Dik of dun? Met of zonder vleugels? Maandverband is er in allerlei soorten en maten. Zes punten van aandacht bij het maken van de juiste keuze.
Dikte
Dik maandverband is meestal niet super comfortabel. Bovendien is het goed zichtbaar onder een (strakke) broek. De dikte van het maandverband zegt overigens niets over het absorberend vermogen. Meestal is de goedkoopste versie maandverband wat dikker en absorbeert juist wat minder. Maar laat je ook niet misleiden door de allerduurste merken; het huismerk van de drogist beschermt meestal net zo goed.
Vleugels
Charmant is het niet, maar vleugels, oftewel plakstrookjes, aan de zijkanten van het maandverband zijn wel zo handig als je superplus actief bent. Als je de hele dag loopt, rent of fietst, kan je maandverband gaan bewegen. De vleugels die je aan de onderkant van je onderbroek vastplakt, houden het op zijn plek. Ook beschermen ze tegen doorlekken. Er zijn trouwens slips met een speciaal kruisje, waarmee je die zijvleugels onzichtbaar wegwerkt.
Maat en vorm
Het bloedverlies tijdens je menstruatie wisselt van dag tot dag. Daarom zijn er verschillende maten maandverband, voor de lichte en de zware dagen. Voor overdag en voor ‘snachts. Inlegkruisjes zijn vooral geschikt voor de dagen waarop je weinig bloed verliest, je voelt ze bijna niet zitten. Geen fan van slips en boxers? Er is ook speciaal maandverband voor in een string.
Maskerend parfum
Sommige merken maandverband hebben geurtjes om de geuren van je menstruatie te maskeren. Natuurlijk is het prettig als het daar beneden een beetje fris ruikt, maar houd goed in de gaten of je huid niet reageert op het parfum dat in het maandverband zit. De huid van je schaamlippen en liezen is namelijk erg gevoelig. Realiseer je ook dat parfums bestaan uit chemische stoffen die zo dus in contact met je vagina komen.
Wasbaar maandverband
Wasbaar maandverband is in Nederland niet zo en vogue, maar in Canada en Amerika redelijk populair. Het is duurzaam en vaak gemaakt van katoen; in tegenstelling tot wegwerp maandverband waarin meestal synthetische stoffen zijn verwerkt. Nog een voordeel van wasbare maandverbandjes: ze zijn er in allerlei leuke kleuren en patronen en je kunt ze wel vijf jaar lang gebruiken. Wel moet je het, zoals de naam al zegt, wassen en dat ziet niet iedereen zitten.
Biologisch of niet?
Er is nogal wat over te doen: reguliere merken maandverband zouden chemische en toxische stoffen bevatten. Aangezien een ingrediëntenlijst bij maandverband en inlegkruisjes niet verplicht is, blijft de precieze samenstelling een goed bewaard geheim. Best raar voor producten die in aanraking komen met de vagina, een van de meest absorberende lichaamsdelen. Geen wonder dus dat er geregeld nieuwe ‘groene’ merken worden gelanceerd.
Laat je echter niet misleiden door de verpakking: écht biologisch maandverband is gemaakt van biologische katoen (katoen is een van de meest bespoten gewassen ter wereld en die bestrijdingsmiddelen vind je terug in het eindproduct) en wordt gebleekt met zuurstofwater (in plaats van chloor). Niet alleen vriendelijker voor je vagina, ook voor het milieu.
Geen zin in maandverband of inlegkruisjes, maar ook geen fan van inwendige producten? Probeer eens een menstruatiebroekje.
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Keuzestress tampons
Wat? Zoveel?
Huh? Pijnlijk maandverband?
Hoe vaak moet je maandverband wisselen?
10 Dingen die je een keer met je maandverband zou moeten doen