Lekker is dat. Ben je al aan huis gekluisterd (of aan uw kot, zoals Vlamingen zeggen), al dan niet met een paar stuiterende kinderen die je tot zelfstudie moet zien te bewegen en met een man die almaar aan het online vergaderen is (terwijl je zelf he-le-maal niet aan je werk toekomt), moet je ook nog ongesteld worden. In quarantaine. Ongesteld 2.0 so to speak. Bagger! Hoe voorkom je slaande deuren, kapotte ruiten, huilbuien en scheldkanonnades? Doe je voordeel met deze kalmerende tips. En scrol naar beneden voor een zoete mail & win-actie.
1. Stop met stressen
Almaar piekeren over corona brengt je nergens. In tegendeel: aanhoudende stress verhoogt de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Een te hoge cortisolwaarde ontregelt je hormoonhuishouding ofwel menstruatiepatroon. Het kan zijn dat je cyclus korter of juist langer wordt of dat je heftiger menstrueert. Stress zorgt er ook voor dat je slechter slaapt, dat je je vermoeider en nerveuzer voelt, meer pijn ervaart, minder zin hebt in seks én dat je meer zin hebt in zoet. Vandaar dat je in tijden van chronische stress vaak aankomt; met name in het buikgebied. Ook niet onbelangrijk: chronische stress is van invloed op je immuunsysteem, je wordt dus eerder ziek. Dat wil je niet. Dus relax. Nu!
2. Snoep goed
De zin in chocolade is een klassieker. Dat opent perspectieven. Want wat je op kantoor niet doet in de lunchpauze, kan thuis natuurlijk wel. Bak een superlekkere chocoladetaart die ook nog eens goed voor je is. De beloning is een mindfull klusje (al dan niet samen met de kids), een huis dat almaar verleidelijker gaat geuren (thuisblijven wordt dan een heel stuk makkelijker) plus ’s middags bij de thee een weldadig stuk… Daarbij heb je eindelijk een bestemming voor dat blikje zwarte bonen dat in de voorraadkast staat wortel te schieten. Enfin. Enjoy. Je vindt het recept hier.
3. Tart het noodlot (thuis)
Er zijn ouders die in deze corona tijd tot de conclusie komen dat de kleine wel degelijk zindelijk is. Op de dagopvang was immers geen tijd om dit eens rustig uit te testen. In het thuiskantoor blijkt die peuteronderbroek prima droog te blijven. Houd deze gedachte vast. Voor volwassenen is doorlekken misschien ook niet het ergste dat hen kan overkomen, maar de meesten proberen het toch te vermijden. Vandaar dat je buitenshuis meestal geen risico neemt. Thuis kan dat wel, zolang je tenminste niet op een roomwitte bank gaat zitten. Dit is dus hét moment om eens een menstruatiecup, menstruatiebroekje of wasbaar maandverband te proberen.
En anders is dit minimaal een mooi moment om eens te onderzoeken of het absorptievermogen van jouw favoriete tampon of maandverband niet een tandje minder kan. Zoals veel vrouwen een te kleine maat beha dragen (eens 85B, altijd 85B), kiezen veel vrouwen voor een product met een te hoge absorptiegraad. Daarmee lek je misschien minder snel door, maar het is allesbehalve vriendelijk voor je vagina.
4. Begin er eens over
Hoe oud is je dochter nu precies? Ah. Juist. Ongesteld worden op 11-jarige leeftijd is niks bijzonders meer. Nu jullie continu op elkaars lip zitten is dit misschien een goed moment om eens een paar kleine boompjes over ongesteldheid op te zetten. Investeer in een aansprekend menstruatieboek waarin je samen kunt bladeren of dat je nonchalant voor het grijpen legt. Verdiep je in (online) educatiemateriaal. Hoe ziet hedendaags menstruatieonderwijs op school er eigenlijk uit? Kan dat beter? Of nog beter: bestel een bordspel of game waaraan de hele familie kan meedoen. Inclusief broertje(s). Of een kleurboek over het onderwerp (dit is geen grapje).
5. Kijk een filmpje
Alle series al gezien inmiddels? Dan is deze met een Oscar bekroonde documentaire misschien een welkome afwisseling: Period. End of Sentence. Ook op Netflix. En anders staan er nog tig andere filmpjes online die het onderwerp menstruatie in perspectief plaatsen. Zoals Period Piece, A Period Drama, De kleur van schaamte, Historisch, hilarisch, aangrijpend: make your choice.
6. Maak een filmpje
Grappig toch, die Britse ‘huisvrouw’ die in een glimmend blauw gympakje de evergreen ‘I Will Survive’ nieuw leven inblies met een op coronamisère geïnspireerde variant en die vervolgens viral ging? Dat kun jij ook. Check de Period Playlist voor inspiratie. Of brul de ellende achter de schermen van je af. Dat kan natuurlijk ook. Er zijn namelijk redenen om wél blij te zijn met je menstruatie. Zingen, sporten, knuffelen, lachen, seksen (doe-het-zelf-of-samen): al die activiteiten verhogen de aanmaak van het ‘gelukshormoon’ oxytocine. Need we say more?
7. Count your blessings (en bestel een box)
Je bent thuis. Je bent samen (al is het maar virtueel). Je hebt een wc die doorspoelt en stromend water. De toiletpapierschaarste is voorbij nu iedereen eindelijk is uitgehamsterd. Aan tampons, maandverband en menstruatiecups enzovoort is geen enkel gebrek in de winkels. Kom daar in andere landen maar eens om. En als je geen zin hebt om zelf de deur uit te gaan, dan kun je een en ander online bestellen. Of een abonnement op een verzendservice nemen. Dan steun je meteen een goed doel en krijg je er vaak ook nog chocolade bij.
Mail & win
Via verzendservice Mijn Period bestel je een box met producten die op jouw menstruatie zijn afgestemd mét een leuk extraatje dat per box wisselt. Ook leuk: bij aankoop van elke box steun je een meisje in nood met een menstruatiecup. Nieuwsgierig? We geven één box cadeau! Mail je contactgegevens o.v.v. ‘menstruatiebox’ voor vrijdag 24 april naar redactie<@>period.nl. De winnaar krijgt per email bericht en mag bij Mijn Period een eenmalige box met biologische pads, tampons, tampons & pads of een menstruatiecup uitzoeken (winkelwaarde vanaf € 12). CLOSED
#doeslief #daslief #blijfinuwkot #ikblijfthuis
Meer?
Podcasts over menstruatie
Muziek over menstruatie
Films over menstruatie
Games over menstruatie
Boeken over menstruatie
Foto opening: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.