Lees je over menstruatie, dan gaat het meestal over problemen. Terwijl er ook dingen zijn die je juist wél beter kunt als je ‘ongesteld’ bent. En dan hebben we het niet alleen over films streamen en chocolade eten. Menstruatie is geen ziekte. Sterker: een topprestatie leveren tijdens je menstruatie kan ook.
Beter in cognitieve taken…
Een recente studie van University College London (UCL) in samenwerking met het Institute of Sport, Exercise & Health (ISEH) laat bijvoorbeeld zien dat je tijdens de menstruatieweek mogelijk beter bent in het uitvoeren van bepaalde cognitieve taken. Aan de studie – gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neuropsychologia – deden 241 mensen mee, waaronder 96 mannen en 47 vrouwen die hormonale anticonceptie gebruiken en dus geen natuurlijke menstruatiecyclus hebben. Zij vormden samen de controlegroep. Alle participanten vulden vragenlijsten in over hun stemming en algehele welbevinden. Menstruerende deelnemers hielden een digitaal menstruatiedagboek bij om in kaart te brengen in welke fase van de menstruatiecyclus ze zich bevonden.
Ietsje sneller in de menstruatiefase
Alle deelnemers ondergingen dezelfde serie tests om mentale processen te meten die van belang zijn bij teamsporten. Denk aan concentratievermogen, reactiesnelheid en ruimtelijk inzicht. Er werd geen groepsverschil in reactietijden en nauwkeurigheid tussen de mannelijke en vrouwelijke deelnemers gevonden. Maar verrassend genoeg bleken deelnemers met een natuurlijke cyclus tijdens hun menstruatie wel beter te presteren. Hun reactietijd was sneller en ze maakten minder fouten. Zelfs terwijl ze zélf verwachtten dat ze slechter zouden presteren omdat zij zich tijdens hun menstruatieperiode slechter voelden.
Ietsje langzamer in de luteale fase
Eerlijk is eerlijk, het gaat bij die betere prestaties om fracties van seconden. Maar een paar milliseconden kunnen natuurlijk wel het verschil betekenen tussen een gouden of een zilveren plak – of een blessure. Ook eerlijk om te vermelden: in de periode tussen de ovulatie en de menstruatie waren de menstruerende deelnemers trouwens ietsje langzamer in vergelijking met de andere fasen van de menstruatiecyclus. Wat op zich niet zo gek is: dit is de beruchte PMS-fase. De foutscore nam in die zogenaamde luteale fase trouwens niet toe.
Waarom is dit een boeiend onderzoek, vraag je je misschien af? Nou, om twee redenen. De eerste reden is dat er onderzoek naar de invloed van menstruatie op je prestatie wordt gedaan. Menstruatie is nooit zo’n geliefd onderwerp van onderzoek geweest namelijk. Daardoor weten we nog heel veel dingen niet. Zaken die het menstruerende leven misschien makkelijker maken. Of je nu op je werk zit of op een sportveld staat. Reden twee: vanwege het feit dat er ook eens iets positiefs te melden valt, waardoor het misschien makkelijker/leuker/interessanter/relevanter wordt om over ongesteldheid te praten. Period!
Bron: Ronca, J.M. Blodgett, G. Bruinvels, M. Lowery, M. Raviraj, G. Sandhar, N. Symeonides, C. Jones, M. Loosemore, P.W. Burgess, Attentional, anticipatory and spatial cognition fluctuate throughout the menstrual cycle: Potential implications for female sport, Neuropsychologia,2024, 108909, ISSN 0028-3932, https://doi.org/10.1016/j.neuropsychologia.2024.108909.
Foto: Shutterstock.
Lees ook:
Je cyclus beïnvloedt … strijdlust
Je cyclus beïnvloedt …creativiteit
Je cyclus beïnvloedt …shopgedrag
Je cyclus beïnvloedt… schoolprestaties
Je cyclus beïnvloedt… aantrekkelijkheid
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.