Tijdens de overgang daalt de oestrogeenproductie met wel 60 tot 80 procent. Dat kan behalve de bekende premenopauzeklachten – opvliegers, nachtzweten, een menstruatiecyclus die ontspoort – ook serieuze postmenopauzale gezondheidsrisico’s opleveren. Om daar de aandacht op te vestigen, is 18 oktober uitgeroepen tot Wereld Menopauzedag. Thema dit jaar: cardiovasculaire aandoeningen ofwel hart- en vaatziekten. Ook in Nederland staat het vrouwenhart op de agenda.
Informatiemiddag OLVG Amsterdam
Op Wereld Menopauzedag kun je onder meer naar een speciale informatiemiddag in het OLVG in Amsterdam-West. De informatiemarkt wordt geopend door Caroline Tensen die een boek schreef over haar eigen ervaringen tijdens de overgang. Cardioloog Janneke Wittekoek geeft uitleg over de impact van de overgang op het vrouwenhart. Voor informatie kun je verder terecht bij de overgangsconsulenten van de Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten (VVOC) en de experts van het H3 (Hoofd, Hart, Hormonen) kennisnetwerk. Je kunt gezondheidstestjes laten doen en er is een boekenstand. De informatiemiddag begint om 13.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie vind je hier. De informatiemarkt is georganiseerd door gynaecoloog Dorenda van Dijken, voorzitter van de Dutch Menopause Society (DMS).
PS Menopauze & overgang: zoek de verschillen
Feitelijk betekent menopauze ‘laatste menstruatie.’ De periode rondom de menopauze wordt overgang genoemd. In de periode daarvoor (de premenopauze) maken de eierstokken steeds minder vrouwelijke hormonen aan. Daardoor kunnen nogal wat klachten ontstaan. Een kleine bloemlezing: hevige en/of onregelmatige menstruatie, opvliegers, nachtelijk zweten, haar op je kin, haaruitval op je hoofd, slapeloosheid, vermoeidheid, gebrek aan libido, stemmingswisselingen, angstaanvallen, vergeetachtigheid, droge huid, bros haar, vaginale veranderingen met als gevolg pijn bij het vrijen, pijnlijke gewrichten. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
De overgang kan wel tien jaar duren. In de periode na de menopauze – de postmenopauze – verdwijnen deze stereotype overgangsklachten over het algemeen. Hoewel er vrouwen van boven de zeventig zijn die nog steeds opvliegers hebben, maar dat terzijde. Tijdens de overgang neemt de oestrogeenproductie sterk af. Het lichaam probeert dat op te vangen door oestrogeen in het vetweefsel aan te maken (vandaar dat buikje waar eerder een taille was). Maar door die abrupte afname kunnen serieuze gezondheidsproblemen ontstaan, zoals botontkalking (osteoporose), suikerziekte (diabetes), overgewicht, dementie, depressie, bepaalde soorten kanker én hart- en vaatziekten.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Illustratie: Shutterstock
LAATSTE UPDATE: 16-10-2023
Lees ook:
10 Dingen die je over de overgang zou moeten weten
Boekenselectie: de overgang
Zingende baarmoeder legt het uit
\