Dinsdag 28 mei is het Menstrual Hygiene Day. Thema dit jaar: It’s Time For Action! Want hoewel het onderwerp ‘menstruatie’ wereldwijd hoog op de agenda staat, is er nog altijd ruimte voor verbetering.
Aandacht voor menstruatiemanagement, is dat nog nodig anno 2019?
Gezond je menstruatie managen. Daar hoef je in 2019 toch geen speciale bewustwordingsdag meer voor te organiseren? Dat is immers een kwestie van je handen wassen voor en na het verwisselen van een product en een product gebruiken dat bij je flow past, toch? Geen hogere wiskunde. Of toch wel? Niet overal in de wereld is het zo eenvoudig.
Nog steeds moet bijna 40% van de wereldbevolking het zonder adequate sanitaire voorzieningen stellen. Denk: geen schone wc’s, geen stromend water en al helemaal geen supermarktschappen vol tampons, maandverband en cups om uit te kiezen. Ook ontbreekt goede voorlichting. Met als gevolg dat ongestelde meisjes en vrouwen zich met bladeren en oude lappen moeten behelpen of thuisblijven omdat ze bang zijn voor doorlekvlekken.
Hygiënisch je menstruatie kunnen managen is niet alleen belangrijk ter voorkoming van ziektes of van sociaal isolement. Het is ook noodzakelijk voor emancipatie en vrouwenrechten. In staat zijn op een waardige en veilige manier te menstrueren, betekent dat je geen werk en onderwijs hoeft te missen tijdens je menstruatie en dus geen achterstand oploopt op de arbeidsmarkt of school.
Sinds 2014 staat het onderwerp wereldwijd op de agenda
De eerste editie van Menstrual Hygiene Day, een initiatief van Wash United, was in 2014. In de afgelopen jaren is er heel wat bereikt. Werden er in 2015 nog 127 MHD evenementen georganiseerd, in 2017 was dit aantal al meer dan verdubbeld met 350 bijeenkomsten in 54 landen, waaronder een kleinschalig festival in Nederland. Momenteel staat het onderwerp wereldwijd torenhoog op de agenda.
Hoewel de focus eigenlijk op hygiënisch menstruatiemanagement in ontwikkelingslanden zoals Kenia, Nepal en Bangladesh lag, bleek het westen ook een ontwikkelingsgebied. Met slechte kennis van hoe het biologisch allemaal werkt – nee, je plast niet uit je vagina – en menstruatiearmoede. Met name in onder meer het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten missen meisjes school als ze ongesteld zijn. Reden? Hun ouders kunnen geen maandverband of tampons betalen.
Na protesten tegen het hoge belastingtarief op menstruatieproducten is in veel landen, waaronder Canada, India, Tanzania, Australië, Spanje, België, Zuid-Afrika en in diverse Amerikaanse staten (Nevada, Ohio, Florida) deze zogenaamde tampon tax inmiddels afgeschaft. Ook werd in 2018 Schotland het eerste land ter wereld dat gratis menstruatieproducten op scholen en universiteiten beschikbaar stelde om menstruatiearmoede tegen te gaan.
MHD 2019: time for action!
Hoewel menstruatie door de toenemende media-aandacht minder taboe is in het westen, wordt het onderwerp nog altijd omgeven door ongemakkelijkheid en schaamte. Trots zijn op je menstruatie is helaas nog niet vanzelfsprekend. Met andere woorden: er is nog veel ruimte voor verbetering.
Dit jaar is het motto van MHDay: It’s time for action! Want als je echt wat wilt veranderen, moet je actie ondernemen. Voornamelijk op het gebied van voorlichting en educatie, maar ook als het om wet- en regelgeving gaat. Waar blijft bijvoorbeeld een verplichte tamponbijsluiter met ingrediëntenlijst? Hoe ziet menstruatieonderwijs op scholen er uit? En waarom zijn er nog steeds landen met een hoog belastingtarief op sanitaire producten?
Kijk hier voor alle MHD 2019 bijeenkomsten. Wil je MHD supporten? Doe mee met evenementen in je buurt, praat erover op social media en gebruik de hashtags #ItsTimeForAction en #MHDAY2019. Meer weten? Kijk op menstrualhygieneday.org/
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
MenstruationMatters: niet alleen op MHDay
#deschaamtevoorbij
Menstruatie op de agenda
Vuist tegen menstruatiediscriminatie