Wat waren de best gelezen posts op Period! Magazine in 2019? We bekeken de statistieken en maakten de volgende selectie. Lees verder voor de vijf populairste artikelen van het afgelopen jaar.
1. Een superfrisse duik
Oftewel: de do’s en don’ts van zwemmen tijdens je menstruatie. Want natuurlijk word je net ongesteld tijdens die strandvakantie vol geplande snorkeltrips, duiken en waterski-actie. Het goede nieuws: je kunt gewoon zwemmen als je ongesteld bent. Waar je op moet letten, dat lees je hier.
Verre reis in het vooruitzicht? Check of op de plaats van bestemming ook tampons te krijgen zijn en lees vooraf ook even hoe je je menstruatie het beste kunt managen voor een kramp- en lekvrije vakantie. Last but not least, maak je vooral geen zorgen: je bent echt niet gelijk voer voor de haaien als je ongesteld de oceaan induikt.
2. Help! Mijn tampon doet pijn
Au! Dat betekent dat er iets mis is. Want een tampon die goed ingebracht is, hoor je niet te voelen. Zelfs niet als je wild in het rond springt. Wat kan er aan de hand zijn? Dat lees je in deze post. Ga je voor de eerste keer een tampon gebruiken? Check dan eerst even deze minicursus voor beginners.
Meer tamponproblemen? Deze posts geven antwoord op veelvoorkomende vragen.
- Nee, je kunt niet je maagdelijkheid verliezen door een tampon.
- Nee, een tampon kan niet zoekraken in je lijf.
- En nee, je hoeft je tampon niet te verwijderen voordat je gaat plassen. (Je plast immers niet met je vagina. Waar zat jij met je gedachten tijdens de biologieles?)
3. Seks + ongesteld: ja of nee?
Sommige vrouwen moeten er niet aan denken, anderen vinden het heerlijk. Of je seks hebt tijdens je menstruatie of juist niet, dat moet je helemaal zelf weten! Het kan wel gewoon. Sterker nog: een orgasme helpt tegen menstruatiekramp. Lees voordat je samen de horizontale tango gaat dansen even deze drie tips en voorkom een knoeiboel.
Let op: wil je niet zwanger worden, gebruik dan anticonceptie. Want de kans is weliswaar kleiner, maar ook tijdens je ongesteldheid kun je zwanger worden. En natuurlijk zorg je ook tijdens menstruatieseks voor bescherming tegen SOA’s.
4. Menstruatiekramp. Of toch niet..?
Je menstruatie is wat aan de late kant. Maar net als je je afvraagt of je zwanger zou kunnen zijn, krijg je kramp in je onderbuik. Tijd voor pijnstillers, Netflix en een warme kruik? Of toch tijd om een zwangerschapstest te kopen? Lees het hier.
Trouwens: geregeld menstrueren is een must als je zwanger wilt worden. Ben je zwanger, dan word je niet meer ongesteld. Dit menstruatieverlof duurt minimaal negen maanden, maar (veel) langer als je borstvoeding geeft. Na de bevalling kan je menstruatie trouwens anders zijn dan voor de zwangerschap.
5. Huh? Pijnlijk maandverband?
Nogmaals au! Maandverband hoort niet pijn te doen. Wat kan de oorzaak zijn van de pijnklachten en/of schuurplekjes en wat kun je eraan doen? Dat lees je in deze post.
Nog drie extra tips om maandverbandirritatie te voorkomen:
- Wissel vaak genoeg. (Dat is waarschijnlijk vaker dan je denkt).
- Gebruik geen vaginale douches, reinigingsgels, wet wipes of geparfumeerde doekjes. (De vagina reinigt zichzelf namelijk).
- Kijk eens naar het keurmerk (en/of doe deze tien dingen met je maandverband). Probeer eventueel eens een ander merk. Of een herbruikbaar alternatief.
Meer praktische tips?
Kijk in de categorie Body & Mind
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.