Menstruatie + schaamte: een ijzersterk duo. Maar niet om de voor de hand liggende redenen. Daarom: 5 Redenen om je vooral wél te schamen.
1. Je doet ten onrechte stoer
Hevige krampen. Menstruatie die ineens uitblijft, terwijl je niet zwanger bent en zeker ook niet in de overgang bent. Depressieve gevoelens vlak voordat je ongesteld moet worden. Hevig bloedverlies, waardoor je werk of school moet verzuimen of afspraken afzeggen. Stoer doen en stug doorlopen is zeker niet altijd een goed idee. Menstruatieklachten zijn een legitieme reden om een afspraak te maken met de (huis)arts. Ze kunnen namelijk duiden op een onderliggend medisch probleem.
2. Je geneert je om de verkeerde redenen
De halve wereldbevolking menstrueert. De mate waarin varieert, maar zelfs al is je maandelijkse bloedverlies niet meer dan een theelepeltje: er komt een dag dat je last hebt van een doorlekvlek. In je witte broek of op je hagelwitte lakens. En nee, al is dat precies wat het gros van de tamponreclames je wilt laten geloven, doorlekvlekken zijn géén reden voor schaamte. Schaam je omdat je je schaamt!
3. Je ontkent de invloed van hormonen
Tijdens de menstruatiecyclus gebeurt er van alles in je lichaam. Hormoonlevels dalen en stijgen. En ja, dat voel je. Chronische aandoeningen als het prikkelbare darm syndroom, astma, allergieën en acne: het kan allemaal net een graadje heftiger worden door die rondrazende hormonen. Ook het opgeblazen gevoel, de moodswings en onverzadigbare zin in chocolade zijn geen verzinsels. Je wordt beïnvloed door je hormonen en dat durven erkennen is niet slap, maar stoer. Inzicht krijgen in je cyclus is iets waarmee je je voordeel kunt doen.
4. Je durft geen steun en/of begrip te vragen
Zie ook 3. Geen zin hebben in seks (of juist wel). Geen fut hebben voor paardrijden, bootcampen, nachten lang feesten of wat dan ook. Het is geen zwaktebod om wat begrip te vragen als je on-gesteld bent (what’s in a name). En je kunt de benodigdheden voor die periode ook met een gerust hart op het boodschappenlijstje zetten. Jammer voor de geliefden, vaders en broers die liever in het ongewisse blijven, maar tampons kopen voor je lief, dochter of zus is volstrekt normaal. Menstrueren dient een gezamenlijk doel (zonder menstruatiecyclus bestond je niet). Get over it.
5. Je denkt niet na over alternatieven
Je doet mee aan elke gezondheidsrage, maar je denkt niet na over de menstruatieproducten die je gebruikt. Zo’n 13.000 tampons en/of maandverbanden verdwijnen er per vrouwenleven in de afvalbak. Waar worden die producten eigenlijk van gemaakt? Is overstappen op biologisch gecertificeerd katoen beter? Is een menstruatiecup misschien iets voor jou? Niet nadenken over duurzame alternatieven, dat is pas gênant.
Lees ook:
Seks en ongesteld
Ongesteld en toch zwanger?
10 Dingen die je zou moeten weten over … je baarmoeder
10 Dingen die je zou moeten weten over je vagina
7 Tips voor een happy vagina
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.