uitbannen van menstruatieschaamte en het bevorderen van menstruatie-educatie dat waar Period! om draait.
Beeldmateriaal: menstrualhygieneday.org/
Meer over menstruatie wereldwijd?
Check de categorie Global en/of Cultuur
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan op onze contactpagina.