Wedden dat je nieuwe schoolagenda geen menstruatiekalender bevat? Hoe markeer je je volgende ongesteldheid dan wel een beetje gezellig? Hoe voorkom je dat je schooltas een bermuda-driehoek wordt voor maandverband en tampons – en hoe lang kun je die dingen eigenlijk bewaren? Shoppinginspiratie voor het nieuwe schooljaar! Met period-thema uiteraard. Plus nog wat extra tips and tricks om je menstruatie op school te managen.
Woobies Gifts via Etsy.
Les 1: Schaam je nooit voor je ongesteldheid
Hoezo zou je een tampon of maandverbandje in je mouw verstoppen? Ongesteld zijn is niets bijzonders. De halve wereldbevolking wordt het zo’n 500 keer in haar leven. Op het moment dat je dit leest zijn wereldwijd zo’n 800 miljoen mensen ongesteld. Dus jongleer vooral met maandverbandjes en tampons als je door het klaslokaal loopt of zet desnoods een menstruatiecup op je hoofd. En laat de verpakking keihard knisperen als je op de wc een wikkel open peutert. Niet te geloven dat fabrikanten nog niet zo heel lang geleden wikkels bedachten die zo min mogelijk geluid maakten (silent wrappers) of tampons met inbrenghuls lanceerden die precies in je handpalm pasten, zodat je ze stiekem mee kon nemen naar de wc. Bloody hell!
Verstop je menstruatieproducten dus vooral. Maar let er wel op dat je maandverband en tampons uit een onbeschadigde wikkel gebruikt. Menstruatieproducten worden weliswaar individueel, maar niet steriel verpakt, wat betekent dat er schimmel- en bacteriëngroei kan ontstaan als er vocht bij kan komen – ze zijn immers ontworpen om vocht te absorberen. Daar maak je je vulva/vagina natuurlijk niet blij mee. Meer over de houdbaarheid van menstruatieproducten lees je hier. Meer over gebrek hebben aan menstruatieproducten lees je hier, hier en hier. Handige informatie als je een paper/presentatie over menstruatiearmoede wilt maken of zelf een actie op school wilt starten.
Bewaar je menstruatieproducten om ze heel te houden in een speciaal etuitje. Liefst een waar in koeienletters op staat wat er in zit. Dit handgemaakte exemplaar van Woobies Gifts kost € 10,65 (excl. verzendkosten) en is er ook met andere teksten. Denk aan shark week (Amerikaans eufemisme voor menstruatie) of vampire tea bags (een Amerikaans eufemisme voor tampons – goed geraden). Wist je trouwens dat er wereldwijd wel 5.000 uitdrukkingen bestaan om het woord ‘menstruatie’ te omzeilen? Check het overzicht hier. ‘Ongesteld’ is er trouwens ook een want dat betekent zo veel als ‘niet lekker’.
Les 2: Track je cyclus (en neem menstruatieklachten serieus)
Je menstruatiecyclus wordt aangestuurd door hormonen (duh). Het duurt even voordat deze goed op elkaar zijn ingespeeld. Vergelijk het met de dienstregeling van de spoorwegen. Als er een wissel verkeerd staat of een trein te laat vertrekt, heeft dat gevolgen voor het hele netwerk. Het is dus helemaal normaal dat je in de eerste jaren na je menarche (= eerste menstruatie) last hebt van opstartproblemen en bijvoorbeeld onregelmatig ongesteld bent, meer bloedverlies hebt of last hebt van gigantische kramp.
Als het goed is, wordt dat vanzelf minder/beter/normaal/acceptabel/leefbaar* (*doorhalen wat niet van toepassing is). Tot je richting menopauze (= laatste menstruatie) gaat. Dan krijgen veel vrouwen opnieuw menstruatieproblemen. Vanwege die veranderingen in de hormoonhuishouding dus. In welke levensfase je ook bent, het is altijd een goed idee om je cyclus in kaart te brengen. Op die manier kun je zien of er veranderingen zijn. Je menstruatie(cyclus) weerspiegelt je gezondheid. Als je menstruatie je agenda gaat bepalen, waardoor je (sport)lessen mist, is dat altijd een reden om langs te gaan bij de huisarts.
Je menstruatiecyclus in kaart brengen kan met een speciale app, maar ook gewoon je papieren schoolagenda. Bijvoorbeeld met hulp van speciale stickers waarmee je je ongesteldheid – en de verschillende fases daarvan – kunt markeren. Dit stickervel van het Nederlandse label Tjongies Art kost € 1,50. Op Etsy vind je nog veel meer period tracker stickers in de vorm van menstruatiecups, tampons, maandverbandjes en bloeddruppels – of alles door elkaar. Gelukkig word je zo’n 13 keer per jaar ongesteld en duurt elke menstruatie gemiddeld 5 dagen. Dat zijn toch mooi 65 dagen per kalenderjaar waarop je stickers kunt plakken.
Zo, weer wat geleerd vandaag 🙂
Meer menstruatieles?
Update tamponziekte
Seks + ongesteld
Keuzestress: maandverband
Help mijn tampon doet pijn
Keuzestress tampons
Hoe vaak moet je maandverband wisselen?
Foto opening: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.