Elke dag zijn er zo’n 800 miljoen mensen ongesteld. Lucratieve business dus, die menstruatiebranche. Toch bleef het met de échte innovaties na de wegwerp maandverbanden en tampons lange tijd droef gesteld. Maar er gloort licht aan de horizon. Op beter gezegd zeewier.
Vrouwen zijn altijd super innovatief geweest als het aankwam op menstruatie managen. Alles wat absorbeerde, werd als opvangmateriaal gebruikt. Dat moest je dan wel wassen. Of weggooien. Industrieel vervaardigde wegwerp maandverbandjes en tampons bleven lange tijd de belangrijkste innovatie waaraan wezenlijk niet heel veel veranderde. Vergelijk het met de ontwikkeling van communicatiemiddelen. In dit filmpje van Pathé – te zien op Teleforwarding.nl zie je dat twee vrouwen al in 1922 experimenteerden met draadloos bellen. Geniaal! Maar als je ziet wat we nu kunnen met onze android of smartphone, dan vallen de introductie van de plakstrip en de zijvleugel natuurlijk een beetje tegen.
Groen, groener, groenst menstrueren
Reguliere menstruatieproducten werden de afgelopen eeuw wel steeds beter in absorberen, onopvallend aanwezig zijn en geurtjes maskeren. Daardoor konden ze plastics en allerlei andere stoffen bevatten die je liever niet in de buurt hebt van je punami. Niet gek dus dat er een groene menstruatie-hype ontstond. Met maandverband en tampons van biologisch katoen (die nog altijd een wissel op het milieu trekken). Met menstruatiecups (niet echt een noviteit). Met menstruatieondergoed (bestond ook al wat langer, maar innovatieve technische stoffen maken het menstruele leven wel een stukje aangenamer, dat moet gezegd). En met een herwaardering van wasbare pads en zelfs wasbare tampons. Maar goed. Het blijft allemaal katoen natuurlijk. Of papierpulp. Of rayon. Kunnen menstruatieproducten nu echt niet van iets anders worden gemaakt?
Interessante patenten
De afgelopen jaren (Period! bestaat sinds 2014) zagen we de meest idiote interessante patenten voorbijkomen. Doorgaans in de categorie leuk geprobeerd, maar net niet. Waaronder producten die er al lang waren, maar die voor de gelegenheid in een nieuw en hip, maar tien keer duurder jasje waren gestoken. Zoals het bekende Tens-apparaatje tegen menstruatiekramp. Of een peperdure vibrator, speciaal voor menstrueerders. Smart marketing. De herbruikbare tamponapplicator is op zich sympathiek. Ware het niet dat je natuurlijk ook gewoon je vinger kunt gebruiken om zo’n tampon naar binnen te duwen. Je moet na wc-bezoek sowieso je handen wassen.
Materiaalexperimenten die de nieuwsgierigheid wekken
Gelukkig zagen we ook veel crowdfundings en materiaalexperimenten voorbijkomen die wél de nieuwsgierigheid wekken. Menstruatieproducten van bamboe bijvoorbeeld (dat spul dat je never-nooit meer je tuin uit krijgt als je een polletje hebt geplant omdat het zo giga-snel groeit). Van bananenblad. Of van hennep. Met bioplastics uit bijvoorbeeld aardappels of mais in plaats van reguliere plastics worden grote stappen in de goede richting gezet. Israëlische wetenschappers experimenteerden jaren geleden al met tampons van kwallen. Klinkt misschien vies, maar gezien de milieu impact van wegwerp (menstruatie)producten is het misschien toch handig om eens helemaal out of the tampon box te gaan denken.
De Berlijnse startup Vyld (spreek uit als het Engelse ‘wild’) zoekt het in eenzelfde richting en is as we speak gestart met een crowdfunding voor de ‘kelpon’ tampon die – inclusief verpakking – is gemaakt van zeewier ofwel kelp. Kelp is biologisch afbreekbaar (op het land én in het water), heeft geen meststoffen, pesticiden of drinkwater nodig én groeit ook nog eens tien keer sneller dan planten op het land. Zoals katoen; een van de meest water verslindende gewassen op deze aardbol. Volgens de bedenkers Ines en Melanie van de ‘tangpon’ heeft kelp nog heel veel meer goeie eigenschappen, denk aan het absorberen van CO2, het feit dat kelp allergie-vriendelijk is en nog heel veel meer.
Lang verhaal kort: eigenlijk delen we geen crowdfundings meer op Period! Maar uitzonderingen bevestigen de regel. Meer over Vyld op vyldness.de. Sponsoren kan via startnext.com.
Beeldmateriaal: Vyld.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Period Podcastselectie
Period Playlist
Period Boekenoverzicht
Period Filmwijzer